Home » Norge har konfiskert nærmere 100 arkeologiske gjenstander fra den mesopotamiske perioden

Norge har konfiskert nærmere 100 arkeologiske gjenstander fra den mesopotamiske perioden

by Thure Lindhardt

– Blant de konfiskerte gjenstandene antas det å være tanntabletter og andre arkeologiske steder fra Mesopotamia (dagens Irak) som anses som viktige for verdens historiske kulturarv, heter det i en uttalelse fra politiet.

Arkeologiske gjenstander ble beslaglagt under ransaking av samlerhuset på Sørøst-Norge.

Irakiske myndigheter har søkt det norske kulturdepartementet om oppreisning.

– Restitusjonssaker er igangsatt, men opprinnelsen og ektheten til disse gjenstandene må først verifiseres, og irakiske myndigheter må dokumentere søknaden deres, sier aktor Maria Bache Dahl til AFP.

Ifølge aktor avviser samleren Iraks anmodning; han er ikke mistenkt for noen forbrytelse og er ikke arrestert.

I Irak, hvor sumererne, assyrerne og babylonerne en gang levde, florerer smuglere av gamle gjenstander.

Ifølge irakiske tjenestemenn mater menneskehandel nettverk av kriminelle gjenger i et land hvor disse gjengene har fått betydelig innflytelse.

I 2014-2017, da den islamske statens jihadistbevegelse okkuperte store områder av Irak, bulldoserte militanter dusinvis av anti-islamske verdier ved å bruke bulldosere, hakker og eksplosiver, men solgte noen av gjenstandene som ble funnet for å finansiere deres aktiviteter.

Det er ikke tillatt å publisere, sitere eller på annen måte gjengi informasjon fra nyhetsbyrået BNS i massemedier og på Internett uten skriftlig samtykke fra UAB BNS.

You may also like

Leave a Comment