Home » Verdens lengste tunnel er åpnet i Norge

Verdens lengste tunnel er åpnet i Norge

by Gunnar Garfors

Den er 2,9 km lang og binder sammen bydelene i Bergen som ligger på begge sider av Lovstakken. Den ble hulet ut for å avlaste trafikken i denne norske byen. Det er det lengste spesialbygde anlegget i sitt slag i verden.

På sykkel gjennom Fyllingsdalstunnelen, som krysset heter, tar turen ca 10 minutter, til fots 30 til 45 minutter. Tunnelen krysser Lovstakken og binder sammen boligområdene i Bergen på begge sider. Bergen sentrum er tilgjengelig fra fjellbydelen Fyllingsdalen via eksisterende sykkelveier, men reisen tar rundt 40 minutter.

Den nye tunnelen skal oppmuntre innbyggerne til å sykle eller gå i stedet for å kjøre bil. Dette skal bidra til å redusere trafikken i byen og redusere eksosutslippene.

Bergens sykkeltunnel regnes som den lengste i verden, men med ett forbehold. Det er en 3,6 km lang sykkeltunnel i Snoqualmie, USA. Den ble imidlertid ikke bygget spesielt for syklister. Det er en gammel og nedlagt jernbanetunnel som er tilpasset syklistenes behov. Den norske Fyllingsdalstunnelen er den nest lengste tunnelen noensinne og den lengste bygget for syklister.

Imidlertid er det også en annen applikasjon. Samtidig ble det bygget en trikkelinje som ble satt i drift i november i fjor. Det som var nødvendig var en tunnel som passasjerer kunne evakueres gjennom om nødvendig.

«I utgangspunktet er det en evakueringstunnel for en trikk. Men det var smarte folk som sa at man også kan sykle gjennom denne tunnelen. Å bygge en gangvei gir mulighet for fysisk aktivitet her. Hver meter av denne tunnelen er en investering i folkehelse», forklarte han i et intervju med «Euronews»-prosjektleder Arild Tveit.

Tunnelen har egne kjørefelt for gående og syklende med en bredde på henholdsvis 2,5 og 3,5 meter. Det er også parkeringsplasser. Hele anlegget overvåkes av kameraer, og det er nødmeldingsbokser hver 250. meter. Den er åpen hver dag fra 05:30 til 23:30.

For å gjøre det mindre kjedelig å kjøre eller gå under jorden, er veggene dekket av fargerike veggmalerier. Selv om de er stilmessig like, er individuelle seksjoner forskjellige i motiver og farger, noe som gjør orienteringen lettere. Dynamisk belysning reagerer på utseendet til en fotgjenger eller syklist i tunnelen, og skaper en «bølge av lys» som varsler andre brukere om at noen nærmer seg.

Temperaturen i tunnelen bør holdes på et konstant nivå på 7 grader Celsius for å oppmuntre til å gå og kjøre selv på frostige dager.

PAP / Adriana C.

You may also like

Leave a Comment