Home » Nyheter fra Mzuri-verdenen

Nyheter fra Mzuri-verdenen

by Peter Østbye

Selskapet Mzuri World fra Śmielin er kjent for produksjon av moderne enheter for forenklet dyrking ved bruk av Pro-Til-teknologi, men aktiviteten går mye lenger. Mzuri lytter til markedets behov og legger merke til de skiftende trendene mot innovativt og bærekraftig landbruk. Proøkologiske aspekter ved landbruksproduksjon er også viktige for henne. På dette tidspunktet skal det legges til at Mzuri-selskapet har et eget forsknings- og utviklingssenter, hvor nye løsninger og dyrkingsteknologier designes og testes, som Marek Różniak, selskapets administrerende direktør, påpeker.

På årets Agro-Tech-messe i Minikowo presenterte de blant annet innovative 4-kammersåmaskiner for stripekultur. Hvor kom ideen til et slikt produkt fra?
Vår oppdragsgiver er en bonde på jakt etter økologiske alternativer i landbruksproduksjon. Vi prøver å være de første på markedet og lager en 4-tank såmaskin for behovene til våre kunder. For jo flere tanker, jo flere muligheter. Vi har allerede erfaring med erter og bygg og ønsker å utnytte potensialet til ulike plantearter. Den nye såmaskinen tillater individuell såing av hver strimmel på forskjellige dybder med forskjellig gjødsel. Dette er en såmaskin som kan gjøre nesten alt.

Samtidig må jeg understreke at vi lytter til markedets behov, spesielt innen økologisk landbruk. Den gradvise seponeringen av påfølgende kjemiske preparater tvinger frem en endring i virkeretningen mot mekanisk ugrasbekjempelse. Synet på landbruk og bruk av nitrogenfikserende avlinger sammen med korn er også i endring. Slike endringer kan allerede observeres på det tyske og franske markedet, hvor det innføres forbud mot bruk av gjødsel før såing til visse grupper av planter. Vi ønsker å bruke plantenes naturlige evne til å fikse nitrogen og mekaniske metoder for ugrasbekjempelse.

Tror du denne typen ugrasbekjempelsesmetoder kan være effektive?
Etter 10 år med bruk av Mzuri-dyrkingsteknologi er reduksjonen i ugrasspekteret veldig synlig. Vi kan se det i vårvekster hvor ugraset er opptil flere ganger mindre enn i tradisjonelle vekster. Derfor har vi en tendens til å bruke mekaniske metoder for fjerning av ugress. Det er mulig at kjemisk beskyttelse ikke lenger er nødvendig i det hele tatt. I år driver vi med slik forskning og på enkelte områder bruker vi ingen preparater, vi observerer hvordan det påvirker plantene. Vi undersøker også metoder for gjødsling med ulike typer gjødsel sammen med såing av frø. Med mais bruker vi ulike doser fosfat- og nitrogengjødsel samt gjødsel rett under planten. I 2021 var resultatene svært oppmuntrende, noe som gjorde at vi kunne redusere doseringen.

Hvilket doseområde befinner du deg i?
Vi tester en veldig stor spredning på 50 til 400 kg nitrogen, og fosfordoseringen endres også automatisk. Vi har allerede mye erfaring, vi vil også samle resultater fra dyrking av belgfrukter, erte- og byggblandinger, rene erter, byggpuréer, forskjellige doser gjødsel m.m.

Jeg vil også spørre om et annet nytt produkt, Icut300+ Mulcher?
Den har også forlatt markedet. Det viser seg at mange gårder ikke bruker mulching. Og du trenger å kutte stilkene, fordi mulched åkeren er lettere å så, og det er ikke nødvendig å gjøre noe arbeid med å blande maisstrå i åkeren; i tillegg dukket det opp dyrking av solsikker på arealet vårt. Vi introduserer klippere, klippere og rullekuttere i vårt tilbud. Foreløpig finnes det en modell med 3, 5 og 7,5 m arbeidsbredder med to sammenleggbare vinger. Deretter kommer en hel rekke tradisjonelle mulchers.

Når du tar opp spørsmålet om produksjon, hvordan går arbeidet for å øke Mzuris potensial på dette området?
Vi utvider for tiden fabrikken vår og store tilslag vil flytte til en ny produksjonshall. Lageret skal også utvides, vi klargjør hele infrastrukturen. Byggearbeidet skal etter planen være ferdig i år, men krisen i byggebransjen kan føre til forsinkelser.

Takk for intervjuet.

Vi anbefaler relaterte produkter fra butikken vår:

Vil du vite mer? Les atr express – bestill:

Gratis kopi abonnement

You may also like

Leave a Comment