Home » Når dette treffer hodetelefonene dine, vil du bli forelsket i dem på nytt. Hvem vil være den første til å introdusere denne innovasjonen?

Når dette treffer hodetelefonene dine, vil du bli forelsket i dem på nytt. Hvem vil være den første til å introdusere denne innovasjonen?

by Peter Østbye

Hodetelefoner er i stadig utvikling, og gir brukerne stadig bedre lydkvalitet. De fleste støyreduserende hodetelefoner har imidlertid et veldig enkelt system for å kontrollere omgivelsesstøy og helt eliminere den. Men hva om vi kunne ta kontroll over hvilke lyder vi hører og hvilke vi blokkerer ute?

Svaret på dette spørsmålet er «semantisk lytting», et innovativt system utviklet av et team av forskere ved University of Washington. Hodetelefonene lar brukeren velge nøyaktig hvilke lyder de vil høre, og åpner for en helt ny type støydemping i hodetelefoner.

Hodetelefoner utstyrt med semantisk hørsel er basert på avanserte maskinlæringsalgoritmer. Når de oppdager omgivelsesstøy, sender de det til en tilkoblet smarttelefon, som blir vårt lydkontrollverktøy. Ved hjelp av talekommandoer eller en intuitiv smarttelefonapp kan brukerne velge hvilke lyder de vil inkludere fra 20 forskjellige kategorier. La oss si: når vi kjører nedover gaten, vil vi høre sirener og horn, men ikke andre lyder som er typiske for det stedet. Alt dette for at vi skal kunne reagere på trusler på veien i tide.

Dette systemet ble tidligere presentert på UIST ’23-konferansen i San Francisco, hvor det fikk stor interesse og positive anmeldelser. Men dette er bare begynnelsen. Forskere planlegger allerede å lansere en kommersiell versjon av dette systemet, noe som kan bety en revolusjon i hodetelefonindustrien. En av de største utfordringene for utviklerne var sanntidsdriften av systemet – uten merkbare forsinkelser. Lydene som høres av brukeren må være perfekt synkronisert med synet. Derfor må algoritmene fungere utrolig raskt, og behandle lyder på mindre enn hundredels sekund.

For å sikre denne synkroniseringen fungerer systemet på enhetsnivå – for eksempel en smarttelefon. Dette lar deg opprettholde den nødvendige presisjonen og arbeidshastigheten. I tillegg tar systemet hensyn til forskjellene i tiden det tar for lyder fra ulike retninger å nå ørene våre, og tar disse forsinkelsene og annen romlig informasjon i betraktning for å gi oss lyd som peker i en bestemt retning.

Les mer nedenfor

Overraskende effekter av å jobbe med roboter.  Er vi klare for dette?

Innledende tester utført i ulike miljøer, fra kontorer til gater og parker, demonstrerte systemets utrolige effektivitet i å isolere mållyder og eliminere all annen omgivelsesstøy. Testdeltakerne ble imponert over lydkvaliteten. Forskere ser imidlertid rom for videreutvikling av systemet. I noen tilfeller hadde han problemer med å skille mellom lyder som hadde mye til felles, som vokalmusikk og menneskelig tale. Derfor planlegger de å fortsette å jobbe med modellen og trene den med enda flere inndata, noe som vil forbedre dens evne til å oppdage selv de mest subtile forskjellene.

Semantisk hørsel er en banebrytende løsning som åpner for nye muligheter innen støyreduserende hodetelefoner. Utviklingen er viktig fordi den kan øke sikkerheten til hodetelefonbrukere betydelig – og samtidig deres komfort. Maskinlæring og AI gjør nå mye mulig, og dette systemet er det perfekte beviset på det.

You may also like

Leave a Comment