Home » Zelensky kutter av tentaklene til en forretningsblekksprut. Men nye vokser frem

Zelensky kutter av tentaklene til en forretningsblekksprut. Men nye vokser frem

by Gunnar Garfors

86 personer i landet oppfyller ett av de fire juridiske kriteriene for å være en oligark – sa for noen dager siden sekretæren for sikkerhets- og forsvarsrådet i Ukraina (RBNiO) Oleksiy Danilov.

Og selv om han ikke nevnte hva kriteriet er, er ukrainske journalister overbevist om at det handler om disse menneskenes politiske forbindelser til det politiske etablissementet. Nylig sjekket etterretningstjenestene i Ukraina forbindelsene til innflytelsesrike forretningsmenn.

Vær på «venterommet». Register over oligarker« – som ifølge loven skulle publiseres i mai i år – foregriper ikke at disse personene blir tatt opp på en spesiell liste.

For å finne det må man oppfylle totalt tre av de fire juridiske kriteriene: innflytelse på det politiske liv, monopol på et bestemt område, betydelig innflytelse på media og personlig formue på over 2,5 milliarder UAH.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Han fikk Putin til å vente. «Det viser at russerne må beseires»

Som Danilov sa, har han ennå ikke lov til å offisielt kalle noen en oligark i Ukraina. Det hindrer imidlertid ikke president Volodymyr Zelenskyy fra å rydde opp i landet med en jernkost. Han kunngjorde det i 2021.

Business haier og grumsete vann

«Du må ha nerver av stål for å være en forretningshai. Det er rart at du ikke føler at landet har endret seg og en ny historie begynner. Etter de nye reglene. Ikke engang det. Enkelt – etter reglene. Du kan godta dem: vær et stort, gjennomsiktig selskap med hjelp fra staten, eller du vil være ute av spillet – sa Zelenskyy for et år siden til store selskaper.

I dag, trinn for trinn, oppfyller den løftene den ga for ett år siden. Som Ukrainas Pravda rapporterer, siterer sine kilder i rettshåndhevelsesbyråer og politikere fra Servant of the People-partiet, snart skal tre innflytelsesrike oligarker: Ihor Kolomoyskyi, Hennadi Korban og Vadym Rabinovych fratas sitt ukrainske statsborgerskap ved presidentdekret.

Det er verdt å minnes Volodymyr under og etter valgkampen 2019 Selenskyj var der ringte igjen og igjen «Marionette» av Ihor Kolomoyski.

Zelenskyj tok imidlertid avstand fra disse uttalelsene og sa:

Jeg er ikke et leketøy i hendene på Kolomoyskyi og jeg var ikke et leketøy i hendene på noen oligark. Når de sier at jeg er noens leketøy, er det ikke sant. Dette gjøres gjennom massemediene til andre oligarker.

Det var varme forhold mellom Kolomoyskyi og Zelenskyi, men de varte ikke for lenge, de ble avsluttet i midten av 2020, da spørsmålet om Kolomoyskyis nasjonalisering dukket opp privat bank.

Som ukrainske journalister skriver, var det da begynnelsen på pandemien, Ukraina trengte akutt hjelp fra Det internasjonale pengefondet for å redde økonomien. En av betingelsene for å gi hjelpetransjen var vedtakelsen av bankloven (den såkalte «Anti-Colomoy»).

Essensen var å forhindre reversering av beslutningen om å nasjonalisere eller avvikle banken, samt tilbakebetaling av uberettiget kompensasjon til budsjettet av den nåværende eieren. Dermed kunne de tidligere eierne av PrivatBank kreve ikke bare tilbakelevering av sin tidligere eiendom, men også kompensasjon for den.

Så – i mars 2021 – USA innførte sanksjoner mot Kolomoyskyi og erklærte ham som persona non grata i utlandet og nekte ham adgang. Zelenskyi støttet offentlig disse sanksjonene.

Vi støtter denne beslutningen og jobber med å returnere midler til Ukraina for å gjenopprette rettferdighet. Helt klart Vi ser forskjellen mellom big business og oligarkklassen – sa presidenten i Ukraina.

Årsaken til at de ble pålagt av Washington, var anklager om korrupsjon mot Kolomoyskyi. Uoffisielt – som rapportert av Radio Svoboda – nettopp borte, blant annet via Privat Bank.

FBI undersøkte Kolomoyskyis uttak av 5,5 milliarder dollar i eiendeler fra banken.

Kolomoysky og partneren hans ble anklaget av amerikanerne for å ha underslått milliarder av dollar fra banken deres. Det var ment å komme til gjennom uredelige lån og bruk av en del av inntektene til å kjøpe eiendeler i USA, inkludert eiendom og stålverk.

USA krevde beslagleggelse av tre kommersielle eiendommer eid av begge oligarkene og angivelig kjøpt med uredelige midler. Imidlertid benektet Kołomojski og hans partner på det sterkeste disse påstandene.

Nå skal Kolomoyskyi miste sitt ukrainske statsborgerskap fordi han innehar ytterligere to pass: Israel og Kypros, og ifølge ukrainsk lov kan de såkalte ukrainske passene tas fra multinasjonale selskaper.

Ikke bare passet deres vil gå tapt

To pro-russiske politikere Vadym Rabinovych og Yevhen Murayev vil ikke bare miste sine ukrainske pass, men vil snart bli siktet for forræderi. Den 20. juli kunngjorde stedfortrederen for Verkhovna Rada i Ukraina Oleksiy Honcharenko dette via telegram.

Rabinovych er en av grunnleggerne av det nå nedlagte partiet «Opposition Platform – For Life» («OPZH») og den viktigste samarbeidspartneren til Putins gudfar Viktor Medvedchuk, som allerede sitter i fengsel. Murayev, derimot, er et tidligere medlem av Verkhovna Rada.

Begge politikerne tok til orde for pro-Kremlin-politikk i Ukraina. Spesielt benektet de russisk aggresjon, snakke om «borgerkrigen» i Ukraina og krevde overgivelse til Moskva.

Ifølge sikkerhetstjenesten i Ukraina (SBU) er begge nå i utlandet. Murayev forlot Ukraina to dager før russiske styrker invaderte. Enda tidligere – tidlig i februar 2022 – flyktet Rabinowycz til Israel.

SBU klarte å ta over Nestleder Viktor Medvedchuk og hans kone Oksana Marchenko verdt 38 millioner UAH.

Begge er for tiden varetektsfengslet på grunn av alvorlige siktelser, inkludert «finansiering av aktiviteter begått med det formål å tvangsendring eller avskaffe den konstitusjonelle orden eller overta statsmakten, endre grensene til territoriet eller Ukrainas statsgrense» og «legalisering ( hvitvasking) av eiendom oppnådd på kriminelle måter».

Om mistanke anklaget for forræderi og bistand til Russland også representanter for folket Alexei Kovalev. I tillegg avsluttet SBU en etterforskning av det tidligere folkets stedfortreder i mai Ilya Kyvie. Han er anklaget for høyforræderiMilitær propaganda, brudd på territoriell integritet, krever overtakelse av statsmakt og spredning av kommunistiske symboler.

Du er som en blekksprut. Ikke å slå?

Er dette begynnelsen «stor avoligarisering» Ukraina? Journalister fra ukrainske «Pravda» skriver at utrenskingen av næringslivet og den politiske mafiaen vil være en skikkelig rorkult.

I stedet for det likviderte gamle oligarkiet dukker det umiddelbart opp nye oligarker, som for eksempel lever av krigen.

Det var det vi skrev for «Økonomisk sannhet» i begynnelsen av juni Korrupsjon bør også oppsluke energisektoren der.

Viktor Kurtev, journalist og energimarkedsekspert, rapporterer at statseide energiselskaper selger energi til reduserte priser, noe som har ført til at ledere av disse selskapene har utsatt dem for et samlet tap på UAH 6 milliarder (dvs. ca. PLN 870 millioner). i løpet av de siste to årene.

Det er ikke bedre i statsskogene i Ukraina. Som vi leser i «Økonomisk sannhet». Skogbruk i Ukraina er en slags «stat» i statensom har hundrevis av egne forretningsenheter, ukontrollert tilgang til skog, eget brannvernsystem og til og med eget rettshåndhevelsesorgan – Statens skogvesen.

Legg til dette at informasjon om skogforvaltning er skjult for offentligheten og resultatet er et totalt korrupt offisielt byråkratisk etablissement, til og med avlet av det sovjetiske systemet.

Miljøverndepartementet og Statens skogvesen forsøker å reformere det ineffektive systemet for statlig skogforvaltning et arnested for milliarder av dollar i korrupsjon og systematisk misbruk.

Antagelig vurderes muligheten for å skille ut funksjonene forvaltning, stell og vern av skogene – skogbedrifter og statlige skogkontorer – som hittil har vært på samme hender uten begrunnelse.

Det gjøres også tiltak for å Stopp handelen med tømmer, som kun selges på auksjon og eksporteres i bulk fra landet.

En ting er sikkert: Zelensky må skynde seg å rydde opp i oligarkiets tilstand og korrumperer systemer mens de fortsatt har 80 % støtte i samfunnet. Hvis Ukraina avslutter krigen med Russland og må inngå en slags avtale med Moskva, kan det ukrainske samfunnet bli splittet og det kan ikke være noen problemer med fortsatte reformer.

Og nettopp gjenoppretting av demokrati og åpenhet er en av betingelsene for pengestrømmen fra Vesten til Kiev for gjenoppbyggingen av det ødelagte landet.

Katarzyna Bartman, journalist i money.pl

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment