Home » Litauiske skiløpere la igjen kreftene på lagsprintbanen

Litauiske skiløpere la igjen kreftene på lagsprintbanen

by Erlend Loe
T.Strolia sender stafetten til M.Vaičiulis. FOTO: Vytautas Dranginis / LTOK

Marius Grinbergas, LTOK

Prestasjonen til litauiske skiløpere i lagsprinten i klassisk stil avsluttet konkurransen til vårt lands idrettsutøvere ved vinter-OL i Beijing.

I kvinnenes lagsprint stilte 17 år gamle Eglė Savickaitė og 16 år gamle Ieva Dainytė. Litauere, som kjempet i den andre av to semifinaler, klarte å tilbakelegge mer enn halve distansen da I.Dainyte måtte gi fra seg ruten til hovedtoget – representantene for landet vårt måtte fullføre konkurransen.

I sluttstillingen delte de litauiske olympierne 23-26 plasser med Brasil, Hellas og Tyrkia, som også startet i den første semifinalen.

«Vi la merke til det den gangen. Vi tenkte at vi kunne holde tritt med dem her også. Mislyktes», – sa E. Savickaitė, som klarte å overvinne to etapper etter 1,5 km fra mål.

I.Dainytė, som passerte den andre etappen, la ikke skjul: «Det var veldig vanskelig å sykle. Synd vi ikke fullførte konkurransen, så det er ikke mye å feire. Det hadde virkelig vært morsommere om vi hadde gått forbi grekerne og brasilianerne.»

På spørsmål om de ville ta med seg nyttig lærdom fra deres første OL, var de unge skiløperne enige: «Ja, mye.»

Muligheten til å konkurrere på en bane med de beste skiløperne i verden er den mest motiverende faktoren, ifølge utøverne.

«Det faktum at vi tapte i dag vil gi oss et godt løft og vi vil slå enda hardere tilbake,» forsikret E. Savickaitė oss.

E.Savickaitė og I.Dainytė kommer tilbake til Litauen fra Beijing 19. februar. og allerede 20. februar. skal reise til Norge, hvor den 22.-27. Februar. skal starte i ungdoms-VM.

I den olympiske lagsprintkonkurransen ble Modestas Vaičiulis og Tautvydas Strolia, som kjempet mot lederne i mer enn halve løpet, senere hengende etter, men hver av dem slo tre runder og nådde den siste mål. I den første semifinalen forlot de Sør-Korea på 12. plass og endte på 24. plass i sluttstillingen.

«Før konkurransen trodde jeg det ville være mye verre. For jeg fikk mageproblemer igjen. Jeg måtte ta medisiner. Men det morsomme er at nesten fire klarte å holde tritt med gruppen. Det vanskeligste var å gå opp på fjellet – på sletten som ingenting. Jeg ga bort det jeg kunne. Det var ikke dårlig», kommenterte T.Strolia showet.

M. Vaičiulis la til: «Og jeg trodde kanskje det ville være litt bedre. Etter to runder holdt vi oss normale, men i den tredje var det komplett horn. Jeg gikk til det siste fjellet og skiltes på en slik måte at jeg med korte solformørkelser akkurat rakk å overlevere stafetten til Tautvydas. Vi var og har ofte startet i fjellet i ca halvannen kilometers høyde. Høyden her er ikke mye høyere – 1700 m. Kanskje mangel på luft på en eller annen måte påvirker kropp og sinn?»

T.Stroliai (26) fikk sin OL-debut. «Vi la merke til det den gangen. Men da jeg kom dit skjønte jeg at det bare var et løp. De kan bare få mer oppmerksomhet. Men det ga ingen spenning. Kanskje først nå i lagsprinten, for jeg føler ikke bare ansvar for meg selv, men vil heller ikke skuffe Modesto.

Det er gøy å representere Litauen, i det minste vekke oppmerksomhet her. Ikke så mange litauere deltar her. Jeg har det gøy, spesielt på en dag som denne, 16. februar, sa skiløperen, som fortsatte familietradisjonen. Moren hans, Kazimiera Strolienė, konkurrerte i tre olympiske leker. I to – 1992 I Alberville og 1994. I Lillehammer – skiskytterkonkurranse, 1998. Nagane – ski. K.Strolienė er en av trenerne for det litauiske landslaget i Beijing. Også i 2010 I Vancouver og 2018. Tautvydas skiløper, skiløper Mantas Strolia, gikk på ski i Pyongyang.

M. Vaičiulis oppnådde forresten sitt beste OL-resultat i Vancouver med Mantas, broren til Tautvydas Strolis – han tok 18. plass i lagsprint fristil.

M. Vaičiulis, 32, det eldste medlemmet av den litauiske olympiske delegasjonen i Beijing, spurte om han forberedte seg til det fjerde OL i karrieren: «Jeg vet ikke. Jeg visste ikke om det ville komme en tredje. Men på en eller annen måte klarte han å komme seg ut av sporten spontant. Og jeg tenker ikke så mye på den fjerde. Hvordan det fortsetter, vil tid og liv vise. Vi vil nå fortsette arbeidet vårt. La oss se hvordan sesongplanene går, hva vi koordinerer med Skiforbundet. La oss gå videre eller ta en velfortjent pause.»

I følge T.Strolia venter fortsatt konkurransen på denne sesongen: «Denne sesongen er ennå ikke fullført, da mye arbeid er gjort. Vi skal delta i en ny konkurranse. Resultatet ble selvfølgelig ikke det beste her. Men vi må prøve det vi er villige til å bruke i andre konkurranser.»

Skiløpere forlater Beijing til fødestedet 21. februar. Og planlegger å trene de resterende dagene før turen.

Litauen var representert ved de olympiske leker i Beijing med totalt 13 utøvere. Skiskytteren Vytautas Strolis var best i den individuelle konkurransen og ble nummer 21 i 20 km individuelle løp. Det litauiske herrelaget i skiskyting, som ble nummer 14 i stafetten, steg høyest sammenlagt.

You may also like

Leave a Comment