Home » Utstillingen «Solverv. Nordens maleri 1880–1910” | go.pl

Utstillingen «Solverv. Nordens maleri 1880–1910” | go.pl

by Catherine Monroe

Takket være denne utstillingen vil det polske publikummet kunne bli kjent med et bredt spekter av store skandinaviske kunstnere, sa kulturminister og nasjonalarv, visestatsminister Piotr Gliński torsdag. Utstillingen med skandinaviske malerier er åpen til 5. mars 2023.

Utstillingen på Nasjonalmuseet i Warszawa omfatter over 100 verk av malere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige som var aktive på begynnelsen av 1800- og 1900-tallet. Polsk publikum vil få muligheten til å se nesten hundre fremragende verk, inkludert malerier av Edvard Munch, Vilhelm Hammershoi og Carl Larsson. Ved åpningen av utstillingen understreket visestatsminister Piotr Gliński at for første gang i Polen og i denne delen av Europa presenteres verkene til de mest fremragende skandinaviske malerne i en slik skala. «Jeg tror denne utstillingen er en viktig begivenhet for kulturen i regionen vår, for europeisk kultur. Jeg vil gjerne at den skal få beundrere i andre europeiske land også, sa han.

Minister Gliński understreket at slike store museumsbegivenheter er en del av 160-årsjubileet til Nasjonalmuseet i Warszawa, som avsluttes blant annet med utstilling av malerier av skandinaviske mestere, inkludert verk av polske kunstnere fra perioden. «Utstillingen inkluderer også utvalgte malerier av polske kunstnere – slik at publikum kan oppdage de eksisterende likhetene mellom polsk og nordisk maleri, noe som spesielt beriker denne utstillingen,» bemerket visestatsministeren. Polsk maleri er representert med verk av for eksempel Olga Boznańska, Józef Chełmoński, Konrad Krzyżanowski, Stanisław Witkiewicz og Józef Mehoffer.

Visestatsminister Gliński trakk oppmerksomheten til den finske maleren Albert Edelfelts maleri fra 1882 «Under bjørketrærne», også kjent som «Barn i bjørkeskogen ved Haikofjorden», som ble gjenvunnet takket være restitusjonsarbeidet utført av kulturdepartementet. og nasjonal arv. Edelfelts maleri er det andre polske krigsofferet som ble funnet fra palasset i Spała. I 1945 ble den ranet av soldater fra den røde hær og trolig byttet mot alkohol. Maleriet ble donert til nasjonalmuseet i Warszawa av et par, Katarzyna og Krzysztof Kaczmarek, som holdt det på loftet i hjemmet sitt til 2019.

Som forfatterne av utstillingen bemerker, hadde også den holdningen av pessimisme og tvil som var vanlig mot slutten av 1800-tallet stor innflytelse på nordlige kunstnere. «Menneskets mørke avgrunner, lengsel, frykt og melankoli er – takket være verkene til den internasjonalt anerkjente maleren Edvard Munch, dramatikeren August Strindberg og billedhuggeren Gustav Vigeland – de mest kjente temaene for nordlig kunst», heter det i utstillingen. katalog. Direktøren for nasjonalmuseet i Warszawa, Łukasz Gaweł, refererte til dette aspektet av utstillingen. Han sa at utstillingen ble opprettet under en pandemi, en vanskelig tid fylt med tvil om fremtiden til klassisk museologi. I denne sammenheng siterte han den danske filosofen Søren Kierkegaards ord: «Jo mindre frykt, jo mere ånd» Han understreket at kunst og håndtering av store kunstverk kan tjene til å gjenopprette troen på fremtiden. Han håper at denne utstillingen vil fortsette å oppfylle denne oppgaven nå, i en tid preget av krigen i Ukraina.

Hovedtemaene for utstillingen inkluderte temaer som å leve – komfortabelt, trygt, intimt, samt spørsmål knyttet til den sensitive menneskelige psyken. Anna Ancher, Michael Ancher, Richard Bergh, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Vilhelm Hammershoi, Hanna Hirsch-Pauli, Marie Kroyer, Carl Larsson, Edvard Munch, Erik Werenskiold og Anders Zorn – dette er bare noen av de nordiske kunstnerne som har verk kan sees i en utstilling hvis tittel refererer til sommersolverv.

Natur, røff, vakker og mystisk på samme tid, landskap fulle av innsjøer, elver, steiner, lyse strender, våte enger og snødekte skoger er hovedmotivene som inspirerte nordiske kunstnere. Utvalget av innfødte landskap understreket den nasjonale karakteren til kunsten hennes. Naturen fremstår i hennes verk som utstyrt med mystiske og noen ganger mørke krefter. Landskapsskildringer visualiserte ofte stemninger og følelser, og malere la vekt på sammenhengen mellom naturens ånd og menneskets spiritualitet.

Nordiske kunstnere på begynnelsen av 1800- og 1900-tallet søkte nasjonale røtter i folketradisjonen. De ble inspirert av landsbyboernes skikker, deres materielle kultur og deres naturnære liv. Arbeidene fra utstillingen i Nasjonalmuseet i Warszawa viser blant annet fiskernes arbeid – som i Oscar Bjorcks maleri «Launching a Boat». I tillegg til å skildre landskapet på lerretene sine, har mange lokale kunstnere til og med flyttet til provinsene. Dette gjorde de f.eks. Svenske Carl Larsson, norske Christian Skredsvig og Finn Akseli Gallen-Kallela. Pekka Halonen bosatte seg også på landsbygda, og hans arbeid – med fokus på bøndenes liv – regnes som essensen av det finske nasjonalmaleriet.

Kuratorene for utstillingen, som veiledet de første besøkende, gjorde oppmerksom på maleriene av malere fra kunstnerkolonien som ble etablert i den lille fiskerlandsbyen Skagen i Danmark. Der samlet en gruppe malere seg rundt Michael og Anna Anchers, inkludert: Peder Severin Kroyer og hans kone Marie Kroyer, Christian Krohg og Oscar Björck. Hovedtemaet for maleriene hennes var dagliglivet og det harde arbeidet til innbyggerne i dette området.

Hedensk mytologi og legender om de gamle innbyggerne i Nord-Europa tilbød mange emner for kunstnerne. «Særlig i land som Finland og Norge, som var suverene på den tiden, ble det forsøkt å demonstrere uavhengigheten og kontinuiteten til den nasjonale kulturen. De søkte sine røtter i eldgamle oppfatninger og historier som formet den kollektive fantasien og styrket en følelse av tilhørighet til et sted, en historie og en nasjon.

Solstice…-utstillingen ble laget i samarbeid med Göteborgs kunstmuseum, det viktigste svenske museet som samler landets kunst. Kongeriket Danmarks ambassade i Warszawa er æres beskytter; Finlands ambassade i Warszawa; Kongeriket Norges ambassade i Warszawa; Kongeriket Sveriges ambassade i Warszawa; Honorærkonsul for Republikken Island i Warszawa.

Utstillingen «Solverv. Malerier fra Norden 1880–1910, kuratert av Agnieszka Bagińska og Wojciech Głowacki, er å se frem til 5. mars 2023. (PAP)

Forfatter: Anna Bernat, Michał Szukała

abe/ szuk/ aszw/

You may also like

Leave a Comment