Home » Marian Kmita: Vanskelige tider for håndball i Polen

Marian Kmita: Vanskelige tider for håndball i Polen

by Erlend Loe

Svaret er enkelt og vanskelig på samme tid, fordi ingen har skylden for denne situasjonen. Det er et langvarig virvar av feil, utelatelser og fordommer fra mange mennesker som var avhengig av om suksessene til Bogdan Wentas lag i 2007 og 2009 ville danne grunnlaget for fremgangen til polsk håndball, som alltid har vært kjent som «håndball» velkjent er Józef Pilsudski. Muligheten var enorm den gang, selv om jeg har inntrykk av at det polske håndballforbundets myndighet på den tiden (en slik språkfreak, antagelig for ikke å kalle det PZPR for kort) egentlig ikke så potensialet som det polske landslaget hadde i den tiden.

Se også: Sławomir Szmal: Tiden da vi lyktes ble savnet når det gjaldt å fremme disiplin

Jeg husker til og med en av samtalene mine etter pressekonferansen før flyturen til verdensmesterskapet i 2007 i Tyskland med daværende president for ZPRP – Andrzej Kraśnicki. Som en side, spør jeg: Andrzej, hva er dine mål for laget og treneren? Og han sa: «Hvis de ikke forlater gruppen, må kontrakten med Bogdan avsluttes.» Det overrasket meg litt, for Bogdan Wenta var og er en fyr med en sterk karakter, og nøkkelspillerne hans spilte i toppklubbene i det som da var den sterkeste ligaen i Europa – Bundesligaen. Så hvorfor slik vantro? Hmm, kanskje av uvitenhet om emnet. Ikke bare Andrzej Kraśnicki trodde ikke på polske håndballspillere på den tiden. Fra dagens perspektiv «presset» byrået som solgte TV-rettighetene til turneringen i Tyskland merkelig nok hele 150 000 enheter ut av Polsat i hard valuta. De prutet ikke fordi de, i likhet med Kraśnicki, ikke trodde på mirakler og den siste og eneste medaljen ved verdensmesterskapet tidlig i 1982 hadde Polen vunnet. Ha, de hoppet av neste hånd fordi TVP allerede betalte henne hele €2 millioner for neste turnering.

Uansett, laget vårt spilte konserter i Tyskland og oppnådde den største suksessen i historien så langt – viseverdensmesteren og den siste kampen mot turneringens verten ble sett av nesten åtte millioner seere på åpne Polsat. På den tiden bodde hele Polen sammen med våre «gladiatorer» – Grzegorz Tkaczyk, Karol Bielecki, Lijewski-brødrene, Artur Siódmiak og Sławomir Szmal. Hennes popularitet tok igjen fotball- og volleyballspillere som også hadde vunnet sølvmedaljer ved verdensmesterskapet i Japan bare to måneder tidligere. Det virket som det perfekte øyeblikket for en grundig reform av polsk håndball. Finn sponsorer som har vært lojale mot deg i årevis, utvid og moderniser infrastrukturen, utvikler et nytt treningssystem for barn og unge. Dessverre, i motsetning til forventningene, viste dette seg å være svært vanskelig og snart var hovedoppgaven til aktivistene å roe ned de dristige uttalelsene til Bogdan Wenta, som ærlig og med sitt karakteristiske ansiktsuttrykk påpekte alle overgrepene til sin elskede sport.

Dessverre for ham og alle sanne reformatorer er neste turnering i verdensmesterskapet i 2009 nok en polsk medalje vunnet under enda mer dramatiske omstendigheter enn Tyskland. Da ble det laget en ny, tradisjonell tidsenhet – «Jedna Wenta» – lik 14 sekunder, som det tok Polen å score det avgjørende målet på slutten av kampen mot Norge. Polakker var snakk om byen, men reformer i unionen stoppet fortsatt og Wenta var fortsatt persona non grata. Årene gikk, Bogdan Wenta beveget seg lenger og lenger bort fra håndballen, og spillerne hans var mer motstandere av aktivistene enn å samarbeide med dem. Denne generasjonen vil kjempe om nok en medalje ved verdensmesterskapet i 2015 i Qatar og vil gå inn i EM 2016 i Polen med store forhåpninger.

Dessverre vil denne turneringen bli husket som verdensmesterskapet i Brasil i 2014. Deres 7-1-tap i semifinalen mot Tyskland er noe som at håndballkampen vår mot Kroatia gir en pasning til medaljesonen. Paradoksalt nok førte til og med et nederlag på syv mål oss opp til semifinalen i turneringen, men kroatene knuste oss 37-23! Det var et skikkelig sjokk og informasjonen om at noe slutter ugjenkallelig, at ingenting mer vil bli presset ut av Bogdan Wentas graver. Hva i bytte? Og i sin tur et enormt organisatorisk hull med utsikter til verdensmesterskapet i Polen og Sverige, skjult i medieskyggen av andre viktige og uviktige hendelser, for å si det mildt – svært mislykket for oss.

Hvorfor har det skjedd? Vel, for bortsett fra aktivistenes inkompetanse, siden 2016 har polsk håndball bare blitt fôret med illusjoner om at alt vil ordne seg på en eller annen måte. Tross alt gjorde klubbene våre fra Kielce og Płock det veldig bra i Europacupen, bare polakkene var vanskelige å finne i troppene sine og landslaget hadde ingen fordel. Ligaen, som uten grunn endret hovedkanalen fra Polsat til TVP, løper nå gjennom byen og ber om seere, fordi Woronicza ikke ønsker å forlenge kontrakten. Et ekstra tegn på at håndball ikke lenger er en primær vare hos TVP er det faktum at alle polske kamper ved det nåværende verdensmesterskapet bare ble sendt på TVP Sport og ingen av dem nådde engang seertallet på 1 million seere, det en begivenhet krevde ble spilt i Polen er en stor skuffelse.

Selv om hele mesterskapet skal sendes av strømmeplattformen Viaplay, har det trolig overvurdert kvaliteten på polske internettbusser og sliter fortsatt med store tekniske problemer, så i dag er det ikke et alternativ til kringkasteren fra Woronicza 17. Alt dette til sammen beviser at polsk fotball-håndball er dårligere i dag enn før 2007, da den uventet satte seg for å erobre verden. Kanskje hun ikke er i kisten ennå, men de har allerede lagt en Gromnica i hånden hennes. WHO? Og de som sier de elsker henne mest.

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment