Home » «Ukrainernes endagsturisme til gjengjeld for fordeler.» ZUS: Det er falske nyheter

«Ukrainernes endagsturisme til gjengjeld for fordeler.» ZUS: Det er falske nyheter

by Gunnar Garfors

«Vi observerer en økende spredning av falsk informasjon om ukrainske statsborgere som mottar ytelser i Polen. Vi antar at det kan komme flere slike rapporter i løpet av de kommende ukene, sier Paweł Żebrowski, talsmann for ZUS.

«Det er ikke snakk om en-dagsturisme for å motta tjenester fra Polen. ZUS har verktøy for å sjekke om den som har sendt inn søknaden har fullmakt til det. Selskapet gir ikke midler til innbyggere i Ukraina som kom til Polen for en dag. Og slik usann informasjon blir spredt på internett, la talspersonen til.

Fastslår at ZUS verifiserer lovlig opphold for ukrainske statsborgere i Polen både på stadiet for å gi fordeler og når som helst i løpet av ytelsesperioden.

«I tillegg har ZUS en juridisk forpliktelse til å holde tilbake utbetalingen av barnepasspenger til en flyktning fra Ukraina umiddelbart etter at han eller hun forlater Polen. I dette tilfellet bruker ZUS grensevaktdatabasen, understreker talsmannen.

Han la til at ZUS har suspendert betalingen på over PLN 18 000 fra 1. juni 2023. Utdanningsfordeler for ukrainske statsborgere i forbindelse med deres avreise fra Polen.

Han viser til at ZUS har tilgang til ulike statlige registre. – Disse inkluderer for eksempel utdanningsinformasjonssystemer og den sentrale listen over forsikrede. Om nødvendig kan ZUS stole på et spesielt register over ukrainske borgere vedlikeholdt av grensevakten, sier ZUS-talsmannen.

«Hvis det er tvil om oppfyllelsen av kravene for å motta familieytelser, spesielt kravet om botid i Polen, kan ZUS be stønadsmottakeren om å sende inn sine erklæringer personlig på et ZUS-kontor,» legger Żebrowski til.

«En-dags turisme for å motta fordeler fra Polen er falske nyheter. ZUS har verktøy for å sjekke om den som har sendt inn søknaden har fullmakt til det. Det er ikke mulig for ZUS å gi midler til ukrainske statsborgere som har kommet til Polen.» «En dag», sa også departementet for familie- og sosialpolitikk på Twitter tirsdag.

Forfatter: Katarzyna Herbut

kh/ joz/

You may also like

Leave a Comment