Home » Sven er blind, men gamet på høyt nivå: «Glad at det tas hensyn til funksjonshemmede spillere» | teknologi

Sven er blind, men gamet på høyt nivå: «Glad at det tas hensyn til funksjonshemmede spillere» | teknologi

by Thure Lindhardt

I lang tid tok videospill lite hensyn til spillere med fysiske eller motoriske funksjonshemninger, men tidene endrer seg. Ellers vil spillerne komme med sin egen løsning.
Det er et spesielt syn å se Sven van dewege, kjent på nettet som «BlindWarriorSven», spille et spill Street Fighter V. Det gjør han noen dager i uken på sin egen Twitch-kanal med sovemaske. Og han vinner ni av ti.

Han har vært blind siden han var seks. «Mange mennesker tror ikke på det,» sier Van dewege. «Jeg bruker øyebeskyttelse fordi det er folk som nekter for det med jevne mellomrom. For å unngå disse diskusjonene, dekker jeg øynene mine mens jeg strømmer.»

«Så snart jeg sluttet på skolen, var det første jeg gjorde å spille dataspill. Og når vi var på ferie, kunne jeg bli funnet i arkaden med jevne mellomrom, hvis det var en. Da jeg ble blind, trodde jeg at spill ikke lenger ville fungere. Helt til jeg oppdaget Street Fighter II. Fra den dagen av er jeg en fan av serien.»

Van de weg spiller rent på gehør og lyd. Basert på lydene til motstanderen og hans egen karakter, vet han hvilke handlinger han skal ta i det berømte slagsmålsspillet for å beseire motstanderen. Han er nå en ekte spesialist og en velkommen gjest på Street Fighter-turneringer. Dette skjedde imidlertid ikke over natten.

År med praksis

«Nivået jeg har nå har tatt en stund. Og jeg lærer fortsatt nye ting hver dag. Du må huske at de første gangene du trenger å bli kjent med lydene av å spille et spill, så må du bli god i selve spillet, og deretter må du bli bedre enn motstanderne. Det hele tar lang tid. Jeg vil si det vil ta år.»

I tillegg til Street Fighter spiller spilleren også andre spill, men utvalget er dessverre fortsatt begrenset. «Pokémon, andre kampspill som Killer Instinct og Mortal Kombat, og forskjellige lydspill, inkludert noen plattform- og rollespill. Jeg liker faktisk å spille fortellerspill med en eventyrlysten karakter. Dessverre kan mange, om ikke de fleste av dem, ikke spilles med lyd alene. Kampspill er et andrevalg, men absolutt ikke et dårlig, og jeg liker virkelig å spille dem.»

Egendefinerte kontrollere og innstillinger

Heldigvis har funksjonshemmede aktører i løpet av de siste årene takket være bransjehjelp fått uttrykke seg mer og mer. 2018 ble derfor et viktig år. Microsoft ga deretter ut Xbox Adaptive Controller; en spillkontroller for spillere med funksjonshemminger som fungerer for Xbox-spillkonsoller og Windows-PCer.

Det faktum at en gigantisk teknologigigant som Microsoft brakte denne kontrolleren på markedet var et viktig signal. Microsoft utviklet den i samarbeid med eksperter og byråer som AbleGamers Charity, The Cerebral Palsy Foundation, Craig Hospital, SpecialEffect og Warfighter Engaged.

Den adaptive kontrolleren er allsidig, slik at spillere med motoriske eller fysiske begrensninger som ikke kan spille med en konvensjonell kontroller, kan drive med sin favoritthobby. Om ønskelig kan spillere legge til alle slags ekstrautstyr til den adaptive kontrolleren, for eksempel en joystick eller andre eksterne enheter.


Alltid mer tilgjengelig

I tillegg til kundespesifikk maskinvare ser vi at utviklerne selv gjør flere og flere endringer i spillprogramvaren for å oppnå mer inkludering. Sony har allerede gjort dette med Uncharted 4, men overgikk seg selv med The Last of Us: Part II. Dette PlayStation 4-spillet tilbyr over 60 innstillinger for optimal tilgjengelighet, med omfattende muligheter for finmotorikk og hørsel, samt funksjoner for synshemmede spillere.

All mulig grafikk eller lydinnstillinger hjelper spillerne på vei, men spillhjelpemidler ved sikting eller for ytterligere retninger kan også stilles inn. For eksempel kan synshemmede spillere farge hele spillverdenen grå, spillkarakteren blå, motstanderen rød og viktige objekter gule.

Van de Wegen er entusiastisk: «Jeg er glad for at mer og mer oppmerksomhet blir gitt til funksjonshemmede spillere. Jeg tror det ville vært bra om flere spillutviklere nådde dette publikummet. Mange spill kan gjøres tilgjengelig relativt enkelt uten å påvirke den originale spillideen.»

Sjekk ut våre tekniske videoer nedenfor:

You may also like

Leave a Comment