Home » Kostymeskandalen ødelegger ny Beijing-debut: De ødelegger sporten vår

Kostymeskandalen ødelegger ny Beijing-debut: De ødelegger sporten vår

by Erlend Loe

Lidenskapene etter debuten mandag i OL-programmet har ikke stilnet den dag i dag.

Clas Brede Braathen, sjef for Norges hopplandslag, kalte det «en av de mørkeste dagene i sportens historie». I tillegg til sine to landsmenn Silje Opseth og Anna Odine Ström ble Katharina Althaus, som vant sølv i Beijing, fjerdeplasserte Sara Takanashi fra Japan og Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike diskvalifisert.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har funnet ut at fem kjente idrettsutøvere brøt de komplekse tekniske forskriftene for skihopping – hopperdressene var 2 cm bredere enn de burde være.

Etter å ha notert at kostymene designet spesielt for OL ikke tidligere hadde blitt testet i andre konkurranser, uttalte FIS at de ulovlig ville hjelpe folk til å holde seg i luften lenger.

Imidlertid anklaget de diskvalifiserte utøverne FIS for å holde seg til detaljer.

«Jeg hadde tidligere konkurrert i samme drakt i en individuell konkurranse i Beijing, og ingen hadde noen kommentarer. Det er veldig rart at folk midt i en konkurranse plutselig ombestemmer seg. Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er sjokkert», kommenterte norske Opseth.

«Jeg har blitt testet utallige ganger i denne sporten på 11 år og har aldri blitt diskvalifisert. Jeg vet at det ikke er noe galt med dressen min. Jeg er skuffet og sint: De ødela bare kvinnenes hoppbakker,” sa tyskeren K. Althaus skruppelløst.Catherine Althaus

«Vi la merke til det den gangen. Det er gledelig at dette skjedde med de fire største hopplandene, sa Horst Hüttel, en av lederne for den tyske delegasjonen.

Etter at favorittlagene ble diskvalifisert fra medaljekampen, delte Slovenia, den russiske olympiske komité-laget (ROC) og Canada premiene.

For sistnevnte var det den første olympiske hoppprisen i historien.

«Jeg vil ikke si at medaljen vår er mindre verdt på grunn av ytre omstendigheter. Inventar er en veldig viktig komponent i sport, og det er normalt at reglene blir behandlet ganske strengt under OL, sier Abigail Strate, en kanadisk hopper.

Av de diskvalifiserte utøverne var det bare Takanashi som reagerte annerledes og skyldte på skandalen.

Japaneren, som startet konkurransen med et flott hopp på 103 m, men ikke fullførte det, ba publikum om unnskyldning.

«Det er et ubestridelig faktum at diskvalifikasjonen min endret andres liv. Jeg er veldig lei meg for at jeg gjorde en så stor feil», skrev den 25 år gamle bronsemedaljevinneren fra Pyongyang Games, som vant fire ganger i sin totalscore for verdensmesterskapet, på sosiale medier.

En blandet lagkamp med to menn og to kvinner hver ble inkludert i OL-programmet i år for å redusere kjønnsubalansen i hopprenn.

Mens kvinner i denne sporten bare har vunnet ett sett med olympiske medaljer med hopp fra det vanlige springbrettet, sliter menn fortsatt med de store springbrettet og lagbegivenhetene.

Generelt ble kvinner i skihopp kun tatt opp til de olympiske leker 2014 i Sotsji.

Til dags dato er det én sport eksklusivt for menn i vinterspillprogrammet – nordduellen, som består av ski og hopp.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment