Home » «Han sendte beskjed om at han var døende.» Gienieczkas bror opplevde et mareritt

«Han sendte beskjed om at han var døende.» Gienieczkas bror opplevde et mareritt

by Erlend Loe


Facebook / Marcin Gienieczko / På bildet: Marcin Gienieczko

Robert Czykiel


Marcin Gienieczko opplevde øyeblikk av terror og på et tidspunkt var han overbevist om at livet hans ville ende på Svalbard-øygruppen. Heldigvis ble det annerledes, og nå snakker broren hans ut om dramatiske øyeblikk på TV-en News24.

Marcin Gienieczko har gjort mange forskjellige ekspedisjoner. Polakken besøkte forskjellige verdenshjørner, og disse turene var ofte risikable. Denne gangen kunne det ha endt tragisk. Forsøket på å bestige Mount Newton tok en dramatisk vending.

Den polske reisende møtte forferdelige værforhold i polarøygruppen Svalbald, som tilhører Norge. Heldigvis var han utstyrt med moderne enheter, takket være at han kunne ringe etter hjelp. De norske redningsmennene hadde i utgangspunktet problemer med å gjennomføre redningsaksjonen, men alt ble bra til slutt.

Gienieczko ble fraktet til sykehuset med helikopter. Helsen hans er ikke i fare. Mye frykt ble spist av Marcins kjære, spesielt broren.

– Natten var veldig vanskelig, søvnløs og full av følelser. Jeg har vært i konstant kontakt med Marcin takket være inReach-meldinger. Marcin hadde veldig, veldig vanskelige forhold. Han sendte meg en melding som om han holdt på å dø der. Det var den første harde nyheten jeg fikk klokken tolv om morgenen. Jeg måtte holde hodet kaldt mens jeg leste fordi jeg ikke kunne vise noen negative følelser. Jeg skrev til ham for å flytte, grave en dypere grop slik at han ikke skulle tro at han ikke var i stand til å takle det – minnes Łukasz Gienieczko på News24 TV.

SE VIDEOEN: #dziejesiewsport: Møt en mann som scorer mål i…byggehansker

Broren gjorde det han kunne for å motivere Marcin til å kjempe for livet. På et tidspunkt brøt imidlertid kontakten fullstendig.

– Så kom det nok en melding om at han oversvømte ham og ikke ville klare det. Jeg støttet ham hele tiden og sendte meldinger om at redningsmenn ville komme etter ham. Jeg fikk ingen flere meldinger etter det. Jeg var redd og bekymret», røper han.

Marcin Gienieczko blir tatt hånd om av leger. Det gjennomgår for tiden spesialisert forskning. Om han vil ta på seg flere slike utfordringer i fremtiden er foreløpig ikke kjent.

Den arktiske redningsaksjonen er i gang. «Marcin er i live og venter på hjelp» >>
Marcin Gienieczko var den første polakken som fullførte Yukon River Quest >>

You may also like

Leave a Comment