Home » Olympia 2022: Slutt på vinterlekene på grunn av klimaendringer?

Olympia 2022: Slutt på vinterlekene på grunn av klimaendringer?

by Erlend Loe

Med klimaendringene er vinter-OL 2022, som arrangeres i Beijing (4.-22. februar), under økende trussel.

«Risikoen er klar: oppvarming fra menneskelig aktivitet truer vintersportens langsiktige fremtid,» advarer en fersk rapport, produsert av forskere fra University of Loughboroughs Sport Ecology Group og beskyttelsesforeningen Our Winters. Det reduserer også antallet arenaer som er egnet for vinter-OL.

Som et eksempel tar dette dokumentet vinter-OL, planlagt til 4.-20. februar i Beijing, som i stor grad vil være avhengig av kunstsnø for første gang.

Falsk snø i Beijing

«Vinterlekene 2022 vil utvilsomt være et fryktinngytende skue som millioner av mennesker rundt om i verden vil se og nyte. Men de bør også stimulere til debatt om fremtiden til vinterlekene og grensene for å skape kunstige naturmiljøer.»

Ifølge rapporten skal mer enn 100 snøgeneratorer og 300 snøkanoner jobbe utrettelig for å dekke skibakkene med kunstsnø.

Denne prosessen er energi- og vannkrevende, og krever bruk av kjemikalier for å bremse snøsmeltingen, påpeker forfatterne. Det gjør også overflater uforutsigbare og potensielt farlige, det samme gjør mange konkurrenter.

Av de 21 arenaene som har vært vertskap for vinterlekene siden Chamonix i 1924, kan bare 10 være egnet for å arrangere et slikt arrangement innen 2050, gitt tilstrekkelig naturlig snøfall.

Chamonix og andre steder i Frankrike, Norge og Østerrike er nå klassifisert som «høyrisiko», mens Vancouver, Sotsji og Squaw Valley i USA anses som «upålitelige».

You may also like

Leave a Comment