Home » Kongelig bryllup: Harald V av Norge og Sonja Haraldsen, prinsen og allmuen

Kongelig bryllup: Harald V av Norge og Sonja Haraldsen, prinsen og allmuen

by Thure Lindhardt

Kongen og Dronningen av Norge møttes i ung alder, men det var først etter 10 år at de to elskende endelig kunne leve sin historie på høylys dag. I dag har de stiftet familie og er i spissen for en av de mest progressive nasjonene i Europa. Gå tilbake til en fagforening som brøt kodene.

Harald V, tøff idrettsutøver

Kong Harald V ble født 21. februar 1937 i Asker ved Oslo. Han er det tredje barnet og den eneste sønnen til kong Olav V av Norge og prinsesse Märtha av Sverige. Unge Harald tilbrakte deler av barndommen i Sverige og familien hans gikk i eksil under den tyske okkupasjonen av Norge i 1940. I 1945 vendte han tilbake til hjemlandet, studerte ved Universitetet i Oslo, deretter ved Norges Militærakademi, før han flyttet til Storbritannia for å fullføre studiene ved Oxford. I 1957 døde hans bestefar, kong Haakon VII, som var kongedømmets overhode. Harald V blir da arving til tronen, mens hans far, kong Olav V, blir regent over landet. Den unge mannen er en meget god navigatør og representerer Norge ved flere nautiske begivenheter, spesielt seiling ved de olympiske leker 1964, 1968 og 1972. Han er til og med flaggbærer for den norske delegasjonen til de olympiske leker 1964 i Tokyo.

Les også: Kongelig bryllup: Martha av Norge og Durek Verrett, prinsessen og sjamanen

Sonja Haraldsen, søknadsstudenten

Sonja fra Norge, født Sonja Haraldsen, ble født 4. juli 1937 i Oslo. Den lille jenta hadde en lykkelig barndom i hovedstaden. Som datter av kjøpmenn ville hun studere klær, som hun fulgte i Norge før hun dro til utlandet. I Sveits legger den unge kvinnen fra seg kofferten for å gå på yrkesskolen for unge jenter i Lausanne. Etter å ha fullført studiene dro hun tilbake til hjemlandet og bestemte seg for å satse på å mestre engelsk og fransk. Hun avsluttet til slutt sin universitetskarriere med en læretid i kunsthistorie.

Et møte på vannet

Men hvordan kan da veien til en datter av folket og den til kongens sønn krysses? Vindsurfing på åpent hav: de to tenåringene møttes på slutten av 1950-tallet da de begge gikk på en seilskole. Alle drar så for å studere i de fire hjørnene av Europa. Men åtte år senere møtes de tilfeldigvis ved samme bord over middag med en felles venn. En tilfeldighet som umiddelbart blir til kjærlighet ved første blikk. Men lidenskapen deres vil forstyrre veldig raskt i monarkiet.

Allmuen og tronfølgeren

Hvis for Harald Sonja Haraldsen er den utvalgte i hans hjerte, er det en helt annen historie for hans familie. Men i tradisjonens øyne er den unge kvinnen en ideell kone. Men bare én detalj oppfordrer monarkiet til kategorisk å avvise dette forholdet: navnet. Sonja Haraldsen er statsborger, datter av en kleshandler. I Norge må imidlertid hvert medlem av kongefamilien forene seg med en adelig person. Prinsens familie vil derfor motsette seg foreningen deres. Paret vil ignorere disse konvensjonene og skjule denne assosiasjonen for offentligheten i nesten ti år. Når kong Olav V innser at Sonja er mer enn bare en venn av sønnen, forbyr han henne å besøke. I et tiår vil prinsen og skjønnheten hans kjempe for retten til å være sammen. En kamp som de skal vinne til slutt, for i mars 1968 forlovet Harald von Norge og Sonja Haraldsen seg. Prinsen har tatt sitt valg, han skal gifte seg med Sonja eller ikke gifte seg med noen. Når han gir sin far, kong Olav V, dette ultimatumet, blir han tvunget til å akseptere ekteskapet deres. Risikoen er altfor stor: Hvis sønnen din blir stående alene for alltid, ville hans linje dø ut og med det det norske monarkiet.

Sonja, førstedame

Etter å ha rådført seg med regjeringen lar kong Olav V endelig sønnen, til tross for sin ydmyke bakgrunn, gifte seg med sin elskerinne. En forening som ble til etter en lang kamp mot reglene som ble pålagt av monarkene. Bryllupet deres ble feiret 29. august 1968 i en fortsatt kontroversiell atmosfære. Til tross for 850 gjester er det en veldig enkel seremoni som finner sted i Oslos barokkkatedral. Den røde steinbygningen huser seks konger og statsoverhoder som har kommet for anledningen. Verken nydelig eller blendende, dette ekteskapet feires i intimitet og følelser. Ved å gifte seg med prins Harald blir Sonja Haraldsen kronprinsesse av Norge. Dette er tittelen på landets førstedame. Faktisk døde Martha av Sverige, brudgommens mor, av kreft i 1954. Hun, som ble æret av folket etter forlovelsen i andre verdenskrig, forlot kong Olav V som enke. Det er altså Sonja, det uønskede borgerskapet, som følger henne som Norges førstedame.

En familie på godt og vondt

To år etter ekteskapet deres, i juni 1970, kunngjorde prinsesse Sonja at hun var gravid med sitt første barn. En måned senere, under en sommertur på den kongelige yachten ankret i Hankøstredet, feiret ekteparet fødselsdagen til kong Olav V. 2. juli 1970 hadde Sonja av Norge en spontanabort. Som 32-åring var hun bare noen måneder gravid da hun led av kramper og blødninger. I et intervju med NRK i anledning kong Harald Vs 25-årige regjeringstid i 2016, vendte førstedamen tilbake til denne tragedien: «Jeg husker alle de rare ansiktene som bøyde seg over meg mens «jeg ble i ferd med å «løpe den. sykehus. Det var forferdelig. «Hun blir innlagt på sentralsykehuset i Fredrikstad mens hun sier» Det var selvfølgelig en desperat situasjon, jeg synes det er helt forferdelig. Jeg ble tatt fra båten på en båre. En smertefull hendelse at dronningen måtte bo alene, tillot ikke mannen hennes å gå til fødeavdelingen med henne. «Plutselig var jeg helt alene,» forklarer hun. Paret gikk gjennom denne prøvelsen og kong Harald klarte å roe sin ektefelle fra hennes frykt for at det ikke ville være mulig å arve tronen. Fjorten måneder senere føder hun en helt frisk datter: Prinsesse Märtha Louise. To år senere, i 1973, ble prins Haakon-Magnus født til dronningens glede. «Heldigvis var jeg i stand til å få andre helt friske barn,» sier hun entusiastisk.

Les også: Kongelig bryllup: Haakon og Mette-Marit fra Norge, fra skandale til eventyr

En regjering full av fallgruver

I 1991 ble paret sjokkert over et nytt drama: døden til kong Olav V, Haralds far. Prinsen blir da kong Harald V og hans kone Sonja, den nye dronningen av Norge. Ti år senere gleder Kongeparet seg over at sønnen prins Haakon gifter seg med kvinnen han elsker, Mette-Marit Tjessem Høiby. Hun er allerede mor til en liten gutt på 4 ½ år. Å få et barn fra et tidligere forhold ville ikke blitt tillatt av monarkiet før kong Harald og dronning Sonja snudde opp ned på kodene. Prins Haakons foreldre banet vei for ekte kjærlighetsekteskap. Mette-Marit og Haakon giftet seg 25. august 2001 og fikk da to barn. Men tid er ikke alltid gøy … Kong Harald ble operert i 2003 for blærekreft. Det er sønnen hans, kronprins Haakon, som tar seg av regjeringen i landet mens han er i bedring. I 2005, deretter i 2019, må prinsen igjen erstatte sin far i sine offisielle oppgaver av helsemessige årsaker. Regenten, som ble operert på nytt i februar 2021, denne gangen på kneet, har det bra. «Hans Majestet Kongens operasjon på Rikshospitalet var en suksess og kongen er i utmerket form», heter det i en uttalelse fra retten. Dronning Sonja passer utvilsomt over ham og støtter ham som alltid. Etter år med kamp for å være sammen, har paret nettopp feiret 53-års bryllupsdag. Sier vi ikke at kjærligheten alltid triumferer?

You may also like

Leave a Comment