Home » Sultne barn i Polen. Det er fortsatt stort behov for tilskuddsernæring

Sultne barn i Polen. Det er fortsatt stort behov for tilskuddsernæring

by Gunnar Garfors

Utilstrekkelig foreldreinntekt, avhengighet, sykdommer i familien eller aleneforeldre – dette er de vanligste årsakene til at barns materielle behov ikke blir dekket, og mange av dem lider ofte rett og slett av sult. Ifølge representanter for den polske humanitære aksjonen er behovet for bistand i form av mat fortsatt svært høyt.

Sylwia har tre barn som hun oppdrar alene. Ola er 8 år, Antoś er 7 og Hania blir snart 3. For snart to år siden forlot mannen hennes, en alkoholiker, henne, som hun uansett ikke kunne stole på fordi han drakk bort det meste av pengene han tjente. Sylwias inntekt er ikke særlig høy. Dette er PLN 1800 underholdsbidrag, PLN 1500 fra 500+ og flere hundre zloty med sosiale ytelser, inkludert: for enslige mødre og familier.

– Før Hania ble født, jobbet jeg i en matbutikk, men jeg har ikke kommet tilbake på jobb ennå. Alt fordi hun lider av cerebral parese og trenger spesiell omsorg – sier Sylwia til Bankier.pl. – En stor del av inntekten min går til hennes rehabilitering. Jeg pleier å få klær til alle fire fra fremmede. Alt jeg trenger å gjøre er å skrive det jeg trenger på Visible Hand sin Facebook-profil og det vil alltid være noen som har noen klær fra barna sine å gi oss. Etter å ha betalt regningene har jeg bare PLN 600 igjen å leve for.

Han sier det er nok til svært beskjedne måltider. Hun har bare råd til den billigste maten. Hun kan ikke huske når hun kjøpte kjøtt eller pålegg til barna sine, og de spiser kun de billigste sesongens grønnsaker og frukt. Det er ingen omtale av søtsaker eller chips. Jeg kjøper de fleste av produktene mine gjennom kampanjer. Han vet nøyaktig hvor i nærmeste supermarked det er en hylle med produkter som er i ferd med å gå ut på dato fordi de har de laveste prisene.

– Heldigvis har det nylig åpnet flere restauranter i byen vår hvor folk tar med mat som de ikke lenger trenger. «Jeg går dit ganske ofte,» innrømmer Sylwia.

Men barna deres har ikke alltid et varmt måltid på bordet. Derfor er hun veldig glad for at ferien er over fordi det alltid er lunsj på skolen. Ting ser annerledes ut i helgen. Noen ganger kan de regne med at en nabo lager noe til dem også.

Er du flau over å innrømme det?

Fru Anna lager på sin side sønnen doble smørbrød til skolen hver dag.

– Alt fordi vennen hans brukte mesteparten av pausene mellom timene på toalettet i lang tid – sier Anna til Bankier.pl. – For nylig, da han ble venn med sønnen min, innrømmet han at han var sulten og ikke ønsket å se resten av klassen spise godbitene de hadde tatt med hjemmefra. Dessuten skammer han seg bare. Han har heller ingen sjanse til å få lunsj på skolen fordi moren, som bare jobber deltid, misbruker alkohol og for å få gratis måltider måtte hun innrømme situasjonen hjemme. Nå foretrekker hun å late som om alt er i orden og at hun ikke vil anmelde det under noen omstendigheter, legger han til.

Prisøkningene har også skylden

Selv om 500+-programmet var ment å eliminere sult blant barn, har det bare redusert den. I følge Małgorzata Kiedrowska, koordinator for Pajacyk-programmet initiert av den polske humanitære aksjonen, er etterspørselen etter hjelp i form av mating av barn, i motsetning til det som ser ut, veldig høy.

– Dessverre er realiteten at ikke alle foreldre har råd til sunne, næringsrike måltider til barna sine, og disse er avgjørende for riktig vekst og utvikling, energinivå og læringsevne. – sier Małgorzata Kiedrowska til Bankier.pl. – En av årsakene er økningen i prisene, også på mat. Det er offentlige programmer som gir mat til barn. Men for å få denne støtten må en rekke vilkår være oppfylt. Foreldre med lært hjelpeløshet i livet klarer ofte ikke å gjennomføre formaliteter og levere attester. De er også flaue over at en sosiallærer skal på hjemmebesøk. Vi møter mange tilfeldige situasjoner som vi må finne svar på her og nå i form av finansiering av måltider.

Viktig hjelp med kantineorganisering

Det statlige programmet «Mat i skolen og hjemme» gir hjelp til mating av barn, som blant annet gir økonomisk støtte til kommunene. i organisering av skolekantiner og matplasser på skolene.

Selv om dette prosjektet innebærer støtte i form av måltid, kontanthjelp ved innkjøp av mat, eller naturahjelp i form av mat, er fokus her å gi barn og unge i skolealder et varmt, tilberedt måltid. i skolens kantine. I følge skaperne av dette programmet gir denne løsningen større kontroll over kvaliteten på innkjøpte produkter som retter tilberedes fra og prosessen med tilberedning. Omtrent 550 millioner PLN ble brukt årlig til dette formålet, men dette beløpet gjaldt bare delvis støtte til barn. Målet med dette prosjektet er også å hjelpe voksne i vanskelige livssituasjoner.

Måltider på skolen og hjemme-programmet skulle etter planen gå fra 2019 til 2023. Regjeringen planlegger imidlertid å fortsette med det de neste fire årene.

De støtter barn hele året

Et av programmene som gir måltider til barn er Pajacyk. Søknader kan gjøres av skoler, frittstående samfunnshus, barnehager og spesialundervisnings- og rehabiliteringssentre.

– I kommende skoleår 2023/2024 vil programmet omfatte 1820 barn og unge. – sier Małgorzata Kiedrowska. – Et annet element i Pajacyk er ferieprogrammet. I løpet av årets høytider fikk 7.466 støttemottakere godt av støtte i form av varme, næringsrike måltider tilpasset barnas utviklingsalder. Den uheldige delen av Pajacyk-programmet er det såkalte Puppet Aid Network, der i fjorårets utgave ble 583 barn matet gjennom partnere. Et vinterpausepilotprogram vil også bli implementert i 2024 slik at hvert barn i nød kan få et varmt måltid 365 dager i året.

Varme måltider redder situasjonen

I følge Małgorzata Kiedrowska kommer barn som trenger ekstra ernæring under Pajacyk-programmet fra familier der inntekten per medlem overstiger en viss inntektsgrense litt.

– I tidligere statseide landbruksområder har foreldre ofte dårlig betalte eller sporadiske sesongjobber. Noen barn blir tatt hånd om av bare én forelder, eller deres juridiske foresatte er deres nærmeste familiemedlemmer, ofte besteforeldre. I noen familier er det problemet med kroniske sykdommer og derfor manglende evne til å drive lønnet arbeid på langsiktig basis. Noen familier sliter med avhengighetsproblemer, og blant mottakerne er barn hvis foreldre sitter i fengsel – forklarer Pajacyks koordinator.

Dette programmet inkluderer også barn og ungdom med spesielle pedagogiske behov eller funksjonshemminger som ofte sliter med ulike matintoleranser og krever individuell ernæring. Fra februar 2022 vil dette prosjektet også støtte barn med ukrainsk opprinnelse som kom til Polen og går på skoler eller andre institusjoner. I fjor ble over 4,1 millioner PLN bevilget til matvarehjelp under Pajacyk.

Ikke særlig optimistiske data

Den vanligste årsaken til underernæring hos barn er fattigdom. I mellomtiden tyder data fra EUs Eurostat på at 16,7 % av befolkningen i Polen var i fare for fattigdom eller sosial ekskludering i fjor. Personer under 18 år, dvs. opptil 1,1 millioner mindreårige. I følge Statistisk sentralbyrå ble 5,7 % rammet av ekstrem fattigdom i 2022. Polakker under 17 år.

I fjor publiserte Wiosna-foreningen, som organiserer veldedighetskampanjen «Szlachetna Paczka», også sin årlige «fattigdomsrapport». I følge dataene som presenteres der, levde 333 000 mennesker i Polen under den ekstreme fattigdomsgrensen i 2021 – et livsopphold som truer liv og helse. Barn. Imidlertid ble nesten 951 000 mennesker berørt av relativ fattigdom (bestemt basert på gjennomsnittlige månedlige utgifter til polske husholdninger). den yngste

You may also like

Leave a Comment