Det er avgjørende for oss at våre vestlige naboer har solgt oss deler av gassen som leveres via Nord Stream. Levering av gass fra Tyskland via den såkalte omvendte strømmen på Yamal-gassrørledningen har vært en av de viktigste forsyningskildene for dette drivstoffet til Polen i flere måneder. Siden begynnelsen av krigen i Ukraina har vi vært avskåret fra forsyninger som tidligere strømmet gjennom Yamal-rørledningen fra Russland.
«Reverserte gassforsyninger på Yamal-gassrørledningen ble praktisk talt stoppet og begrenset av Lasów. Systemet er balansert fra hulelagring,» skriver Dr. Tomasz Włodek fra AGH University of Science and Technology på Twitter. Cavern-lagringsanlegg er underjordiske lagringsanlegg for naturgass.
I tillegg til liten innenlandsk produksjon har vi to hovedkilder for gassforsyninger fra utlandet: gassterminalen i Świnoujście og returstrømmen fra Tyskland fra Nord Stream I-gassrørledningen, som har vært stengt i tre dager om vinteren i lagring.
«Dette bekreftes av daglige PGNiG-data. De polske leirene var 100 % fulle og fyllingen har akkurat begynt å avta», skriver Rafał Mundry på Twitter.
Les også: «Det er kanskje ingen gass om vinteren, det er den største krisen i historien»
Et alternativ til den på ubestemt tid stengte Nord Stream I og Yamal, som har vært stengt siden mars, kan være Baltic Pipe, som forbinder norsk sokkel med Polen gjennom Danmark og Østersjøen. I følge PGNiG-kunngjøringer skal den være operativ i oktober i år.
– Alt tyder på det i fjerde kvartal vil den rørledningen ikke være 100 prosent operativ. Strøm, men på 30-38 prosent. Vi skal fylle dette nivået helt, det vil være ca 800 millioner kubikkmeter. – sa i midten av august Przemysław Wacławski, visepresident for PGNiG for finans.
Baltic Pipe er ment å lage en ny rute for levering av naturgass fra Norge til det danske og polske markedet og til sluttbrukere i nabolandene. Etter lanseringen i oktober vil Baltic Pipe ha en kapasitet på 2-3 milliarder kubikkmeter. naturgass per år. I 2023 skal gassrørledningen nå sin maksimale kapasitet, nemlig 10 kubikkmeter. naturgass per år. Til sammenligning: Forbruket av blått drivstoff i Polen i 2021 utgjorde 20 milliarder kubikkmeter, i år kan det falle til 18 milliarder kubikkmeter.
I slutten av juli skrev vi at PGNiG ennå ikke har signert kontrakter for slike gassvolumer fra Norge som skal fylle den nye gassrørledningen Baltic Pipe. Det er mange kjøpere av norsk gass, og Polen må konkurrere om kontrakter med andre europeiske land. Våre samtalepartnere sier at å fylle Baltic Pipe neste år vil være ekstremt vanskelig, og hvis det lykkes, vil det bli svært kostbart.
PGNiG sier fra
I uttalelsen som er sendt til oss, understreker PGNiG at det ikke stemmer at selskapet begynte å bruke gassreservene som ble akkumulert for vinteren.
– Lagringsanlegg for naturgass brukes ikke bare til lagring, men også til den løpende balanseringen av overføringsnettet. Nivåsvingninger er en naturlig prosess. relatert til opphør av gassforsyninger i Nord Stream 1 kan være et resultat av mangel på omfattende kunnskap om hvordan lagringsanlegg fungerer og deres rolle i det nasjonale gasssystemet. Det er nok å følge de historiske dataene til GSP for å finne dem og informer deg selv unngå å trekke feil konklusjoner.
Uttalelsen la til at det ikke var sant at strømmen av gass fra Tyskland ble stoppet til tross for Nord Stream 1-avbruddet for en uke siden. «Gass ble kontinuerlig hentet fra vest. Siden begynnelsen av september har strømmen fra Tyskland vært mindre, noe som skyldes de høye prisene på de europeiske markedene og mangelen på økonomisk attraktivitet ved å importere gass fra denne retningen. Vi mottar gass uten avbrudd gjennom LNG-terminalen i Świnoujście, vi importerer også gass fra Klaipeda-terminalen, heter det i uttalelsen.
PGNiG understreker at på grunn av avbruddet i Gazproms naturgassforsyninger til det tyske markedet via Nord Stream 1 gassrørledningen, overvåker selskapet hele tiden situasjonen i Polen og på de europeiske og globale markedene angående tilgjengeligheten av gassdrivstoff. «Selskapet tar de nødvendige tiltakene for å sikre tilstrekkelige gassvolumer for husholdningskunder» – det ble bemerket og lagt til at for tiden mottar alle gasskunder i PGNiG-gruppen gass i henhold til den rapporterte etterspørselen.
Selskapet kunngjorde også at «I sammenheng med den pågående, enestående energikrisen i Europa, har PGNiG tatt en rekke tiltak for å styrke sikkerheten for gassforsyning, inkludert ved å trappe opp importen av LNG og akselerere injeksjonsprosessen av gasslagre og reservasjon av tilstrekkelig kapasitet på gassrørledninger som muliggjør transport av gass fra utlandet, inkludert gassrørledningen Polen-Litauen som ble satt i drift i mai.
Annonseringslenken til partneren vår er inkludert i teksten:
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»