Home » Vi vil prøve å få Tyskland til å svare på Leopard-forslaget vårt så raskt som mulig

Vi vil prøve å få Tyskland til å svare på Leopard-forslaget vårt så raskt som mulig

by Catherine Monroe

Statsminister Mateusz Morawiecki sa at vi vil fortsette vår innsats for å oppfordre kanselliet og Tyskland til å reagere så raskt som mulig på utplasseringen av Leopard 2-tanks i Ukraina. Samtykke er sekundært her; Enten får vi det raskt eller så gjør vi det selv,» la han til.

Statsministeren ble onsdag kveld avhørt av Polsat News om spørsmålet om Leopard-stridsvogner som Polen kunne donere og at den tyske kansleren i sin tale i Davos utelot spørsmålet om å godkjenne overføringen av Leopard-stridsvogner. Regjeringssjefen ble spurt om han syntes det var skuffende at tyskerne forsinket denne beslutningen.

«Denne avgjørelsen er veldig viktig, den er avgjørende for Ukraina, for sannsynligvis i februar, som jeg leste fra forskjellige ekspertrapporter, forbereder Putin seg på en ny offensiv etter forskjellige analyser som stridsvogner eller infanterikampkjøretøyer måtte trekkes tilbake fra. Av denne grunn det er så viktig at vi så snart som mulig – understreker jeg – sammen, innenfor rammen av aktivitetene til de vesteuropeiske landene, fullfører moderne divisjoner eller brigader, fordi ukrainerne bruker brigader, panserbrigader», sa statsministeren.

«Og vi tilbød vårt tankselskap 14 stridsvogner, men samtidig må vi ha en garanti for at andre også vil møte disse behovene. Og blant de andre er de som har vært minst proaktive så langt, for å si det mildt.Tyskerne vil fortsette å presse på kanselliet for at Tyskland skal svare på vårt forslag så raskt som mulig, la regjeringssjefen til.

På spørsmål om den nye tyske forsvarsministeren Boris Pistorius, svarte Morawiecki at «han vet ikke så mye om ham». «Det jeg vet fyller meg med en viss bekymring. Han er en nær medarbeider av symbolet på skam, Gerhard Schröder – en som snakker med Putin hele tiden og prater som ingenting. Det er opprørende,» sa han. Samtidig uttalte han at han ikke visste hvordan Pistorius ville oppføre seg «i lys av konkrete handlinger og behov». «La oss gi ham noen dager, la oss se hva hans første skritt blir,» sa statsminister Morawiecki.

Med henvisning til planene om å overføre stridsvognene til Ukraina uten tysk godkjenning, bemerket den polske lederen at «vi har blitt enige med våre ukrainske venner, så vel som med partnere fra Vest-Europa, at vi vil overføre disse stridsvognene sammen». . «Godkjenning er sekundær her. Enten får vi denne godkjenningen raskt, eller så gjør vi det rette selv. Det viktigste her er at tyskerne – ikke bare tyskere, men også dansker, finner, franskmenn og andre nasjoner, men spesielt tyskerne – så snart som mulig tilbød de sine moderne stridsvogner, sitt moderne utstyr, på grunn av dette kan evnen å forsvare friheten i Ukraina, og sikkerheten til hele Europa vil avhenge av det,» understreket han.

Statsministeren ble også spurt om helikopterulykken som styrtet i Brovary i Ukraina onsdag morgen. De døde i den sjefen for innenriksdepartementet i Ukraina Denys Monastyrski, hans første stedfortreder Yevheni Jenin og en annen viseminister for innenrikssaker Yuri Lubkovych. Helikopteret styrtet nær en barnehage i Brovary, en by i Kiev-regionen.

Statsministeren ble spurt om Polen blant annet i å forklare denne hendelsen.

Morawiecki sa, «akkurat som vi tilbyr vår hjelp til å løse ulike forbrytelser begått av russiske tropper, så vel som i andre aktiviteter som krever våre spesialiserte tjenester.» «Vi prøver å hjelpe der også, eller i det minste tilby hjelp, noen ganger er det akseptert » – han la til.

Sist onsdag kunngjorde president Andrzej Duda i Lviv at Polen hadde bestemt seg for å overføre et selskap med Leopard 2-stridsvogner (10-14 stridsvogner) til Ukraina som et ledd i å bygge en internasjonal koalisjon om denne saken. – Fremfor alt ønsker vi en internasjonal koalisjon, sa han. Presidenten påpekte at for en slik koalisjon ville det være viktig å skaffe nok stridsvogner til å danne en betydelig styrke – det han har antydet er en brigadekampgruppe.

Siden leopardene er produsert av Tyskland, er det avgjørende at det landet godtar å ta dem til et annet land som ikke er NATO. Forbundsvisekansler og økonomiminister Robert Habeck fra De Grønne sa til nyhetskanalen WELT: «Det er riktig at andre land, hvis de ønsker å hjelpe, ikke blir hindret og deres hjelp ikke stoppes».

Pentagon og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også støtte til initiativet for å utstyre Ukraina med moderne stridsvogner. Den britiske statsministeren Rishi Sunak har kunngjort at han vil donere britiske Challenger 2-stridsvogner til Ukraina.

Leopard 2 er en hovedstridsvogn produsert av det tyske selskapet Krauss-Maffei Wegmann. Dens første versjoner gikk i tjeneste med den tyske hæren i 1979-1980; Siden den gang har det blitt laget nye versjoner av kjøretøyene. For tiden brukes Leopard 2-er av mange europeiske land, inkludert Tyskland, Polen, Tyrkia, Spania, Hellas, Danmark og Norge, samt av ikke-NATO-land – for eksempel Sverige, Finland, Østerrike og Sveits.

You may also like

Leave a Comment