Home » Etter en tvist med Frankrike utstedte Guernsey fiskekort til 40 EU-fartøy

Etter en tvist med Frankrike utstedte Guernsey fiskekort til 40 EU-fartøy

by Thure Lindhardt

Det ble sendt inn søknader fra 58 fartøyer sammen med posisjons- og fangstdata. 40 av dem, registrert i Bretagne eller Normandie, har fått lisens, sa Guernsey-tjenestemenn. Deretter skal det utstedes lisenser for ytterligere tre skip.

Frankrike er opprørt over at Storbritannia og Kanaløyene Jersey og Guernsey ikke tillot noen franske fartøyer å fiske i deres farvann etter Brexit.

I henhold til London-Brussel-avtalen sent i fjor kan europeiske fiskefartøy fortsette å fiske i britiske farvann hvis de søker om nye lisenser og viser at de har fisket her før.

I mai omringet franske trålere en kort stund hovedhavnen i Jersey da det oppsto spenninger rundt fiskemuligheter utenfor Kanaløyene – i Den engelske kanal.

Guernsey-tjenestemenn fortsatte å fornye lisensene sine månedlig mens søknader ble behandlet.

I følge lisensene som ble kunngjort onsdag, vil 40 fartøyer få fortsette å fiske i Guernsey-farvann fra februar 2022.

Lisenser for ytterligere tre skip vil bli utstedt «etter hvert», sa tjenestemenn.

Andre fartøyer på den tentative listen vil kunne fiske i britiske farvann frem til 31. januar 2022. Dette har du ikke lov til senere med mindre du kan bevise at du har fisket her før.

«Vi nådde en betydelig milepæl i lisensieringspolitikken vår, som vi publiserte i september,» sa Jonathan Le Tocq, en Guernsey-tjenestemann.

«Vi setter pris på vårt gode forhold til Normandie, Bretagne og Manchu … Jeg håper at dagens rapport gir den sikkerheten og stabiliteten som vi har forventet i disse nye tider,» la han til.

«Kampen er ikke over ennå»

Den franske fiskeriministeren Annick Girardin sa at lisensen var «gode nyheter for våre fiskere».

Når hun snakker om fremgang på Guernsey, sa hun, men la til at «kampen ikke er over: 111 lisenser er ennå ikke utstedt,» for det meste i Jersey og London.

EU har gitt Storbritannia frist til 10. desember til å løse problemet.

Franske fiskere stanset trafikken over Den engelske kanal i flere timer forrige uke i protest mot Storbritannias brexit-fiskerettighetsregime.

Et halvt dusin fiskefartøy blokkerte ferger i havnen i Calais i Nord-Frankrike og havnen i Utrecht i Normandie i sørvest.

Protesten fra franske fiskere kom på et tidspunkt da naboforholdet er på sitt verste på flere tiår, og noen dager etter hendelsen der 27 mennesker omkom i en migrantbåt senket i Den engelske kanal.

Da trådte en post-Brexit-handelsavtale mellom Storbritannia og Norge i kraft onsdag. Det krever tollfri handel med produkter som fisk som kan komme forbrukerne til gode, men som også kan skape ny konkurranse for den britiske fiskeindustrien, som er under stort press.

Det ble enighet i april, men det ble ikke oppnådd enighet om fiskemuligheter i hverandres farvann.

«Denne avtalen vil støtte virksomheter i alle sektorer over hele landet, fra fiske i Skottland og Grimsby til innovative finansteknologiselskaper i våre storbyer,» sa Anne-Marie Trevelyan, sekretær for internasjonal handel.

You may also like

Leave a Comment