Home » Assads syriske regime stilt for retten i Europa

Assads syriske regime stilt for retten i Europa

by Peter Østbye
  • Tyskland har dømt en tidligere syrisk oberst til livsvarig fengsel.
  • Frankrike publiserte sine første internasjonale arrestordrer for syriske etterretningsoffiserer i 2018.
  • I Sverige sendte fire frivillige organisasjoner i 2021 inn en klage mot Assad og flere høytstående tjenestemenn for kjemiske våpenangrep.

Mens en tidligere oberst i den syriske hemmelige tjenesten er dømt til livsvarig fengsel i Tyskland for forbrytelser mot menneskeheten, observerer vi det økende antallet rettssaker i Europa mot tilhengere av regimet til president Bashar al-Assad.

I februar 2021 arresterte den samme domstolen i Koblenz som torsdag dømte Anwar Raslan den tidligere lavtstående syriske etterretningsagenten Eyad al-Gharib for medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten i verdens første anklage for overgrep noensinne.

Her er en oversikt over sakene:

Tyskland

Tyskland har benyttet seg av prinsippet om universell jurisdiksjon, som gjør det mulig for et fremmed land å straffeforfølge forbrytelser mot menneskeheten, inkludert krigsforbrytelser og folkemord, uavhengig av hvor de ble begått, etter klager fra syrere som hevder å være i regimets fengsler etter å ha blitt torturert.

I mars 2017 anla syv syriske overlevende etter tortur og en menneskerettighetsgruppe i Tyskland straffeanklager mot tjenestemenn i den syriske hemmelige tjenesten.

I løpet av året ble også nesten 27.000 bilder tatt av en tidligere syrisk militærfotograf ved navn Caesar, som dokumenterte tortur og død i regimets fengsler, overlevert til tyske domstoler, ifølge den tyske menneskerettighetsorganisasjonen ECCHR.

I november 2017 kunngjorde ECCHR at av 13 syrere var det inngitt to nye klager for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser for påstått tortur.

Syv andre syriske menn og kvinner som hevdet å ha vært utsatt for eller opplevd voldtekt og seksuelle overgrep i Assad-fengslene har reist tiltale for den tyske statsadvokaten, kunngjorde gruppen i juni 2020.

LES | Syrisk eks-oberst dømt til livsvarig fengsel i den tyske torturprosessen

De utnevnte ni høytstående embetsmenn fra regjeringen og luftvåpenets etterretningstjeneste, inkludert senior syrisk etterretningsoffiser Jamil Hassan, som allerede var gjenstand for en internasjonal arrestordre.

Rettssaken mot en syrisk lege siktet for tortur, drap og forbrytelser mot menneskeheten skal åpnes 19. januar i Frankfurt.

Frankrike

I september 2015 åpnet en statsadvokat i Paris en etterforskning mot Assad-regimet for forbrytelser mot menneskeheten anklaget for kidnapping og tortur.

Den påfølgende juli inngav familien til en syrisk lege som døde i et regjeringsfengsel en klage i Paris for tortur og drap.

En annen fransk domstol åpnet en etterforskning i 2016 av forsvinningen av Mazen Dabbagh og hans sønn Patrick, to fransk-syriske statsborgere arrestert i Syria tre år tidligere.

Frankrike utstedte sine første internasjonale arrestordre i 2018 mot tjenestemenn fra de syriske hemmelige tjenestene for «medvirkning til torturhandlinger» i forbindelse med saken, samt «medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten» og «medvirkning til krigsforbrytelser».

Ransakingsordrene ble rettet mot Ali Mamluk, direktør for National Security Bureau, Jamil Hassan, Chief Intelligence Officer for Air Force, og Abdel Salam Mahmoud, som var ansvarlig for etterforskningsavdelingen til Air Force Intelligence Service i Damaskus.

I april 2021 klarte tre frivillige organisasjoner som hadde anlagt sivile søksmål å åpne en etterforskning av kjemiske angrep i 2013 som den syriske regjeringen ble anklaget for. Saken, som allerede er anlagt i Tyskland, ble anlagt på vegne av ofrene for bombeangrepet i 2013 og et saringassangrep i 2017.

I desember 2021 ble en fransk-syrian arrestert mistenkt for å ha forsynt den syriske hæren med materialer som kunne brukes til å produsere kjemiske våpen.

Det er første gang i Frankrike at en person er siktet for å ha hjulpet Assads tropper, sa rettstjenestemenn.

Andre land

I juli 2017 avviste en spansk domstol et søksmål fra en syriskfødt spansk kvinne mot ni syriske myndighetspersoner for tvangsfengsling, tortur og påstått henrettelse av broren hennes i 2013.

Det ble også reist søksmål i Østerrike, Norge og Sverige, som i 2017 ble det første landet som dømte en tidligere soldat for krigsforbrytelser.

I Sverige inngav fire frivillige organisasjoner en klage mot Assad og flere høytstående tjenestemenn i april 2021 etter to kjemiske angrep i 2013 og 2017.

FN-mekanisme

I 2016 etablerte FN sin internasjonale, upartiske og uavhengige mekanisme for å forberede krigsforbrytelsesanklager mot enkeltpersoner i forbindelse med den syriske konflikten.

Fra og med 20. april har panelet samlet bevis for mulige fremtidige studier.


Gå aldri glipp av en historie igjen. Velg fra vårt nyhetsbrevtilbud for å få meldingene du ønsker rett i innboksen.

You may also like

Leave a Comment