Home » Ved nordisk mesterskap i svømming i Klaipėda var det kun danskene som gikk forbi litauerne

by Thure Lindhardt
Litauisk stafett for menn 4 × 200 m fristil. FOTO: Victoria Makovskaya

Det to dager lange nordiske mesterskapet i svømming i havnebyen i landet ble avsluttet søndag (Nordisk mesterskap i aldersklasse).

Den tradisjonelle internasjonale svømmekonkurransen ble arrangert i Litauen i år etter ett års pause. Totalt 150 idrettsutøvere fra ni land konkurrerte mot hverandre i Klaipeda-bassenget. Det danske laget vant hovedcupen i mesterskapet. De danske svømmerne fikk 318 poeng begge konkurransedagene.

Litauere tok andreplassen i den samlede rangeringen. Laget vårt fikk 259 poeng, og slo resten av det finske landslaget på tredjeplass (231 poeng).

Ikke mer enn to utøvere kunne tjene kredittpoeng for et lag i hver kamp. Svømmeren fikk 9 poeng for førsteplassen, 8 poeng for andreplassen og 7 poeng for tredjeplassen. osv. Poengene i sesongene er doblet.

«Siden reservelaget var i mesterskapet og toppidrettsutøverne i den alderen var i EM for ungdom, er målet vårt at de skal få erfaring i konkurranse og få best mulig personlige resultater. Og egentlig var utøverne deres prestasjoner i denne konkurransen er overraskende, sa en av trenerne til det litauiske laget Justas Achramavičius.

På konkurransens første dag ble Džiugas Miškinis mester på 1500 m fristil. J. Skogen tilbakela mesterskapets lengste distanse på 16 minutter. 15.44 sek. Og satte personlig rekord (16:18.58). Litaueren gikk forbi svensken Lucas Humling (16:19.36) og islandske Veigar Hrafn Sigthorsson (16:57.26).

«Jeg ønsker å delta i ungdoms-EM neste år. Jeg tror det ville vært veldig kult. Og å bli med på landslaget ville vært veldig gøy, sa Džiugas etter å ha forlatt pallen.

Silber J. Skogen nådde 200 m i en fristilkonkurranse. Kaunas avsluttet med ny personlig rekord – på 1 minutt. 55,75 sekunder til ny seier, J. Skogen gikk ut på bare 0,18 sekunder. Gull gikk til Axel Sebastian, kong Melberg av Norge, og bronse til Matt Ching. Resultatet er 1 min.56,89 sekunder – ny karriererekord.

Emilis Atkočiūnas fra Kaunas vant gullmedaljen i 100 meter bowlinghall. Han fullførte løpet på 56,91 sekunder. og passerte den estiske svømmeren Nikita Ivanoas (57.01), som utfordret Litauen etter vendingen. Bronse gikk til nordmannen Andreas Sigvaldsen (57.21).

«Målene for denne sesongen var å vise et visst resultat som jeg oppnådde i denne konkurransen. En distanse mislyktes, men det viktigste er å se fremover. Jeg vil gjerne seile litt kraftigere over en lengre distanse – i en 200 -Metersommerfugl. Denne kraften mangler, og så langt har ikke alt vært dårlig,» fortalte Emil sine inntrykk etter prisutdelingen.

E. Atkočiūnas ble nummer to i 200 m butterfly-spillet. Han tilbakela distansen på 2 minutter. 11.37 sekunder og skyldtes kun nordmannen Oscar Erklev (2:08.37). Bronse i denne kampen gikk til en annen litauisk representant Danilas Žučkovas (2: 13.54). Sistnevnte overgikk det beste personlige resultatet (2: 14.20).

Den litauiske herrestafetten vant også gullmedaljer. Kirill Stepanov, Viktoras Dudko, M. Činga og D. Žučkovas, som startet på 4 x 100 m fri, beseiret det danske laget (3: 32,05) og forbedret rekorden til landets 17 år gamle gutter. Fra nå av er det 3 minutter 31,80 sekunder. Nordmennene holdt seg i tredje sesong (3: 35,49).

Guoda Tručinskaitė brøt nok en aldersgrupperekord i jentenes 400 meter svømming. Etter at du har tilbakelagt distansen på 5 minutter. 19,15 sek. Hun oppnådde ny nasjonal besteprestasjon for jenter under 13 år og ble nummer 10 sammenlagt.

Karolis Olišauskas (4:44,27) vant bronse i en tilsvarende ungdomsduell. Han ble forbigått av dansken Christian Thorhauge (4: 38.69) og svensken Anton Hegmegi (4: 41.87).

Kampen mellom Evaldas Babakinas og estlenderen Alan Smok brøt ut på sterkeste 100 m rygg. Fortsatt i mål på 0,04 sekunder var den estiske representanten raskere og E. Babakin ble nummer to – 58 sekunder tredje ble Mads Möller (58,34) fra Danmark.

Gabija Gailiušytė, Austė Backevičiūtė, Ūla Adomaitė og Rusnė Vasiliauskaitė vant bronse i jentestafetten 4 x 100 m fri. Tiden din er 4 minutter. 1,71 sekunder Finnene vant (3: 55,57) og de danske utøverne ble nummer to (3: 56,06).

K. Stepanovas la til to bronse til den litauiske medgiften. På 100 m fri ble han tredje (53.20), med K. Stepanov som satte den raskeste tiden etter en halv distanse (25.18). Gull gikk til Tim Rogersson (52.60) fra Norge, sølv gikk til norske A. Melbergs (52.92).

K. Stepanov ble også nummer tre på halvdistansen. Han krysset 50 meter fri på 24,21 sekunder. og bare 0,01 sek. han ble nummer to. T. Rogersson ble nummer to her og Dan Anders Sanggaard (24:00) ble mester.

På konkurransens andre dag gikk nok en mesterskapstittel til J.Miškinis. Litaueren fullførte 400m fristil på 4 minutter. 6,58 sek.

Sølv vant Adomas Gatulis (2: 10,49) over 200-metersbanen (2: 11,84). Vinneren ble islendingen Birnir Freyr Halfdanarsson (2: 09.92), bronse gikk til nordmannen Emil Austevolls Harlem (2: 10.90).

De litauiske kvinnene vant bronse på 4 x 200 m fri stafett for jenter. Austė Backevičiūtė, Gabija Gailiušytė, Rusnė Vasiliauskaitė og Vytė Gelažytė avsluttet på 8 minutter. 53,28 sekunder og landet kun for det danske (8: 37,95) og finske (8: 40,57) lag.

Litauerne vant guttestafetten. Vinnerne ble M.Činga, K.Stepanov, V. Dudko og J.Miškinis. Ditt registrerte resultat er 7 minutter. 51,61 sekunder – er ny rekord for landets U17-gutter. Andreplassen gikk til de norske (7: 54.84) ​​og den tredje til danskene (8: 02.55).

Totalt vant litauerne fem gull-, fire sølv- og sju bronsemedaljer i Nordisk mesterskap i svømming.