Home » Dette vet vi allerede om det dødelige angrepet med pil og bue i Kongsberg i Norge

Dette vet vi allerede om det dødelige angrepet med pil og bue i Kongsberg i Norge

by Thure Lindhardt

Guy Stevens, Laurence Torck

Politiet fikk melding ved 18.15-tiden onsdag kveld. En mann bevæpnet med pil og bue begynte å skyte tilfeldig i Kongsberg sentrum, en by med 26 000 mennesker 66 kilometer fra den norske hovedstaden Oslo.

LES OGSÅ. Mann (37) dreper fem personer i Norge med pil og bue: «Det er bare grusomt, helt utenkelig»

«Jeg hørte mye bråk utenfor, så en kvinne ta dekning, og så så jeg en mann med bue i hånden og piler i en veske som sto over skulderen», sa en kvinne. TV2. «Jeg har sett folk løpe for livet. En av dem var en kvinne som bar barnet sitt. «Et annet vitne snakket om en «uvirkelig og forferdelig hendelse». Hun jogget da hun plutselig så mange politifolk. Der hørte hun noen som skjøt folk med pil og bue. «Veldig dårlig. Jeg løp hjem umiddelbart og låste døren. Jeg var så redd.»

Hendelsen skal ha startet i eller i nærheten av Coop-butikkjeden, hvoretter den mistenkte beveget seg gjennom sentrum. Det bekreftet politiet overfor den norske avisen torsdag VR at ofre ble funnet både inne og ute. Gjerningsmannen ville ha gått inn i hus og gjort ofre der. Ifølge politiet brukte han også andre våpen enn pil og bue i angrepet, selv om det er uklart hvilke.

Hvor mange ofre er det?

© via REUTERS

Den mistenkte møtte syv personer. Fem av dem overlevde ikke fakta. Det er fire kvinner og en mann, alle mellom 50 og 70 år. Tre ble også alvorlig skadet. En av dem var en politimann, som det viste seg, selv om han ikke var på vakt på det tidspunktet, så han hadde ikke på seg uniform. Denne politimannen ble løslatt fra sykehuset torsdag kveld, meldte han NRK.

Politiet kom til stedet med imponerende styrke. Helikoptre, hunder og væpnede styrker ble brukt og den mistenkte ble arrestert etter en 34-minutters menneskejakt. Mannen forsøkte å rømme og skjøt også piler mot betjentene, men ble raskt overmannet. Han så ut til å handle alene. Tjenestemenn mistenker at de fem dødsfallene skjedde etter at den mistenkte først ble konfrontert med politiet.

Etter hendelsen ble tjenestemenn over hele landet bedt om å vise frem våpnene sine som en forholdsregel, noe som ikke er et krav i Norge for ytterligere angrep. De kom ikke til slutt.

Hvem er denne fyren

Det handler om den 37 år gamle dansken Espen Anders Brathen, som har bodd i Kongsberg i flere år. Mannen er ikke fremmed for dem, sa politiet, han har vært i jevnlig kontakt med landets helsetjenester de siste årene. Mannen var allerede dømt til seks dommer tidligere, erfarer norske medier. I fjor fikk han seks måneders besøksforbud mot to familiemedlemmer etter å ha truet med å drepe en av dem. Han fikk også fengselsstraffer for tyveri, innbrudd og besittelse av narkotika.

© VG

Hva var motivet hans?

Ifølge politiet hadde mannen nylig konvertert til islam og det er mange saker som tyder på at han var radikalisert. Hendelsen anses foreløpig som en terrorhandling, men etterforskning av motivet pågår fortsatt.

© AP

Den mistenkte ble først avhørt av politiet og jobbet ifølge advokaten konstruktivt. «Han gir detaljerte forklaringer på hva som skjedde,» heter det NRK. På en pressekonferanse sa politimester Ole Saeverud at mannen forklarte hvorfor han gjorde det og innrømmet at han hadde begått forbrytelsene.

Mannen i trettiårene er «påvirket» av situasjonen, ifølge advokaten hans. Han vil bli tiltalt i Kongsberg tingrett fredag ​​klokken 09.00. Det er også tidligere meldt at mannen skal undersøkes av psykiatrisk sakkyndige som skal vurdere mannens psykiske tilstand. Dersom det blir funnet at han ikke var ansvarlig på tidspunktet for lovbruddene, kunne fengselsstraff unngås, men det finnes unntak fra denne regelen.

Folk som bor i nærheten av dramaet ble også intervjuet torsdag. De ble også spurt om de så eller hørte noe.

Hva er reaksjonen

Kongsbergs ordfører, Kari Anne Sand, kaller det «en tragedie». — Jeg har ikke ord for det. Den sittende statsministeren Erna Solberg beskrev angrepet som «forferdelig». — Informasjonen vi får fra Kongsberg er skremmende. Jonas Gahr Stoere, som blir statsminister torsdag, snakker om en «grusom og brutal handling».

«Jeg er sjokkert og trist over det som skjedde i Norge», skrev FNs generalsekretær Antonio Guterres på Twitter. «Mine tanker går til de etterlatte og til alle innbyggerne i Norge.» NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skriver på Twitter at hans tanker går til alle pårørende. «Sjokkerende nyheter. Sammen må vi ikke gi hat og vold en sjanse.»

Minneplassen i Kongsburg er nå fylt med hundrevis av lys og blomster fra folk som kommer for å vise sin støtte. Mange mennesker har også samlet seg på torget.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl reiser fredag ​​til Kongsberg for å vise sin støtte. Det som skjedde i Kongsberg onsdag endrer ikke terrornivået. På en pressekonferanse torsdag kveld sa politiet at trusselnivået fortsatt var «moderat».

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© via REUTERS

You may also like

Leave a Comment