Home » FIS ønsket å sette en stopper for dem. Og de brydde seg ikke, og de dominerte Zakopane

FIS ønsket å sette en stopper for dem. Og de brydde seg ikke, og de dominerte Zakopane

by Peter Østbye

Du kan vel kalle noen vinneren av verdenscuphelgen i Zakopane, bortsett fra nordmannen Marius Lindvik, som var i toppform kort tid før OL i Beijing, samt slovenske hoppere. Laget hennes vant lagkonkurransen i vakker stil og sjokkerte resten av laget formmessig på sesongens begivenhet i Kina.

se videoen
Rafał Kot advarer mot Kamil Stoch. «Det kan ta en tung hevn» [Sport.pl LIVE #5]

Slovenerne dominerte konkurransen i Zakopane. Favorittene til medaljen i Beijing

– Vi? Vinne verdenscupkonkurransen? Jeg ville elske, det er drømmen min, å være i et lag med disse gutta, men jeg tror jeg må riste på hodet. Jeg vet ikke om vi kan dominere de andre – svarte Sport.pl i Wisła Anze Lanisek i begynnelsen av desember. Den gang vant ikke slovenerne egentlig fordi de tok tredjeplassen bak Østerrike og Tyskland. Hadde det ikke vært for de svakere hoppene og starten på Laniska-krisen, kunne de kanskje ha slitt om seieren. På Bischofshofen ble de slått av pallen en måned senere, men mange sa at Peter Prevcs rekvisitt i et av hoppene deres ville ha tatt dem av pallen eller til og med til seier.

Alt gikk imidlertid perfekt i Zakopane. For mange ble det for perfekt fordi de ikke trodde at laget til Robert Hrgota hadde passert den andre tyskeren med hele 67 poeng. Peter Prevc, Anze Lanisek, Lovro Kos og Timi Zajc klarte imidlertid å dominere. Omtrent et dusin dager før starten av OL i Beijing ser det ut til at bare østerrikerne har en jevn sterk firer eller femmer, som ikke vant konkurransen i Zakopane i det hele tatt. Seier i Polen satte slovenerne i rollen som favoritter til medalje i lagkonkurransen. Andre i historien etter Salt Lake City Bronse, og hvem vet om ikke den første zlotyen.

Den polske verdensmesteren var på topp, nå kjemper han for karrieren. «Jeg var sint på meg selv»

Den store krisen hjalp dem. Treneren var alene

Alt dette kommer et drøyt år etter den store krisen i det slovenske laget, som eskalerte under hjemme-VM i skiflyging i Planica. Disse lagene kom ikke ut i det hele tatt, og etter de første hoppene var den interne konflikten mellom spillerne og trener Gorazd Beroncel viktigere enn selve arrangementet.Treneren hevdet at han ikke trengte hjelp fra de mest betrodde ansatte i tidligere stab og hadde tydeligvis ikke det beste forholdet blant spillerne, inkludert Crystal Globe-vinner Peter Prevc og den unge stjernen Tim Zajce. Sistnevnte, etter en flott 2019-sesong med flere pallplasser, innså at han ikke kunne utvikle seg videre, noe han til og med skyldte på Bertoncelja. I desember 2020 tålte han det ikke i Planica. Han dukket opp i media mot Bertoncelj, påpekte sine feil og handlet mot sine egne spillere. Dette førte til trenerens oppsigelse og Zajcs midlertidige fjerning fra staben.

Dette er øyeblikket da Bertonceljas assistent Robert Hrgota, som erstattet ham, presenterte seg for alle. I løpet av få timer måtte han spille rollen som den første treneren. Til slutt ble han der til slutten av sesongen. Effekt? Åtte pallplasser til de slovenske hopperne og bronsemedaljen til Anze Laniska under verdensmesterskapet i Oberstdorf. Det slovenske FA fryktet å lete etter en passende trener for landslaget etter sesongen. Treneren så i mellomtiden ut til å være alene. Og aktivistene lo over at konflikten til syvende og sist var bra for dem.

Hrgota, som Doleżal. Han utviklet et fantastisk analysesystem under trening

Nå fortsetter Hrgota å jobbe og feirer ytterligere suksesser. Etter atten konkurranser i den nye sesongen har slovenerne allerede syv pallplasser og foran dem den viktigste begivenheten – Beijing-OL, som de ser frem til med store forhåpninger. Om ikke annet fordi de lar Hrgota jobbe i fred og skape sin egen stil. Hans første skritt våren 2021 var å lytte til spillernes ønsker og gå tilbake til sine betrodde kolleger i staben – for eksempel fysisk forberedelsestrener Matjaż Pole, som Peter Prevc selv roste veldig mye. Men det er også originale ideer fra Hrgota.

Han kunne hjelpe polske hoppere.  Han fikk ikke noe spørsmål. Han kunne hjelpe polske hoppere. Han fikk ikke noe spørsmål. «Det ville ikke vært min stil»

Robert Hrgota og Michal Doleżal har noe til felles. Både tsjekkeren og sloveneren jobbet i filmindustrien etter at karrieren tok slutt. Han jobbet med store filmer – han var produksjonsassistent på settet til Hollywood-storfilmen Wanted – The Fugitives filmet i Praha. Der serverte han stjernene – Angelina Jolie, Morgan Freeman og James McAvoy. Hun hjalp den nåværende treneren for polske sprangryttere med å bli fantasifull og kreativ. I Hrgotas tilfelle kan det ha vært en mindre søkelysjobb – akkurat som videoprodusent på Red Bull-arrangementer som World Glide Championships, men like viktig for fremtiden hans.

Hrgota introduserte et helt nytt videoanalysesystem for treningshopp for slovenere. Om sommeren sender han sine to assistenter til treningsleirer på toppen og bunnen av bakken. Sam står foran en bærbar PC og en walkie-talkie. Umiddelbart etter hoppet får han bildet fra begge kameraene, ser på det, setter det sammen veldig raskt og i de viktigste øyeblikkene, når han vil informere hopperen om feil, bruker han saktefilmeffekten. Etter hoppet forlater konkurrenten bakken og setter seg etter en stund foran skjermen der bildet fra trenerens bærbare er delt. Han plukker opp den andre walkie-talkie og lytter til Hrgotas kommentarer mens han ser på opptakene han redigerte i omtrent ti minutter. Spillere kan ikke prise hvor mye det hjelper dem å forbedre sin neste treningsøkt.

Forbudte bindinger? Hvem trenger det til?

Takket være Hrgota og hans gode samarbeid med Peter Slatnar, avanserte det slovenske laget også teknologisk. Ikke bare på grunn av bruken av «flatski», men også på grunn av bindingene, som det har vært mange andre forespørsler om siden sesongstart. Midt i Four Hills-turneringen ble spillerne til slutt utestengt fra å bruke den og slovenerne fikk endre dem etter konkurransen i Bischofshofen. FIS sa at utstyret var «for åpent til fronten», men hadde ingen spesifikk grunn til at det ønsket å forby bruken, ifølge Hrgota. Faktisk kunne ikke aktivistene identifisere en eneste lov som ble brutt i denne situasjonen. Og Hrgota annonserte: Da skal vi spille en psykologisk krig. Slovenerne bør stille opp ski nye bindinger og se om maskinvareinspektøren diskvalifiserer dem. I så fall ville de inngi en formell protest.

En slik test bør finne sted i helgen av verdensmesterskapet i Zakopane. Inntil siste øyeblikk visste ingen hvilke bindinger slovenerne ville bruke. Men det viser seg at de bare hadde gamle bindinger å gå på ski hele dagen uten forbedringer fra Slatnar. Men hva om de dominerte lagkonkurransen og vant den med en margin på nesten 70 poeng over sine rivaler? De har bevist at de kan hoppe på det høyeste nivået selv uten maskinvarenyhet.

DLOKA  SportHorngachers kamp før OL. To flotte returer

Troppens fellesskap sier at «de lærte å hoppe på disse bindingene, men uten dem». Og kanskje de ikke trenger dem lenger. Selv om Peter Slatnar angivelig er forberedt og forbereder en annen versjon av bindingen for Beijing, som denne gangen ikke vil skape sensasjon blant FIS-aktivister og vil hjelpe slovenske spillere i deres lange hopp. For Robert Hrgot er det viktigste at hopperne selv er i form. Foreløpig har de signalisert at de vil være veldig sterke i Beijing. Og det har de treneren sin å takke for. Hrgota har også vunnet mye i hele hoppverdenen. Navnet hans fikk prominens i coachingmarkedet. I begynnelsen av reisen hans lo mange av ham og sa at Slovenia gikk vanskelige tider i møte. Det har ikke vært så bra på mange år nå.

You may also like

Leave a Comment