Home » Nordmenn rydder ikke i jula

Nordmenn rydder ikke i jula

by Thure Lindhardt

  • Julegaver i Norge er mer praktiske og mye avhenger av hva familien gjør på fritiden
  • Det er ingen tradisjon i Norge for å feire St. Nicholas» Day, men adventskalenderen, som tilbys barn og voksne 1. desember, er veldig populær.
  • Julefilmhiten som nordmenn ser hvert år er ikke «Kevin hjemme alene», men det tsjekkoslovakiske eventyret «Tre peanøtter til Askepott».
  • Edyta, som har bodd i Norge i 13 år, husker at «opplevelseskjøp», som billetter til juleforestilling for barn, er veldig populært i Norge i julen. Nordmenn går på teater med hele familien
  • Du kan finne flere slike historier på Onet-hjemmesiden

Julen i Norge er fri for stress, generell rydding og utallige timer på kjøkkenet med å lage spesialretter. Imidlertid er det en pause, tid aktivt med familien, og et øyeblikk med pause, ekte ro. Hvordan er det mulig siden juletradisjonene våre ikke er så forskjellige? Hvordan fester du på norsk?

Edyta, som har bodd i Norge i 13 år og vært med på å lage bloggen «Scandinavian Children», forteller at nordmennene i 2020 ga rundt 124 milliarder kroner i gave. I år blir det trolig «bare» 122 milliarder kroner. Hvor kommer denne forskjellen fra?

– Det hele er skyld i pandemien. I fjor ble alle førjulsfester avlyst, folk reiste også mindre, og likevel foretrekker mange skandinaver å tilbringe vinteren i varme land – sier Edyta. – I stedet for å reise brukte nordmenn pengene sine på god mat og underholdning. for gaver til deg selv og dine kjære.


Foto: Arch. Pryw.

En vanlig gave fra besteforeldre til barnebarn er ullundertøy

Edyta legger til at det faktisk ikke finnes noe klart svar på spørsmålet om hva som tilbys barn i Norge til jul. Mye avhenger av dine interesser og behov.

– En av arbeidskollegene mine fortalte at hun har tre barn som trener hockey – sier hun. – Så du får sportsutstyr: hansker, hjelmer. Julegaver er mer praktiske herog mye avhenger av hva familien gjør på fritiden. De vil bli delt ut rett etter julaften.


Foto: Arch. Pryw.

Nordmenn går på ski, skøyter og lange turer på ferie

– Jeg møtte et par nordmenn en gang som ikke hadde barn – legger Edyta til. – Foran stjernen ga hun ham en liste over hva hun kunne tenke seg å ha, og han ga henne listen over drømmegaver.

Vi synes kanskje ikke det er veldig romantisk, men mange besøkende tar denne vanen.

Julemarkeder, det vil si Julemarked, er veldig populære i Norge. Du kan kjøpe håndverk som strikkede ullhansker og sokker, eller julepynt. Det finnes også et stort utvalg av pølser laget av reinsdyr- eller elgkjøtt, lokal honning og karamelliserte mandler.


Foto: Arch. Pryw.

Marsipan og karamelliserte mandler er juledelikatesser

I Norge er det imidlertid ingen tradisjon for å feire «nissen». Adventskalenderen, som tilbys 1. desember, er veldig populær. Foreldre gjør det ofte selv og legger små pakker i 14 vinduer. Barn åpner et vindu hver dag frem til julaften. Ofte er det en oppgave for det.

– Men det kan være kalendere med sjokolade, kosmetikk, te og til og med erotiske kalendere som tilbys voksne – sier Edyta. – Du bruker mye penger. Denne feststemningen er veldig viktig i Norge. Så snart Halloween-galskapen er over, dukker julepynten opp umiddelbart. I begynnelsen av november begynner butikkene å kle seg ut til høytiden.

Gesten teller

Og viktigst av alt, ingen snakker om rengjøring, forberedelse eller tretthet. For ingen vil tilbringe utallige timer på kjøkkenet for å lage juleretter i høytiden.

– På julaften innledes en hovedrett med en forrett og en dessert serveres til slutt – sier Edyta. – I tillegg deler nordmennene på ansvaret: En kommer med dette, en annen kommer med det.Og alle er takknemlige, sier de: Takk for at du vil, for at du gjør så mye. Selv om retten er bestilt på restaurant og ikke tilberedt for hånd, settes det også pris på det. Gesten teller: du tok med deg noe, tilbød noe, det må være fantastisk.

I Norge, som i Polen, feires julaften og 2. juledag.

– 24. desember, rundt klokken 17, starter den norske Julaften – sier Edyta. – Dette tilsvarer den polske julaften. Ribbe er spist, altså stekt svineribbe flere timer i ovnen. Dette er favorittretten til den eldre generasjonen. Sauekjøttretter eller pinnekjøtt er også populært. Kjøttet må bløtlegges i vann i flere timer, men først dynkes det i salt sammen med beina. De tilberedes på en veldig tradisjonell måte: spesielle spisepinner legges på bunnen av gryten, dekkes litt med vann, og kjøttet legges på toppen og kokes til al dente.


Foto: Arch. Pryw.

Ribbe, altså svineribbe med sprø skorpe

– De serverer også kålrotpuré, gulrøtter og smør – legger Edyta til. – Torsk syltet i brus er deilig også. Og det er veldig populært også Sauehode brant for å bli kvitt ullen, dynket i salt og vann og servert på tallerken. Jeg innrømmer at lammekinnbein er godt, men jeg turte ikke spise øyet mitt. Til dessert serveres rispudding, en spesiell type med krem, overtrukket med jordbærsaus. Får du en mandel gjemt i den, får du en premie – en marsipangris. I høytiden kan du finne mye marsipan på norske bord, men også nøtter og karamelliserte mandler.


Foto: Arch. Pryw.

Juleris med smør, kanel og sukker

Julebrus, en juleoransje og glogg serveres å drikke. De første pepperkakene bakes vanligvis av nordmenn første søndag i advent. Du kjøper ferdig pepperkakemasse i butikken for ikke å kaste bort tiden. Ofte tilbyr barna dem til besteforeldrene sine som gaver.

En julevandring er et must

Edyta forteller at hun hjemme prøver å kombinere polske og norske tradisjoner. – Mannen min er polsk, født i Wroclaw. I starten lagde foreldrene hans også polske retter, og etter hvert begynte de å introdusere norske retter – forteller han. – Først syntes jeg det var vanskelig å spise kjøtt på julaften, nå har vi rød borsjtsj og dumplings på bordet som forrett til polske retter, og så serverer vi ribbe og til slutt valmuefrøkaker. En slik juleblanding av tradisjoner…


Foto: Arch. Pryw.

Barn gir besteforeldrene sine pepperkaker

Nordmenn bruker vanligvis ferien aktivt.

– Man møter sjelden noen her som er spesielt kledd «til jul» – sier Edyta. – Nordmenn går turer med familien i vindtette nylonbukser. Du tar på deg et pannebånd og går på skøyter eller på ski. Og hjemme spiller de ofte brettspill sammen.

– Du skal spise, ta kaffe, se en julefilm … Du er spesifikk. Og de gjør julevandringen, en tre timer lang tur i skogen, hver dag. Det er intet unntak på helligdager. Men generelt er det mye letthet, avslapning her. Og nordmenn elsker julepysjamas. Du kan gå i den hele dagen …


Foto: Arch. Pryw.

Julepysjamas er veldig populær i Norge

Det viktige øyeblikket er Tenn lys på juletrær og pynt byer med kranser. Dette skjer første søndag i advent. Belysningene er seremonielt tent, og samme dag dekorerer folk husene sine med lys. Men det kan ikke være snakk om puss av vinduer og generell «polering» til høytiden. Hun rydder seg som vanlig. Noen nordmenn har kvinner fra Polen eller Ukraina som hjelper dem med bestillingen.

La oss oppleve noe sammen

Edyta husker det til jul i Norge «Kjøpeopplevelser» som billetter til en barnejuleforestilling er veldig populærti) Nordmenn går på teater med hele familien. I Oslo er billettene til desemberballetten «Nøtteknekkeren» utsolgt i august. Konserter i lokale kirker og samfunnshus er også populære.


Foto: Arch. Pryw.

Julebilder og julehilsener kommer på emballasjen til populære produkter

– Nordmennene vil tilbringe denne tiden sammen, komme i denne stemningen, høre på juleradioen – sier Edyta. – Men det viktigste for dem er hjemmetuning. I desember kjøper jeg selv krokus, som er en veldig populær dekorasjon her. I desember opplever blomsterhandlere en beleiring, folk kjøper kvister og blomster. Du finner en juletrollfigur på hvert hjørne.

Edyta understreker at fortsatt i Norge Det er veldig populært å sende feriepostkort til seg selv. Ofte er dette ferdige maler med hilsener og et sted for et familiebilde. Han deler det ut til naboene og sender det til sine nærmeste. Gjør vi dette innen 16. desember vil Posten garantere at kortene blir levert før jul.

Et interessant faktum er den mest populære julefilmen blant nordmenn. Dette er ikke Kevin Home Alone i det hele tatt. Den tsjekkoslovakiske filmen «Three Nuts for Askepott» er en juleklassiker i Norge. Nordmennene elsker den så mye at de laget sin egen versjon i år. – Noen er opprørte og sier de ikke vil se det. For de vil ikke ødelegge tradisjonene deres – ler Edyta.


Foto: Arch. Pryw.

Edyta kombinerer polske og norske tradisjoner i høytiden

Nyttårsaften er også en familiefestival i Norge. – Vi møter naboene våre hvert år, noen ganger spiser de hos oss, noen ganger spiser vi sammen med dem. Klokken 18 tenner vi et fyrverkeri – sier Edyta. – Det er vanligvis ingen offentlig feiring her, det arrangeres husfester, det er intimt.

Også verdt å nevne er Julebord, det vil si julearrangementer som ikke bare arrangeres på arbeidsplassen. Restauranter opplever da en skikkelig beleiring og nordmennene … blir gale. Det sies at norske apotek selger flest rumpepiller denne sesongen. Men det som skjer på Julbord blir på Julbord …

You may also like

Leave a Comment