Home » Wirtualna Polska – Alt du trenger å vite

Wirtualna Polska – Alt du trenger å vite

by Thure Lindhardt

Generalsekretæren i Den nordatlantiske allianse, Jens Stoltenberg, forsikret Ukraina om støtte. Han understreket imidlertid at NATO i tilfelle en væpnet konflikt ikke har noen forpliktelse til å forsvare Polens østlige naboer.

Jens Stoltenberg snakket tirsdag i Riga om situasjonen på alliansens østflanke. NATOs generalsekretær bemerket at pakten ikke ville forsvare Ukraina hvis det ble angrepet av Russland. Stoltenberg advarte også Kreml mot å betale en «tung pris» i form av sanksjoner i denne saken.

Ukraina er partner, men ikke medlem av NATO

«Det er viktig å skille et NATO-medlem fra en partner som Ukraina. Vi tilbyr NATO-allierte garantier for kollektivt forsvar (art. 5). Ukraina er en svært verdsatt partner,» sa Jens Stoltenberg.

– Vi kan tilby våre samarbeidspartnere ulike typer støtte, for eksempel politisk eller praktisk. De allierte gir opplæring, kapasitetsbygging og utstyr, og jeg er helt sikker på at alle vil love og bekrefte sin sterke støtte til Ukraina, la nordmannen til.

NATO-sjefen la imidlertid vekt på forskjellen mellom medlemskap og å være partner. – Men som sagt, det er forskjell på en partner – Ukraina – og en alliert som Latvia – understreket generalsekretæren.

You may also like

Leave a Comment