Home » Den 85 år gamle kongen av Norge skal konkurrere i Classic Yachting World Championship

Den 85 år gamle kongen av Norge skal konkurrere i Classic Yachting World Championship

by Erlend Loe

Den 85 år gamle norske kong Harald V deltar i verdensmesterskapet i seiling for klassiske yachter i Genève (25.-26. juli). Til tross for alderen kunngjorde monarken at han ville kjempe om en høy plass på yachten med et mannskap på seks Sirasom han fikk i bursdagsgave i 1938.

Torsdag bekreftet retten i Oslo lanseringen. Hans kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen sier til TV-kanalen NRK at «kongen er i veldig god form og har trent mye med mannskapet i Oslofjorden siden våren som forberedelse til oppskytingen i Sveits».

Den norske monarken, som har regjert siden 1991, har vært involvert i seiling i mange år og deltatt i tre olympiske leker som prins – i Tokyo (1964), Mexico (1968) og München (1972). I Japan var han flaggbærer for det norske landslaget.

I flere år har han deltatt i internasjonale seilkonkurranser i den klassiske R-8 yachtklassen på en 8 meter yacht Sirasom han vant verdensmesterskapet med i 2008.

Sira ble bygget av faren Olav V i 1938 spesielt for Kattegatt Cup som han vant. Båten var også Haralds bursdagsgave til… ettårsdagen hans.

Jeg var om bord på dette skipet for første gang da jeg var to år gammel. Jeg elsker å seile, og til tross for min alder er deltakelse i store begivenheter alltid en konkurranse, ikke et rekreasjons- eller reklamecruise – sa han i et tidligere intervju med NRK Harold v.

Sira har seilt med samme mannskap i 35 år, og media i mange land har gjentatte ganger påpekt et interessant faktum – om bord tiltaler et tydelig harmonisk mannskap kongen ved navn, mens «kaptein Harald» setter sin fot etter landing. bytter umiddelbart til «His Majestet».

I 1983 var den i svært dårlig forfatning Sira ble donert til museet, men 25 år senere restaurerte en gruppe norske forretningsmenn det spesielt til verdensmesterskapet i 2008, som ga kongen en gullmedalje i den klassen.

Harald V. har vunnet mange viktige medaljer i sin idrettskarriere. I 1987 vant han verdensmesterskapet i Kiel som prins på en yacht i ett-tonns båtklassen Ramme X. Et år senere vant han bronsemedaljen ved verdensmesterskapet i San Francisco med samme skip og i 2005 som King on the boat Ramme XV Europamester i offshore seiling i Sandhamn, Sverige.

You may also like

Leave a Comment