Home » VM 2022: ramaskrik i Norge etter arrestasjonen av to journalister i Qatar

VM 2022: ramaskrik i Norge etter arrestasjonen av to journalister i Qatar

by Gunnar Garfors

Spenningen vokser. Norge ringte onsdag til Qatars ambassadør i Oslo etter at to norske TV-reportere ble midlertidig varetektsfengslet i emiratet for å dokumentere de kontroversielle forberedelsene til neste verdensmesterskap. Ifølge deres arbeidsgiver ble allmennkringkasteren NRK, Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani invitert kort før avreise fra Doha natt fra søndag til mandag, nøyaktig ett år til dagen før konkurransestart (21. desember 2022) .

De ble løslatt uten siktelse etter rundt tretti timer og landet i Oslo samme onsdag morgen. Det norske utenriksdepartementet sa at de hadde tilkalt Qatars ambassadør til Oslo for å diskutere situasjonen til de to reporterne. – Arrestasjonen av NRK-journalister i Qatar er uakseptabel, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre på Twitter. En fri presse er avgjørende for et fungerende demokrati. «

I Qatar påsto myndighetene på sin side at de to journalistene var siktet for overtredelse. Teamet fikk lov til å filme hvor de ville i Qatar, heter det i en uttalelse. De mottok alle filmtillatelsene de ba om før ankomst, og tilbød seg å møte høytstående myndighetspersoner og tredjeparter. Disse frihetene overstyrer imidlertid ikke anvendelsen av vanlig lov, som teamet med viten og vilje bryter. «

Ifølge kameramann Lokman Ghorbani ble journalistenes utstyr beslaglagt og de måtte vise opptakene i «timer». – Alle var fascinert av utstyret, oppdraget, hvorfor vi var der, hva det skulle brukes til, hvor mange rapporter vi laget, sa han på en pressekonferanse i Oslo. NRKs sportsredaktør Egil Sundvor sa det var «bekymrende» at Qatar-myndighetene fikk vite om kildene teamet intervjuet. Stasjonens sjef, Thor Gjermund Eriksen, fordømte det som et «angrep på pressefriheten».

Allerede kritisk da Qatar ble tildelt VM, ligger de nordiske landene i forkant av internasjonalt press for å forbedre arbeidsforholdene til arbeidsinnvandrere i emiratet. NGO-rapporter anklager Qatar for å utnytte utenlandske arbeidere, spesielt ved å bygge stadioner for neste verdensmesterskap. Landet avviser bestemt denne kritikken og understreker at det har reformert arbeidsretten og innført en minstelønn.

Presidenten i Norges olympiske komité, Berit Kjøll, kalte opplysningene om pågripelsene «sjokkerende og fullstendig uakseptable». «Vi må avslutte tildelingen av store idrettskonkurranser til land som ikke respekterer pressefriheten og ytringsfriheten,» sa hun i en uttalelse. Ideen om en boikott av fotball-VM hadde til tider vind i seilene i Norden, men en avstemning i Norges Fotballforbund hadde endelig utelukket denne muligheten i juni. Som tredje i gruppe G bak Nederland og Tyrkia vant ikke den norske utvelgelsen kvalifiseringsbilletten.

You may also like

Leave a Comment