Home » Tyskerne leter etter unnskyldninger for ikke å forsyne Ukraina med våpnene det trenger

Tyskerne leter etter unnskyldninger for ikke å forsyne Ukraina med våpnene det trenger

by Catherine Monroe

Tyskland endrer ikke sin politikk med å lete etter unnskyldninger for ikke å levere de nødvendige våpnene til Ukraina; De gjør dette kun under press fra internasjonal opinion og allierte – sa viseutenriksminister Piotr Wawrzyk torsdag i PAP-studioet.

Berlin vil ikke tillate eksport av tyske Leopard-stridsvogner til Ukraina med mindre USA sender sine stridsvogner dit, rapporterte Wall Street Journal onsdag, med henvisning til høytstående tyske tjenestemenn. Tidligere har president Andrzej Duda uttalt at et selskap med Leopard 2-tanker vil bli overført til Ukraina, siden de er produsert av Tyskland, er landets samtykke til å overføre til et annet land utenfor NATO avgjørende.

Viseutenriksminister Piotr Wawrzyk sa i et intervju med PAP.PL torsdag, med henvisning til WSJ-rapporter, at «Tyskland endrer ikke sin politikk med å lete etter unnskyldninger for ikke å levere våpen som er nødvendig til Ukraina.» «Det er litt rart å si at handlingene dine avhenger av handlingene til et annet land,» la han til.

Wawrzyk sa at den føderale regjeringen «prøver med all sin makt å ikke levere våpen til Ukraina». Han fant ut at han gjorde det kun under press fra internasjonal opinion og allierte.

Warwrzyk sier: «Bare hvis denne ytterligere motstanden ikke gir mening fordi den kan ødelegge forholdet til noen land, først da vil Tyskland sende våpen til Ukraina av spesiell vennlighet.»

Nestlederen for utenriksdepartementet ble også spurt om ordene til statsminister Mateusz Morawiecki, som onsdag sa at Tysklands avtale om å flytte tanks var «en sidesak; enten får vi dem raskt eller så gjør vi det selv.» «I dette tilfellet er hver pris verdt det,» sa Wawrzyk.

– Dette er et sikkerhetsproblem ikke bare for Polen, men selvfølgelig også for Tyskland, fordi jeg er overbevist om at hvis Putin uheldigvis hadde vunnet mot Ukraina, ville han ha gått lenger, sa han. Han bemerket at hvis noen av NATO-landene ble angrepet, ville alle land, inkludert Tyskland, måtte oppfylle sine allianseforpliktelser.

Wawrzyk understreket at forsvarsministrene fra flere dusin land vil møtes ved den amerikanske flyvåpenbasen Ramstein i Rheinland-Pfalz fredag ​​for å diskutere videre militær støtte til Ukraina. USAs forsvarsminister Lloyd Austin vil også holde samtaler med tyske partnere der. «Jeg tror det vil komme veldig viktige uttalelser etter dette møtet,» understreket han.

11. januar kunngjorde president Andrzej Duda i Lviv at Polen hadde bestemt seg for å overføre et selskap med Leopard 2-stridsvogner (10-14 stridsvogner) til Ukraina som et ledd i å bygge en internasjonal koalisjon om denne saken. – Fremfor alt ønsker vi en internasjonal koalisjon, sa han. Presidenten påpekte at for en slik koalisjon ville det være viktig å skaffe nok stridsvogner til å danne en betydelig styrke – det han har antydet er en brigadekampgruppe.

Siden leopardene er produsert av Tyskland, er det avgjørende at det landet godtar å ta dem til et annet land som ikke er NATO. Forbundsvisekansler og økonomiminister Robert Habeck fra De Grønne sa til nyhetskanalen WELT: «Det er riktig at andre land, hvis de ønsker å hjelpe, ikke blir hindret og deres hjelp ikke stoppes».

Pentagon og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også støtte til initiativet for å utstyre Ukraina med moderne stridsvogner. Den britiske statsministeren Rishi Sunak har kunngjort at han vil donere britiske Challenger 2-stridsvogner til Ukraina.

Leopard 2 er en hovedstridsvogn produsert av det tyske selskapet Krauss-Maffei Wegmann. Dens første versjoner gikk i tjeneste med den tyske hæren i 1979-1980; Siden den gang har det blitt laget nye versjoner av kjøretøyene. For tiden brukes Leopard 2-er av mange europeiske land, inkludert Tyskland, Polen, Tyrkia, Spania, Hellas, Danmark og Norge, samt av ikke-NATO-land – for eksempel Sverige, Finland, Østerrike og Sveits.

You may also like

Leave a Comment