Et symbol. De har blitt ti år etter å ha overlevd det mest voldelige angrepet på norsk jord siden andre verdenskrig. 14. oktober gikk Tonje Brenna (34) og Jan Christian Vestre (35) inn i regjeringen til sosialdemokraten Jonas Gahr Støre, som ble valgt inn i september. Statsministeren uttrykte seg synlig rørt «Stolt» å se dem bli med på laget hans og la merke til det «Ti år senere kan vi si at demokratiet har vunnet».
Den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna erkjenner at hennes og Jans utnevnelse har betydning for Christian Vestre «Et sterkt bilde av terrorismens fiasko». Da Anders Behring Breivik detonerte en bombe 22. juli 2011 foran regjeringssetet under Ap-ledelse, husket hun at den høyreekstreme terroristen hadde opprettet sommerleiren til Ungarbeiderforbundet (AUF) på øya av Utøya, «Hans mål var å slutte å rekruttere til Arbeiderpartiet».
Hjemsøkt av spøkelser
Den nye næringsministeren Jan Christian Vestre kunne 14. oktober ikke la være å tenke på de som var fraværende: «Da vi kom ut av audiens hos kongen og fant hverandre foran slottet, så jeg på Tonje, han forteller. Og jeg tenkte la oss gå, begge to, men det kunne vært hvem som helst. Jeg tenkte på de andre, så talentfulle, som ble brutalt myrdet. De kunne også ha blitt ministre, hatt suksess i næringslivet, eller til og med hatt vanlige jobber. De ville ha stiftet familie. » Disse åndene som hjemsøker dem er aldri langt unna.
Som mange politikere i Norge begynte Jan Christian Vestre og Tonje Brenna sin karriere i sitt partis ungdomsbevegelse. Hver politisk formasjon har sin egen. Med 14.000 medlemmer er AUF størst. Talentsmeder, disse organisasjonene fungerer også som idébokser for partiene de konsulterer og unngår ikke kritikk når ungdommene føler at de eldste ikke går langt nok i å forsvare partiets verdier og gjennomføre tilstrekkelig ambisiøs politikk.
I 2011 var Tonje Brenna generalsekretær i AUF. Jan Chistian Vestre var utnevnt til leder for bevegelsen. Som tidligere president i Skoleforbundet jobbet han som rådgiver for Stortinget. Når de snakker om sitt engasjement, vekker de to unge statsrådene drømmen om en «Egalitært samfunn», det «Internasjonal solidaritet», det «Kamp mot rasisme»… Alt som Anders Behring Breivik avskydde.
Du har lest 65,04% av denne artikkelen. Resten er kun for abonnenter.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»