Home » Ukraina-invasjonen setter Russlands sportslige elitestatus i fare

Ukraina-invasjonen setter Russlands sportslige elitestatus i fare

by Peter Østbye

Russland brukte mer enn 50 milliarder dollar for å arrangere vinter-OL i Sotsji 2014, og oppfant deretter historiens mest forseggjorte dopingregime for å styrke sin posisjon som verdens sportslige supermakt.

Landets invasjon av Ukraina, som følger en annen narkotikaskandale som oppslukte OL i Beijing tidligere denne måneden, kan tjene til å undergrave et idrettsdynasti preget av svindel og bedrag, ofte motarbeidet av en fryktsom retrett av internasjonale idrettsledere.

Hvis det ble foretatt en ny beregning, ville det skade Russlands mulighet til å sette opp begivenheter hjemme og dominere dem i utlandet. Dette ville være et økonomisk og psykologisk slag. Og det ville undergrave bildet som president Vladimir Putin og ledere før ham har forsøkt å dyrke, bildet av et velstående land styrket av sterke idrettsutøvere som slår sine internasjonale motstandere i kampene folket spiller.

Edwin Moses, den amerikanske hekkeløperen med gullmedalje som spilte en nøkkelrolle i å løse russiske skandaler, husket at han prøvde å forklare Moskvas synspunkt til ledere for antidoping.

En ting jeg alltid prøvde å formidle til dem var: «De forstår ikke hvor viktig sport er for dem,» sa Moses. Og jeg vil fortelle dem at du ikke forstår hvor langt de er villige til å gå for å korrumpere ham.

I tillegg til omfattende fordømmelse fra vestlige myndigheter, har Russlands inntreden i Ukraina blitt mye kritisert av store idrettsorganisasjoner, inkludert Den internasjonale olympiske komité.

En rekke forbund, inkludert ski, curling og Formel 1, har trukket høyprofilerte arrangementer fra Russland. Europeisk fotballs styrende organ UEFA ledet an da det flyttet Champions League-finalen fra St. Petersburg til Paris i vår. Den internasjonale skiskytterunionen har utestengt Russland fra sine arrangementer. Det største konglomeratet av alle, CIO, fordømte invasjonen.

En økonomiprofessor har anslått at det økonomiske tapet fra Champions League-finalen kan være på titalls millioner, en brøkdel av hva Russland kan tape på alle de utsatte begivenhetene. Men penger er bare en liten del av det som driver Putin.

Han er der for prestisje og makt,” sa Victor A. Matheson ved College of the Holy Cross i Worcester, Massachusetts. «Det virkelige her er at det er et slag for egoet hans. Han liker å ha kontroll over ting.

Russlands makt innenfor det globale idrettssamfunnet er tydeligst definert av forholdet til IOC. Selv om Putins land offisielt ble utestengt fra lekene i Beijing, stilte det med et lag på mer enn 200 idrettsutøvere som konkurrerte som medlemmer av den russiske olympiske komité. De vant 32 medaljer til sammen, det nest høyeste trekk ved lekene.

Like bemerkelsesverdig deltok Putin på åpningsseremonien med IOC-sjef Thomas Bach på Beijings Fugleredet Stadium. Det var en demonstrasjon av trass: Putin var der mens USA og noen av dets allierte nektet å sende diplomater for å protestere mot Kinas menneskerettighetsrekord. Det understreket også at Putin var i en ganske god posisjon i IOC til å delta til tross for forbudet.

Ifølge Putins visjon vil Russland være tilbake ved OL i Paris om tre år, sa Paul Massaro, en senior politisk rådgiver for kongressen som tar for seg spørsmål knyttet til sport og internasjonal korrupsjon. Men jeg er ikke sikker på at han fullt ut setter pris på paradigmeskiftet han har skapt. Jeg vil ikke spise de ordene, men jeg tror faktisk Russland kan bli forbudt denne gangen.

Den russiske regjeringen har beskrevet dopingetterforskning som politisk drevet av Vesten.

Den siste fordømmelsen av Ukraina fra Moskva IOC fokuserte på brudd på den olympiske våpenhvilen, en FN-sanksjonert oppfordring om verdensfred som vil forbli i kraft til 20. mars, syv dager etter avslutningen av de paralympiske leker i Beijing.

Til tross for retorikken vil Bachs relativt myke behandling av Russland i landets langvarige dopingskandaler opprøre år med presedens. Skrittene han tar for å støtte IOCs nylige misnøye vil forme Russlands rolle i verdensidretten det neste tiåret eller mer.

Den grusomme dopingsaken til den 15 år gamle russiske kunstløperen Kamila Valieva som ødela Beijing-kampene kan ha spilt mot landet. Hun testet positivt for bruk av et forbudt hjertemedisin, og resultatet ble ikke offentliggjort av antidopingmyndigheter før etter at hun vant gull i lagkonkurransen, selv om prøven var tatt uker tidligere.

Dette satte Bach i den sjeldne posisjonen at han åpent kritiserte Russland, noe som igjen fikk en irettesettelse fra Kreml.

Den olympiske bevegelsen og internasjonal idrett generelt tålte mye verre fra Russland og før det fra Sovjetunionen. Moses fortalte om reiser til Sovjetunionen på slutten av 1980-tallet, lenge før antidopingregler ble kodifisert over hele verden for å prøve å inngå en anti-narkotikaavtale med sovjeterne.

Begrunnelsen deres for å sette opp et (antidoping)laboratorium var helt annerledes enn vår,» sa Moses. – Vi prøvde å få slutt på doping. De utøverne som vant gullmedaljer ville ha dem, og de utøverne ville bli nasjonale helter og skatter.

I forkant av neste IOC-vedtak vil det i tillegg til flytting av arrangementer komme ytterligere signaler om hvordan verdensidretten forholder seg til Russland.

Den norske politikeren Linda Helleland, tidligere visepresident i Verdens antidopingbyrå ​​og mangeårig kritiker av Russland, sa at hun vil fremme politikk i Europarådet som oppfordrer idrettsorganisasjoner til å utestenge russiske idrettsutøvere fra internasjonale konkurranser. Kommende arrangementer inkluderer verdensmesterskapet i kunstløp neste måned, verdensmesterskapet i fotball denne våren og friidretts-VM i Oregon i juli.

World Athletics er unik ved at den har tatt en tøff holdning til den russiske doping-sagaen siden 2015. Russland har vært begrenset til en håndfull idrettsutøvere i de siste store mesterskapene, og det forventes ikke å endre seg før til sommeren.

Vi er nå vitne til brutale handlinger i Ukraina. Vi kan ikke slippe Russland ut av kroken uten konsekvenser, sa Helleland.

Den største testen vil imidlertid være hvordan IOC reagerer på Russlands opptak til sommerlekene 2024 i Paris.

Putins annektering av Ukrainas Krim-halvøy i 2014 og den fullstendige invasjonen av Ukraina kom begge rett etter slutten av vinter-OL, med Russland som nøt suksess på banen og en lang pause før sin neste opptreden på sportens største internasjonale scene.

Vi ga ham et gratispass i over et tiår, så hvorfor skulle ikke Putin tro at han kunne slippe unna med det? sa Masaro. De olympiske leker er selvsagt en av dem. Og her er vi igjen, og denne gangen har han krysset Rubicon på den dypeste måten.

Finn de siste samlingsnyhetene, siste nyhetene og liveoppdateringene her.

You may also like

Leave a Comment