Home » Türkiye er uenig med Sverige i NATO. Finland har «grønt lys»

Türkiye er uenig med Sverige i NATO. Finland har «grønt lys»

by Gunnar Garfors

Den ungarske regjeringen støtter at Finland og Sverige blir med i NATO, men under møtet med den tyrkiske utenriksministeren Mevlet Cavusoglu presset vi ikke på den tyrkiske siden i saken, sa Ungarns utenriks- og handelsminister Peter Szijjarto tirsdag.

Han minnet også om at forslaget om ratifisering av de to nordiske landenes tilslutning til unionen skal stemmes over i februar i det ungarske parlamentet.

Jeg forstår at det er vanlig praksis i internasjonal politikk i dag å utdanne hverandre, fortelle hverandre hvordan de skal oppføre seg, sa politikeren. «Hvordan skal jeg overtale den tyrkiske regjeringen til å gjøre noe som ikke angår oss?» spurte han på en felles pressekonferanse med sin tyrkiske kollega i Budapest.

Samtidig beskrev Szijjarto den nylige brenningen av Koranen i Stockholm som «uakseptabel» og kalte det svenske svaret «tull» med henvisning til ytringsfrihet. Hvis et land ønsker å bli med i NATO og få tyrkisk støtte for det, kan det «være litt mer forsiktig», la han til.

Lederen for ungarsk diplomati nevnte også Tyrkia som et nøkkelland for å sikre Ungarns energisikkerhet. I denne forbindelse nevnte han gassrørledningen TurkStream og planlegger å øke gassforsyningen fra Aserbajdsjan til Europa via Ungarn. – Vi snakker allerede om forbedret tilgang til Tyrkias gassrørledningssystem for å transportere naturgass fra Aserbajdsjan til Ungarn, sa ministeren.

Szijjarto understreket at den eneste måten å få slutt på krigen i Ukraina var gjennom forhandlinger, «som Tyrkias vellykkede forsøk på mekling har vist,» med henvisning til avtalen om å gjenoppta ukrainsk korneksport.

Utenriksdepartementets sjef sa at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan bør nomineres til Nobels fredspris for sin fredsinnsats. Tiltak for dette er allerede tatt av Organisasjonen av tyrkiske stater, der Ungarn har observatørstatus.

«Nylige hendelser har styrket Tyrkias posisjon betydelig, og Ungarn setter stor pris på Ankaras rolle i å løse viktige globale utfordringer,» la politikeren til. Spørsmålet om migrasjon ble også tatt opp under møtet. «Hvis Tyrkia ikke kontrollerer ulovlig innvandring, står vi i Europa overfor en uhåndterlig utfordring», sa Szijjarto.

Under sitt besøk i Budapest møtte minister Cavusoglu også den ungarske statsministeren Viktor Orban.

Marcin Furdyna fra Budapest

You may also like

Leave a Comment