Innseilingene til havnen i Klaipeda er renset – det er ikke flere gamle skipsvrak og nordmenn står fortsatt overfor dem.
Et hundre år gammelt gjenstand fra krigen
I den lille norske havnen i Svolver ble det diskutert hva man skulle gjøre med restene av andre verdenskrig – et sunket skip.
I 1941 forliste den tyske damperen Hamburg. mars under Operasjon Claymore i Norge eller Lofotinvasjonen.
Det sunkne skipet Hamburg ligger nær kysten på en dybde på 5 til 25 m. Svolver fergekai og andre lasteplasser er i nærheten. Kommunen, som også eier havnen i Svolver, ønsker å utvide den og fjerne restene av skipet. Kapteinen på denne havnen har gjentatte ganger uttalt at de sunkne restene av skipet setter sikkerheten til havnen og skipsfarten i fare. Norske miljøvernere ønsker også å kvitte seg med restene av skipet.
Fjerningen av levningene var det norske arkeologene hadde mest motstand mot. Hamburg-damperen ble bygget for mer enn hundre år siden. I følge norsk lov blir det et statsbeskyttet kulturgode.
Skannet: Plassering av det forliste skipet Hamburg i bunnen av bukta.
Opplev en vellykket operasjon
Noen nordmenn ser ingen høyere verdi for dampbåten Hamburg. En dampbåt som tilhører Nazi-Tyskland regnes ikke som et krigsskip. Hamburg-damperen produserte fiskeolje for de nazistiske væpnede styrkene.
«Hva kan en gammel fiskehandler være verdt?» – spør noen nordmenn.
Damperen Hamburg er imidlertid ikke bare en fiskehandler. Dette er et av vitnene til Lofot-raidet eller Operasjon Claymore. Denne operasjonen er svært viktig for nordmenn da den var en av de første motstandene mot Nazi-Tyskland koordinert av de norske allierte.
Operasjon Claymore er en av to operasjoner som fant sted i de såkalte Lofoten Air Strikes. 4. mars 1941 landet et team på rundt 550 briter og 52 nordmenn på Lofotens kyst og angrep sildoljeanlegg og skip i områdene Svolver, Stamsund, Henningswer.
Denne operasjonen er svært viktig for nordmenn da den var en av de første motstandene mot Nazi-Tyskland koordinert av de norske allierte.
Mange skip ble senket, oppdrettsanlegg og sildoljeanlegg ble ødelagt. Da druknet 9000 mennesker i havnen i Svolver. Bruttotonnasjeskipet Hamburg, som var et av de mest moderne fiskeforedlingsselskapene.
Skipet tiltrekker seg turister
Noen norske tjenestemenn går inn for å bevare det som er igjen av Hamburg. Havarkeolog Stefan Vickler ved Tromsø Universitetsmuseum mener vraket har stor kulturell og historisk verdi.
Bukten der skipet Hamburg sank i er også en turistattraksjon. På en solrik dag er vraket av skipet, nærmere bestemt fronten, synlig fra land.
Dykkere ønsker heller ikke at båten skal fjernes da det er et populært dykkested.
Den norske sammenhengen med hamburgeren er delvis forståelig. Du har få gjenlevende utstillinger fra andre verdenskrig, da Norges engasjement i krigen var mer episodisk.
På den annen side har det gått 80 år siden disse hendelsene, og nye generasjoner har vokst opp som ser på krigen som eksotisk. Det er derfor det er så vanskelig å bestemme om man skal beholde restene av krigen eller ikke?
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»