Home » 2021 i finans- og kredittsektoren – Riga

2021 i finans- og kredittsektoren – Riga

by Gabriel Scott

Foto: Sortierer OY

Mange forventet 2021 med håp om en slutt på pandemien. Dessverre ble ikke disse forventningene innfridd og fram mot 2022 må vi fortsatt leve med andre begrensninger og rammebetingelser. I tillegg ser nesten alt ut til å ha blitt dyrere i 2021, ettersom inflasjonen nådde nye høyder i Latvia og Europa mot slutten av året.

Hvordan var den økonomiske situasjonen i Latvia i 2021?

I motsetning til 2020, da Latvias bruttonasjonalprodukt (BNP) falt med 3,6 %, hadde økonomien vår betydelig vekst i fjor og BNP vokste med 5,3 %. Fordi de fleste bedrifter og myndigheter var i stand til å tilpasse seg utfordringene til pandemien og finne måter å lykkes på. Og global vekst har blitt drevet av inflasjon. Prisveksten var spesielt merkbar mot slutten av året, da inflasjonen i Latvia nådde 7,5 % i november. Vi er imidlertid ikke et isolert tilfelle med denne indikatoren, siden prisene også steg kraftig i Estland (med 8,8 %) og Litauen (med 9,2 %), samt i euroområdet som helhet (med 4,9 %). Den gode nyheten er at den registrerte arbeidsledigheten i Latvia har fortsatt å falle (for tiden 6,2%) og gjennomsnittslønnen har økt til € 1 280 per måned før skatt (€ 1 076 i 2019, men € 1 143 i 2020). Samtidig ble minstelønnen ikke økt og er fortsatt 500 euro per måned.

Den pre-pandemiske trenden i kredittmarkedet har også fortsatt, og kreditt har vært billig og lett tilgjengelig. Det har også økt folks interesse for kreditt til tross for pandemien. Dette bekreftes også av besøksstatistikken til Sortter lånekalkulator – mer enn 5000 personer sammenligner lån hver måned.

Alt blir dyrere

De største prisendringene ble observert av latviere for energi (drivstoff, elektrisitet og gass), som prisene har steget flere ganger. Veksten ble drevet av pandemier, politikk og den kalde vinteren. Vi er imidlertid ikke alene med stigende energipriser, for selv økonomisk trygge Norge har begynt å gi materiell støtte for å kompensere for dyrere strøm.

Men nesten alt har blitt dyrere, fra sykler som nesten var mangelvare i første halvår, til biler som produseres mindre av gründere som følge av pandemien. Mangelen på nye biler og flommene i Europa om sommeren førte til økte kjøretøypriser. Det har også ytterligere redusert antall bruktbilbytter og økt prisene på brukte og nye biler rundt om i verden. Disse tendensene kan selvsagt også merkes i Latvia.

Det er heller ingen gode nyheter på eiendomsmarkedet, der prisveksten drives av stigende byggevarepriser, stigende lønnskostnader og selvfølgelig energipriser. Allerede i begynnelsen av fjoråret skrev Sorter på sin blogg «Er det rett tid å kjøpe eiendom?? ”Nevner at eiendomsprisene vil fortsette å stige og vi kan bare gjenta i år – med mindre noe uventet skjer i den globale økonomien, vil eiendom fortsette å bli dyrere.

Hvordan var 2021 for banknæringen?

2021 endret ikke utlånstrendene, og på slutten av året nådde Euribor (europeisk interbankutlånsrente) et nytt lavpunkt i historien: -0,648 %. En negativ rente gjør at det er mer lønnsomt for bankene å låne ut penger til en annen bank enn å ha dem på kontoene. Dette merkes også med forbrukerkreditt (den vanligste typen kreditt i Latvia er Forbrukerkreditt), men ikke alltid. Selv om bankene har en interesse i å låne ut, må de overholde EU-reglene og huske at publikum er delt i to: den ene leter etter et godt lånealternativ og den andre tar ikke hensyn til utlånsrentene. Dette fører til tilgjengeligheten av billige lån, men ikke for alle låntakere, fordi uvitenhet ofte fører til valget til fordel for dyre lån. Husk det et par minutter Kredittsammenligning Du kan spare hundrevis og til og med tusenvis av dollar med Sortter.

Sorter OY

You may also like

Leave a Comment