Home » Hundrevis av unge krigere på Budoka judoturnering

Hundrevis av unge krigere på Budoka judoturnering

by Erlend Loe

«Denne turneringen er et rimelig bevis på at judo er en populær og populær sport i Litauen,» understreket Karolis Bauža, grunnleggeren av Club Budoka.

Vinner av to bronsemedaljer i EM, mester i ungdomsmesterskapet i 2009, 2012. Judokaklubben Budoka, ledet av K. Bauža, deltaker i London-OL, er allerede godt kjent og har sine egne tradisjoner. En av dem er en internasjonal turnering for unge fightere.

«Det ville være det tredje i år, men i fjor ble det forstyrret av en pandemi, så vi møtes for andre gang,» sa K. Baža, som presenterte morgendagens heldagskonkurranse på Jonava Sports Center.

De vil være unike når det gjelder antall deltakere: mer enn 860 utøvere har indikert at de har til hensikt å prøve seg ved registrering.

– Hvordan oppsto ideen om denne turneringen? – vi spurte K. Bauža.

– Så snart klubben startet sin virksomhet, etablerte vi kontakter med kolleger ikke bare i vårt land, men også i utlandet. Det ble tydelig at det er et stort behov for judokonkurranser for barn, spesielt for nybegynnere. I utgangspunktet arrangerte vi våre egne interne turneringer slik at unge utøvere kunne bli kjent med hverandre, bli kjent og ta del i arrangementer i regi av andre klubber. Til slutt bestemte vi oss for at vi måtte ta initiativ til å skape våre egne tradisjoner. At vi kom inn blant de ti beste ble bekreftet av den første Budoka-turneringen med over 700 deltakere.

Det er nyttig for unge idrettsutøvere å prøve seg på jevnaldrende fra utlandet – konkurrenter med en annen stil og erfaring.

– Denne gangen konkurrerer gutter og jenter opp til ti, tolv, fjorten og seksten år. Hvorfor valgte du disse aldersgruppene av judoelskere?

– De fleste elevene i klubben vår er i denne alderen, så vi prøver å sørge for at de blir bedre ikke bare under trening. På den annen side er det veldig nyttig å prøve seg på kollegaer fra utlandet – motstandere med en annen stil og erfaring. Barn og unge kommer til oss fra Latvia, Estland, Polen, Belgia, Norge og Tyskland.

– Hvordan vil dere takle en slik pågang av deltakere?

– Vi har allerede erfaring og vet hvordan våre kolleger takler mange turneringer i utlandet. Det er viktig at alle holder seg til kampplanen, og det er vi ikke i tvil om – det er tross alt ingen nykommere som vil trå inn på tatamien.

– Hvem skal representere Litauen?

– Den største gruppen vil trolig bestå av Budoka-studenter, samt unge judo-utøvere fra storbyklubbene i landet vårt – Vilnius, Kaunas, Panevėžys, Šiauliai, og fra Kėdainiai, Elektrėnai, Rokiškis, Palanga, Biržai, Ukmergė, Pasvalys, Alytus, Stürzen .

– Vil en fighter som mistet sin første konfrontasjon allerede måtte bære en saccosekk hjem?

– Vi tilbød alle lag å ikke forhaste seg fordi vi arrangerer treningsleir i Kaunas dagen etter turneringen. Derfor har de som opplevde bitterheten av fiasko i Jonava muligheten til å undertrykke den, samarbeide med erfarne spesialister og vinne medaljer – for å markere seg.


You may also like

Leave a Comment