Home » Angrepet i Norge er trolig et terrorangrep, sier sikkerhetstjenesten

Angrepet i Norge er trolig et terrorangrep, sier sikkerhetstjenesten

by Thure Lindhardt

«Hendelsene i Kongsberg ser ut til å være en terrorhandling for øyeblikket, men etterforskningen … vil gi flere detaljer om hva som motiverte disse handlingene», heter det i PST-rapporten.

– Det er ingen tvil om at akkurat denne handlingen ser ut som en mulig terrorhandling, men det er viktig at etterforskningen fortsetter og at vi identifiserer den mistenkte, sa PST-sjef Hans Sverre Sjovold senere på en pressekonferanse.

Den 37 år gamle Dan, som ble arrestert etter angrepet, hadde konvertert til islam og var kjent av politiet i frykt for radikalisering, opplyste politiet torsdag.

I Kongsberg, 66 km sørvest for hovedstaden Oslo, ble fem personer mellom 50 og 70 år skutt med piler onsdag kveld – fire kvinner, en mann og to andre ble skadet. Dette er det dødeligste angrepet i Norge de siste 10 årene.

– Vi forklarer blant annet om det var et terrorangrep, la han til.

Rapporter som knytter den mistenkte til radikalisering var ikke mottatt i år, men politiet hadde tidligere utført etterforskning på det tidspunktet, sa OBSaeverud.

«Vi er ganske sikre på at han handlet alene,» sa han.

PST bekreftet at den mistenkte var i søkelyset, men ga ingen ytterligere detaljer.

Retten skal ta stilling til varetektsfengsling fredag ​​formiddag. En psykiatrisk undersøkelse av den mistenkte startet torsdag.

Aktor Ann Iren Svane Mathiassen sa at den psykiske helsevurderingen kan ta «kanskje noen måneder».

«Denne personen har gått av og på helsesystemet en stund,» forklarte HSSjovold. Han bekreftet at den mistenktes avgjørelser kan ha vært påvirket av hans mentale tilstand.

Ifølge norske medier er EABrathen dømt to ganger tidligere. Retten beordret ham til ikke å henvende seg til to nære familiemedlemmer da en av dem ble drapstruet av ektemannen. I 2012 ble han dømt for innbrudd og narkotikakjøp.

Trusselnivået endres ikke

Netynisen-nettstedet ga ut en video som EABrathen la ut på sosiale nettverk i 2017. I den utstedte mannen en «advarsel» og erklærte at han bekjente seg til islam.

PST sa at den samlede risikoen for terrorangrep i landet ikke hadde økt som følge av onsdagens angrep og forble «gjennomsnittlig».

– Etter vårt syn er det som skjedde i Kongsberg i går ikke grunnlag for å endre dagens oppfatning av PST-trusselen, sa Arne Christian Haugstoeyl, PST-direktør, til journalister.

Angrepet i Kongsberg er det største antallet ofre siden 2011, da høyreekstreme Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker.

You may also like

Leave a Comment