Home » Å tape og vinne er en del av sporten

Å tape og vinne er en del av sporten

by Erlend Loe

– Til tross for krigen har våre sponsorer lovet videre hjelp, derfor har vi bekreftet vår deltakelse i PlusLiga. Ideen om å bli med i den polske Ekstraklasa kom opp for fem-seks år siden. På den tiden drømte vi om å kunne kjempe på et annet nivå, fordi den ukrainske ligaen har sine problemer – Oleg Baran, president i Barkom-Kazany Lviv, legger ikke skjul på et intervju med Przegląd Sportowy.

Klubben deres debuterte i 2013/14-sesongen i den ukrainske superligaen, vant sitt første nasjonale mesterskap bare fire år senere og har dominert konkurransen siden den gang. Den raske veien til toppen.

– Det var situasjonen da. Vår hovedkonkurrent, Lokomotiv Kharkiv, sluttet å motta midler fra hovedsponsoren, statsjernbanene. Dette fikk de gode spillerne til å gå bort fordi det ikke var nok penger til å betale. På den tiden var Jan Such lagets trener i ett år (2015/16-sesongen – red.anm.) og vi ville vinne alt som var å vinne. På den tiden var det fortsatt vanskelig, men et år senere kom en ambisiøs trener Ugis Krastins (også nåværende trener for det ukrainske landslaget – red.anm.) til oss. Vi signerte også unge spillere som var sultne på å spille.

Jeg husker den sesongen veldig godt fordi vi vant den ukrainske cupen og supercupen, og manglet bare det nasjonale mesterskapet. Vi tok igjen det et år senere, selv om vi ikke vant den ukrainske cupen. I hovedfasen av det nasjonale mesterskapet ble det uavgjort mellom Barkom og Lokomotiv fordi vi tapte to hjemmekamper. Jeg trodde vi ikke skulle vinne tittelen lenger, men det skjedde ikke. Senere så jeg finalene våre flere ganger.

Du kan si at debuten din i den polske ligaen ligger bak deg fordi du deltok i PreZero Grand Prix. Hva var betydningen av denne turneringen for deg?

Jeg ville at spillerne våre ikke skulle være redde for å treffe veggen. Tross alt er det å tape og vinne en del av sporten. Jeg håper de ikke tar det personlig, og å kunne gå head-to-head med PlusLiga-spillere på leiren eller på banen vil få dem til å føle at deres rivaler ikke er monumenter som ikke kan vinnes. Du skal føle at du vil vinne før eller siden.

Du har gjort flere utenlandske overføringer, og du har tatt opp mot Tyrkias Murat Yenipazar, Slovakias Julius Firkal og Norges Jonas Kvalen. Hva med polske volleyballspillere?

– Polakker har spilt i klubben vår tidligere (Jacek Obrebski, Filip Biegun og Mikołaj Szewczyk – red.anm.), og denne sesongen ønsket vi å hente en ung polsk spiller, men til slutt valgte han en annen klubb. På grunn av situasjonen i Ukraina hadde vi ulike samtaler, men alt tok for lang tid. Jeg tror at vi får mer tid neste sesong og da vil Polen være med i lagoppstillingen vår.

* Intervju med Katarzyna Paw, mer på reviewssportowy.onet.pl

You may also like

Leave a Comment