Home » Kryptovaluta og blokkjede. Den teknologiske revolusjonen eller dens moderne kreft?

Kryptovaluta og blokkjede. Den teknologiske revolusjonen eller dens moderne kreft?

by Peter Østbye

Kryptovaluta er et konsept som fortsatt vekker utrolige følelser og kontroverser. Mer enn et tiår har gått siden etableringen av Bitcoin, forfaderen til all denne forvirringen, og vi lurer fortsatt på om det faktisk gir mening og den libertariske ideen vinner mot de brutale realitetene, eller er det omvendt?

Hva er kryptovaluta, dens fordeler og farer. Innhold:

  1. Lovende begynnelse. Hva var tanken bak utviklingen av Bitcoin?
  2. Kryptovaluta og blokkjede. Hvorfor er?
  3. Den teknologiske revolusjonen eller dens moderne kreft? Fordeler og farer ved digitale penger

Lovende begynnelse. Hva var tanken bak utviklingen av Bitcoin?

Husker du gangene da dollaren mot vår valuta var litt over to zloty, sommeren var ganske varm, og NVIDIA ga ut den ellevte generasjonen GeForce-kort (jeg vant den bokstavelig talt og billedlig talt hotte GTX 280)? Snart etter alt, jeg beklager, Faen.

finanskrise det påvirket ikke bare prisene på produkter og varer og levekårene til mange mennesker. Han viste også mekanikken bak sammenbruddet av finansmarkedene, degenerasjonen av beslutningstakere og ledere, folk på de høyeste stolene som ville gjøre hva som helst i jakten på profitt. Vi så svart-hvitt den gang Wall Street fortelle verden «grådighet er bra» (Grådighet er bra – sitat Gordon Gekko) og de katastrofale konsekvensene traff ikke de sanne arkitektene bak denne krisen.

Disse ettervirkningene var så store at prinsippene og funksjonen til pengesystemene ble kritisert. Eksperter påpekte at det var betimelig fiat penger det er assosiert med høy risiko på grunn av dets egenskaper, dannelsesmekanisme og det eldgamle problemet med menneskelig faktor (dette problemet ble diskutert av blant annet dokumentasjonen). Inside jobb).

Det er en grense for å skape en boble i eiendomsmarkedet eller påfølgende masseuttrykk av penger samfunnets tillit til regjeringer og sentralbanker for å skape rom for diskusjon utviklingen av penger. Like etter publiserte en viss Satoshi Nakamoto (et pseudonym antagelig bak en gruppe mennesker). Bitcoin manifest tittelen Bitcoin: Et peer-to-peer elektronisk kontantsystem.

Fra denne teksten og de følgende studiene har vi lært det Digital, desentralisert valuta det vil sikre frihet, sikkerhet og konfidensialitet for transaksjoner, og teknologi kan motvirke rovkapitalisme. begreper som Blockchain og kryptovalutaså de ble raskt populære.

Blockchain kryptovalutaer

Kryptovaluta og blokkjede. Hvorfor er?

Før vi fortsetter, er det nyttig å avklare noen begreper. Enkelt sagt er kryptovalutaer en kombinasjon av digitale betalingsmidler og kryptografi. Jeg har allerede nevnt Bitcoins desentraliserte natur. Denne funksjonaliteten er mulig fordi de aller fleste kryptovalutaer er basert på den Blockchain (såkalt Blockchain).

Blockchain er intet mindre enn offentlig en oversikt over alle transaksjonersom er verifisert og kryptert matematiske beregninger. Disse beregningene utføres ikke av datamaskiner i lokalene til et udefinert stort selskap, men av brukerne selv i peer-to-peer-modellen, i bytte mot deling datakraftmotta kompensasjon i form av enheter av en bestemt kryptovaluta (denne prosessen kalles gruvedrift fra Gruvedriftog gruvearbeidere miner aldri gratis).

Gruvedrift av kryptovaluta

Distribuert database det ekskluderer ikke bare mellommenn (transaksjonen skjer direkte mellom mottakeren og avsenderen av midlene), men forhindrer også systeminterferens og datakorrupsjon. Mangelen på tilsyn fra for eksempel sentralbanken eller andre finansinstitusjoner er kjennetegnet på Bitcoin som man har håpet mye på. Imidlertid har alt sine fordeler og ulemper, som vil bli diskutert om et øyeblikk.

En ting til bør understrekes på dette punktet: teknologien og markedet står ikke stille. Et stort antall er tilgjengelig altcoinsdvs. kryptovalutaer skapt etter Bitcoin – totalt over 5000 mindre og større prosjekter, som kan avvike vesentlig når det gjelder funksjonalitet og kjennetegn.

Bitcoin

Den teknologiske revolusjonen eller dens moderne kreft? Fordeler og farer ved digitale penger

Det er lenge siden Bitcoin startet, og verden av kryptovalutaer har kommet til vår oppmerksomhet fra mange sider – både de godeHva Dårlig. Ideen om digitale penger basert på krypteringsmekanismer, uten grenser og fremfor alt åpen for mennesker, ligger mitt hjerte nært, med alle dens ubestridelige fordeler.

Ved første øyekast er konseptet med et slikt betalingsmiddel virkelig spennende. Lave transaksjonsgebyrertil slutt avvikles eller reduseres til et minimum (Project Lighting Network), 24/7 tilgang og sikkerhet gjennom bruk av moderne og transparent teknologi eller raske pengeoverføringer Uansett hvor vi er og hvem publikum er på den andre siden, er dette virkelig sterke argumenter som tiltrekker brukere fra hele verden.

Kryptovaluta blockchain bitcoin

Dessverre har vi gjennom årene også lært betydelig om den mørke siden av kryptovalutaer. transaksjonens anonymitetDet noen ser på som en fordel er en invitasjon til den kriminelle verden, finansiering av terrorisme, eller til og med å spille spill på nivå med etterretningskrigføring – som det berømte showet Muellers rapport (Russiske tjenester brukte Bitcoin for å fordømme Hillary Clinton i presidentkampanjen). Mangelen på tilsyn, regulering og kontroll betyr også prosaiske problemersom mangel på kundeservice og klager. Hvis vi gjør en feil i mottakeradressen og sender midlene mot vår intensjon, vil vi si farvel til deg for alltid.

Begrenset tilbud (21 millioner BTC – litt over 2 millioner igjen å grave) og ingen måte duplisering (eller et eller annet opptrykk kjent fra fiat-valutaer), i teorien burde det hjelpe verdistabiliseringdet som viste seg å være fantasi og vrangforestillinger. Svingningene og risikonivået er beslektet med en uhemmet berg-og-dal-bane-tur – opp og ned, men vi vet aldri når noen vil si at turen er over og vi blir tvunget til å hoppe ut av bilen. Penger har blitt fleksible for folk et spekulativt verktøybrukt med suksess av velstående investorer (som Elon Musk og Tesla, som tjente lite mindre på Bitcoin enn på bilsalg) og store kapitalgrupper.

Gruvegraver for kryptovaluta

Den enorme mengden elektrisitet som forbrukes av datamaskiner som kjører blokkjedenettverket er også viktig. Økologisk skade er ikke marginal – data viser at Bitcoin alene bruker åtte ganger mer energi enn Google og Facebook til sammen (ca. 140 TWh – mer enn det årlige strømbehovet, for eksempel i Norge og verdien litt mindre enn ressursene som forbrukes av Polen).

Kryptovalutaer bidro også i høykonjunkturen flaskehalser i markedet datamaskindeler. Å kjøpe et grafikkort uten å betale for mye (beløp nådde noen ganger til og med 200 % MSRP) og sette sammen en stasjonær datamaskin i svært lang tid var praktisk talt umulig – prisene er først nå tilbake til normale nivåer.

ideer De har det at noen ganger ser de best ut på papiret og i tankene våre, mens virkeligheten som omgir oss bekrefter alt og bringer skuffelse. Tror du Bitcoin og andre kryptovalutaer har oppfylt håpene deres?

You may also like

Leave a Comment