Home » Volvo Buses i Wrocław vil stenge fabrikken og si opp 1500 ansatte

Volvo Buses i Wrocław vil stenge fabrikken og si opp 1500 ansatte

by Gunnar Garfors

Den viktigste informasjonen (klikk for å gå)

Torsdag 16. mars 2023 ga Volvo-konsernet en spesiell kunngjøring og innkalte til en pressekonferanse i forbindelse med selskapets kunngjøring om beslutningen om å stenge Volvo Buses bussfabrikk i Wrocław i 2024. Selskapet informerte arbeidere og fagforeninger om sin beslutning.

I bildegalleriet kan du se Volvo-busser fra Wrocław:

Selskapet kunngjør at Volvo Buses endrer sin forretningsmodell i Europa, og implementerer den samme velprøvde løsningen den bruker i flere andre markeder. Selskapet fokuserer dermed sine aktiviteter på produksjon av chassis og tilbyr sammen med eksterne karosseriprodusenter kunder i Europa et komplett utvalg av by-, intercity- og turbusser for premiumsegmentet.

Les også: Wroclaw Volvo Buses vinner Best Bus Award på ETM Awards 2020

Derfor har Volvo Buses besluttet å stenge sitt bussanlegg i Wrocław i første kvartal 2024. Volvo Buses har signert en intensjonsavtale om salg av separat eiendom i Wrocław til Vargas Holding.

Vår virksomhet i Europa har gått med tap i årevis. Med den nye forretningsmodellen, som vi allerede bruker vellykket i mange markeder, vil vi forbedre lønnsomheten og sikre selskapets langsiktige konkurranseevne.

Anna Westerberg, president for Volvo Buses.

Torsdag 16. mars snakket Jakub Mazur, visepresident i Wrocław, sammen med representanter for Volvo-konsernet og investor Vargas Holding, med Volvo om kjøp av tomt ved ul. Soap og ansettelse av ansatte ved bussfabrikken.

Vi har en stor forkjærlighet for Volvo, et av de første internasjonale selskapene som investerte i Wrocław. Dette er imidlertid ikke et farvel, da Volvo blir værende i Wrocław blant annet i det viktige FoU-området. Samtidig er den nye investoren Vargas Holding og dets prosjekt knyttet til moderne teknologier, grønn energi og avkarbonisering. Vi tror at dette vil gjøre Wrocław til en leder innen fremtidens teknologi

Jakub Mazur, visepresident i Wroclaw.

Magdalena Okulowska, president for Wrocław Agglomeration Development Agency, understreker at det å fullføre en del av investeringen alltid er et øyeblikk som vi i Wrocław gjerne vil unngå, og Volvo har vært et viktig selskap på Wrocław-markedet i mange år.

– Vi må respektere forretningsbeslutningene til vår nåværende partner i forbindelse med endringen av strategi i Europa. Positivt for Wrocław og ansatte er det faktum at anlegget allerede har en ny investor som ønsker å fortsette produksjonen på dette stedet – sier Magdalena Okulowska, president for Wrocław Agglomeration Development Agency.

Wroclaw vil jobbe for Volvo. sett med aktiviteter

Det melder Volvo Wrocław vil forbli et globalt forretningsservicesenter for Volvo Groupmed divisjoner som Volvo Group Digital & IT, Volvo Group Financial Control & Accounting, Volvo Group People Services, Volvo Construction Equipment, Group Trucks Operations, Group Truck Purchasing og Volvo Group Real Estate.

Volvo-konsernet i Polen sysselsetter rundt 3600 personer, inkludert rundt 1500 ansatte ved Volvo Buses. Dette betyr at de fleste av de nåværende ansatte i Volvo Group vil forbli i landet vårt.

For tiden sysselsetter vi over 2100 personer i Volvo Group-filialene i Polen, unntatt Volvo busser. De vil fortsette å være ansatt i selskapet vårt og utføre sitt arbeid innenfor Volvo-konsernet. Vi vil også støtte Volvo Buses, dets ansatte og Vargas Holding.

Mirosław Kraner, president for Volvo Polen.

Volvo busser – nye muligheter for ansatte

Selskapet meldte dette i en spesiell kunngjøring som følge av samtalene En intensjonsavtale ble signert mellom Volvo Buses og Vargas Holding, ifølge hvilken det er planlagt å selge separate eiendommer til Volvo Buses i Wrocław for Vargas Holding.

Fra kunngjøringen er det kjent at den nye investoren vil starte virksomhet med en annen profil og gradvis utvide produksjonsanlegget i Wrocław. Produksjonen starter i 2024 og utvides i årene etter. Intensjonsavtalen inkluderer Vargas Holdings intensjon om å tilby ansettelse til noen Volvo Buss-ansatte, noen allerede i tredje kvartal 2023.

– Selv om Vargas Holding vil operere i en annen bransje enn vår, er nøkkelfaktoren for dem muligheten til å ansette erfarne medarbeidere som jobber i organisasjonen vår i Wrocław, noe som er nødvendig for å starte driften og fremtidig ekspansjon – sier Anna Westerberg, president for Volvo Buses .

Vargas Holding vil kjøpe Volvo-busser?

Vargas Holding er en svensk investor og selskapseier.

Hos Vargas analyserer vi hele tiden måter å akselerere avkarboniseringen og flytte inn i nye vertikaler og industrielle prosjekter. Vår siste satsing vil være relatert til energiløsninger for boliger. Med det i tankene er vi imponert over både fasilitetene og den høyt kvalifiserte arbeidsstyrken ved Wrocław-anlegget. Vi vil gi mer detaljer om våre neste trinn i løpet av de neste månedene.

Carl-Erik Lagercrantz, administrerende direktør i Vargas Holding

Volvo Buses vil gradvis stoppe og avslutte produksjonen i Wrocław

Volvo kunngjør at beslutningen om å stanse og avvikle produksjonen av komplette busser vil påvirke rundt 1.600 arbeidsplasser hos Volvo Buses, hvorav rundt 1.500 vil være i Wrocław. Prosessen med informasjon og dialog med tillitsvalgte har allerede startet.

«Volvo Buses vil gjøre alt for å støtte våre lojale ansatte, hvorav mange har vært hos Volvo Buses i mange år. Vi vil samarbeide med Vargas Holding, lokale myndigheter og andre interessenter for å støtte dem i å finne nye arbeidsmuligheter, sier Anna Westerberg.

Solidaritet: Dette er et sjokk for oss. Fagforeningene fikk vite om dette vedtaket ved middagstid i dag (16. mars).

Volvo Concerns avgjørelse er kommentert på ZR NSZZ «Solidarity»-nettstedet – Bogusław Jurgielewicz, president for NSZZ «Solidarność»-ansatte i Volvo Polska sp. dyrehage

For øyeblikket, som NSZZ «Solidarność», må vi fokusere på å støtte ansatte og ivareta deres interesser i prosessen med å stenge produksjonen.

Bogusław Jurgielewicz, styreleder i MOZ NSZZ Employee Solidarity i Volvo Polska sp. dyrehage

Hva gjør Vargas Holding?

Vargas Holding ble grunnlagt i Sverige i 2014. Han er en investor og gründer. Sammen med gründere bygger Vargas bedrifter fra grunnen av. De startet med grønne batterier, stål og hydrogen. Polarium, Northvolt og H2 Green Steel.

Volvo-busser i Wroclaw

Fabrikken i Wroclaw er det største Volvo-bussanlegget i Europa. Det produserer komplette by-, intercity- og turistbusser som leveres til bytransportselskaper, transportører på intercity- og internasjonale ruter, og turistselskaper i markeder over hele Europa.

Serieproduksjon av hybridbussen startet i det polske anlegget i 2010. Volvo tilbyr nå en full flåte av elektrifiserte busser. Utvalget inkluderer Volvo 7900 Hybrid (også tilgjengelig som leddet versjon), Volvo 7900 Electric Hybrid og den nyeste modellen, den helelektriske Volvo 7900 Electric Bus.

I Europa er elektrifiserte Volvo-busser en del av massetransport i mange byer, inkludert Sverige, Danmark, Norge, Storbritannia, Ungarn, Tyskland, Sveits, Spania, Luxembourg, Østerrike, Nederland og andre.

You may also like

Leave a Comment