Home » «Mange ting har endret seg, men ikke kjærligheten til slektningene mine eller kjærligheten til landet mitt.»

«Mange ting har endret seg, men ikke kjærligheten til slektningene mine eller kjærligheten til landet mitt.»

by Peter Østbye

31. desember 2021 holdt Dronning Margrethe II sin tradisjonelle nyttårstale fra Amalienborg. Dronningen av Danmarks tale er et etterlengtet øyeblikk siden hun fortsatt er den eneste suverenen som holder talen sin live. Dronning Margrethe II gjorde i sin tale oversikt over året 2021 og fortalte om de store øyeblikkene som er ventet i året som kommer.

Les også: Kong Carl XVI. Gustaf holder sin juletale, som fokuserer på vitenskapelig forskning og medisinske fremskritt

Den tradisjonelle nyttårstalen av Margrethe II: live og uten teleprompter

Den danske herskeren har holdt en direkte tale om kvelden 31. desember siden 1941. Først sendt på radio, for første gang under Christians regjeringstid, fra 1958 også på TV. Frédéric IX, så respekterte Margrethe II alltid denne tradisjonen. I de fleste land i verden holder statsoverhodet en tale i anledning nyttår, i noen monarkier som Belgia, Spania eller Sverige holdes denne talen i julen. For Danmarks vedkommende vil dronningens tale bli holdt direkte, mens det i mange land vil bli sendt en innspilt tale.

Dronning Margrethe II holdt nyttårstalen sin direkte fra mottakshallen til Christian IX Palace. i Amalienborg. Som hvert år plasserte hun forsiktig tre Tupilaks på skrivebordet sitt. Disse små grønlandske figurene er laget av elfenben eller bein og betyr «Sjelen til forfaren». Dronningen av Danmark er også dronning av Færøyene og dronning av Grønland.

Les også: Mary fra Danmark tryller frem et smil for kreftpasienter før jul

Gjennomgang av året 2021 og utsikter for 2022

«Når vi ser tilbake, uttrykker vi vårt håp og forventning om et helt nytt år», erklærte Dronning Margrethe II i begynnelsen av året sin årlige tale. – Koronaviruset har formet livet de siste to årene, som har vært vanskelig å tåle. Disse årene har medført mange utfordringer som vi alle har måttet venne oss til, store og små.

Danmark, som vedtok en relativt fleksibel helsestrategi i 2020, strammet inn restriksjonene i 2021. – Myndighetene er nok en gang tvunget til å ta en rekke avgjørelser som på mange måter kan være ubeleilig og påvirke hverdagen vår. Mange må fortsatt gjøre en ekstra innsats»I talen min husket hun dronningen, som også har utmerkelsen av å bli lest på en teleslynge, akkurat som kongen av Norge gjør. Dronning Margrethe II bruker kartotekkort for å lese talen sin, noe som får henne til å føle seg mer spontan.

«Selv om det er vanskelig å gjenoppleve begrensninger i vårt daglige liv, tror jeg at det er en bred forståelse av deres nødvendighet. Vi står overfor en felles utfordring, og vi må alle ta ansvar for å sikre at samfunnet vårt overlever pandemien trygt”.

Dronning Margrethe takker en del av talen sin, inkludert forskerne som står overfor hverandre «Det ukjente med nysgjerrighet, nysgjerrighet og oppfinnsomhet i stedet for frykt».

Fra et tema til et annet gikk også dronning Margrethe II inn på klimaproblemet. «Så olje og kull forurenser planeten vår, vi må utvikle bedre energikilder. Store vindparker reiser seg over havet og bruker naturens mektige krefter til beste for oss alle. Andre er på vei, som «grønt» drivstoff til fly og skip eller ambisiøse forslag for fangst av CO2 og for underjordisk lagring. Vitenskap og teknologi kan hjelpe oss å nå målene om klimanøytralitet og bærekraft. Vi står overfor store utfordringer og forpliktelser, spesielt til beste for fremtidige generasjoner. Vi må alle møte dette i god tid!»

Dronning Margrethe II snakket deretter om mennesker med fysiske begrensninger som funksjonshemming. «For noen er det lett å se fordi de sitter i rullestol. Problemet er usynlig for andre. Dette kan være psykiske lidelser, kroniske smerter eller noe annet. Alle de som må leve med en funksjonshemming har det til felles at de gjør livet vanskelig og ikke alltid blir møtt med forståelse og respekt.

«Noen mennesker med nedsatt funksjonsevne blir til og med diskriminert, til og med hånet og hånet. Det kan skyldes bevisstløshet og uvitenhet; men uansett er det ille og vi må slutte! Vi må gi hverandre tid, ikke bare til å hjelpe hverandre, men også til å lære av hverandre. Det burde ikke være vanskelig å behandle alle med respekt. Vi må være åpne for våre medmennesker. Andres livshistorier kan gjøre oss klokere. Å reflektere over livet ditt i andre kan være gjennomtenkt og inspirerende. Du blir kjent med deg selv ved å møte andre.»

Dronning Margrethe II gratulerte så de danske idrettsutøverne som har utmerket seg i år til tross for den spesielle konteksten med store internasjonale idrettsarrangementer. Dronningen sa at takket være prestasjonene til det danske landslaget i fotball-EM, men også ved de olympiske leker i Tokyo, vil hun huske denne sommeren i lang tid. Dronningen er glad for at Tour de France 2022 er over i Danmark.

Dronning Margrethe II oppsummerte deretter hendelsene hun hadde vært vitne til med familien i 2021. Hun minnes feiringen av 100-årsjubileet for gjenforeningen av Jylland med kronprins Frederik og prins Christian. Hun husker også turen til Færøyene: «Et gjensyn som jeg har ventet utålmodig på”. For ikke å snakke om turen til Grønland, som gjentatte ganger ble utsatt på grunn av helsekrisen.

Dronning Margrethe II takket også de danske ambassadørene for arbeidet de hadde gjort i verden og viet særlig oppmerksomhet til de danske diplomatene og utsendingene som arbeidet med evakueringen av Kabul. Hun sender sine varme tanker til alle dansker som tar på seg internasjonale oppgaver.

«Danmark og danskene er til stede over hele verden. Jeg tenker på de mange som har reist i en kortere eller lengre periode eller som har Danmark som opphav og røtter. Jeg vil gjerne takke deg i kveld for din lojalitet til ditt tidligere hjem og ønsker deg et godt nytt år av hele mitt hjerte.»

«Jeg vil takke de væpnede styrkene, sivilbeskyttelsen og politiet for innsatsen det siste året og også for deres årvåkenhet denne kvelden. I fjor ble familien min og jeg tatt imot overalt med stor omsorg og vennlighet.»

Dronning Margrethe II ønsket også å gratulere sin eldste sønn, kronprins Frederik, med de vellykkede oppgavene. Hun ble imponert over arvingen på statsbesøket hans i Tyskland. Hun sendte også en tanke til sin svigerdatter, kronprinsesse Mary, som har tatt på seg mange oppgaver i 2021 og gleder seg til feiringen som er planlagt til 50-årsdagen hennes i februar. Dronningen unnlot ikke å nevne sin andre sønn og svigerdatter. «Prins Joachim og prinsesse Marie er nå godt etablert i Paris. Der gjør de Danmark en tjeneste, og det gjør meg stolt å se hvor fast bestemt dere begge er på å representere Danmarks interesser.»

På slutten av talen min minnet dronning Margrethe II om at feiringen som var planlagt i januar 2022 for å feire hans 50-års regjeringstid, hadde blitt utsatt av helsemessige årsaker. Men de vil finne sted om sommeren.

«Jeg synes det er vanskelig å forstå hvor disse mange årene har blitt av. Jeg synes de gikk over så fort. Mye har endret seg i løpet av denne tiden, men verken kjærligheten til mine kjære eller kjærligheten til landet mitt. Måtte vi alle få et godt nytt år!»

Nicolas Fontaine

Ansvarlig redaktør

Nicolas Fontaine har vært frilans webredaktør siden 2014. Etter å ha jobbet som tekstforfatter og skribent for mange belgiske og franske merker og medier, spesialiserte han seg på lisensieringsnyheter. Nicolas er nå sjefredaktør for Royal Histories. nicolas@histoiresroyales.fr


You may also like

Leave a Comment