Home » Investeringene i filmproduksjon økte med en fjerdedel i fjor

Investeringene i filmproduksjon økte med en fjerdedel i fjor

by Peter Østbye

Foto av Judita Grigelyts (V)

Investeringene i filmproduksjoner, som nyter godt av selskapsskattelettelsen, økte med en fjerdedel i fjor.

I følge det litauiske filmsenteret (LKC) samlet filmprodusenter i fjor inn mer enn 15 millioner LTL fra litauiske selskaper ved å bruke skattelettelsesordningen. Euro gratis anlegg.

Sammenlignet med 2020 har beløpet økt med 26 %, det høyeste beløpet som noen gang er mottatt i ytelsesperioden.

Ifølge Cinema Center benyttet rekordmange utenlandske filmprodusenter i Litauen seg i fjor. Utgiftene i Litauen beløp seg til 37,9 millioner LTL. EUR, som også er det største beløpet noensinne.

Totalt 71 nye skatteprivilegerte filmer ble finansiert i fjor, inkludert 40 nasjonale, 19 utenlandske og 12 co-produksjonsfilmprosjekter.

Litauen var igjen ekstremt attraktiv for den internasjonale filmindustrien i 2021. På grunn av den jevne driften av anlegget, den høye kvaliteten på tjenestene som tilbys i Litauen og den attraktive beliggenheten, ble 19 utenlandske prosjekter utviklet i landet vårt i fjor. Fem filmprosjekter i Skandinavia ble regissert av henholdsvis fem og fem nordmenn. Tre andre prosjekter i Litauen ble skutt av britiske filmer, inkludert tyske, estiske, polske, ungarske og slovakiske filmer, ifølge en rapport fra LKC.

Den største investeringen ble gjort i kinoprosjekter: 1,61 millioner. Eur fikk 1,60 millioner for andre sesong av krimserien Young Volander. Eur-miniserien The Playlist og €1,36 millioner Eur Hilma av Klint.

I fjor gjorde Kristina Buoyts og Bruno Samper, som gjorde den største investeringen i det nasjonale prosjektet, den største investeringen i science fiction-filmen, og fikk 715.000 euro. Gjennom hele sin levetid er dette den nasjonale filmen som vil få mest investering.

I 2021 ble det foretatt totalt 126 investeringsutbetalinger til 78 investorer, hvorav 28 litauiske skattelettelser ble brukt til filmproduksjon for første gang, resten i mer enn ett år.

Ifølge Kinosenteret viser dette at bedrifter i økende grad er overbevist om fordelene, forstår måten de jobber på og derfor ønsker å bruke mer og mer.

Det er samlet inn totalt 50,7 millioner LTL siden starten av selskapsskattelettelser i 2014-2021. EUR l for filmproduksjon. I løpet av hele perioden tjente innenlandske produsenter i Litauen mer enn 140 millioner. Eur, en fjerdedel av fjoråret ble mottatt.

Over en niårsperiode har anlegget blitt brukt til å finansiere investeringer i 286 nasjonale filmprosjekter, 72 utenlandske filmprosjekter og 70 samproduksjonsfilmprosjekter.

Skattefordelen kan kreves av et kommersielt selskap som opererer i Litauen, som har gitt gratis inntekt til den litauiske filmprodusenten og betaler inntektsskatt. Fra og med 2019 kan den totale finansieringen for litauiske eller utenlandske kinoer som er kvalifisert for konsesjoner nå 30 % av de totale produksjonskostnadene for filmen. Frem til da var andelen 20 %.

Fordelen er tidsbegrenset og gjelder ut 2023.

Reproduksjon av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. Kilder.