Home » Cubas fjerde Sapporo, seier til østerrikeren

Cubas fjerde Sapporo, seier til østerrikeren

by Erlend Loe

Andre ble Norges Halvor Egner Granerud og tredje ble Japans Ryoyu Kobayashi, som triumferte i Sapporo i fredagens første konkurranse.

Fjerdeplassen til Kubacki, lederen i verdenscupstillingen, endte hans serie med 10 pallplasseringer i cupkonkurranser.

Kamil Stoch ble åttende, Piotr Żyła ble nummer niende og Aleksander Zniszczol, tredje ved pause, avsluttet konkurransen på plass 25. Kubacki beholdt ledelsen i den samlede verdenscupstillingen.

Konkurransen ble arrangert i vekslende vindforhold helt fra start, og mange konkurrenter klarte det ikke. Blant dem var Anze Lanisek, tredje i verdensmesterskapet, som ikke kom seg inn i finaleserien. I første runde hoppet sloveneren kun 103,5 m i sterk medvind og ble nummer 50.

Vinnerne av dagens konkurranse i Sapporo. (Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP via Getty Images)

The Destroyer var stor i den første serien. Etter å ha landet på 141 meter tok polakken ledelsen og holdt den lenge. Etter hoppet til sloveneren Peter Prevc på 136 m hadde begge 137,3 poeng og endte første runde ex aequo på tredjeplass. Kraft var i ledelsen, hvis 139 m flytur ble gitt 19,5 poeng av fire dommere hver. Ingen andre fikk så høy score lørdag. Den andre var Norges Halvor Egner Granerud – 129,5 moh.

Lederen i den samlede rangeringen av verdenscupen Kubacki ble nummer fem – 131,5 m, Kamil Stoch – 131,5 m – sjuende og Piotr Żyła – 20. – 130 m.

I finalen viste Żyła formen i lett vind. Han nådde 134 m og forbedret seg dermed med 11 plasser. Stoch, som var med i verdensmesterskapet for 400. gang, slo medvind og landet på 121. meter.

Kubacki nådde 128 m og ble nummer to etter sitt forsøk. I spissen var Kobayashi, som nådde 137,5 meter i finalen med minimal medvind, noe som fikk japanerne til å rykke opp fra 11. plass til pallen etter den første serien.

Kamil Stoch ble rangert som åttende. (Foto: Getty Images)

Kubacki ble slått av pallen av Granerud – 132 m og Kraft – 135,5 m, østerrikeren var igjen heldig med vindforholdene.

Det andre hoppet var mislykket for Destroyer, selv om han hoppet under mye vanskeligere forhold enn i den første serien. Han nådde bare 109 meter og falt til 25. plass.

Etter 15 av 32 konkurranser, leder Kubacki den samlede rangeringen av verdenscupen med 1140 poeng. Den andre er Granerud – 1036, og den tredje Lanisek – 912 poeng. Żyła er femte med 596 poeng og Stoch er sjuende med 383 poeng.

I Sapporo overgikk Stoch Adam Małysz i antall cuppoeng scoret i karrieren på hans 400. deltagelse i de individuelle verdenscupkonkurransene. Han har 13 077 av dem, og den nåværende presidenten i PZN har samlet syv færre i løpet av karrieren. Bare finnen Janne Ahonen har et bedre resultat enn polakken – 15.753 poeng.

Neste, tredje konkurranse i OL-bakken på Okurayama i Sapporo finner sted i morgen.