Home » Raimeda Bučinskytė – om vennskap med ukrainere, forsøk på å overtale russere og EM

Raimeda Bučinskytė – om vennskap med ukrainere, forsøk på å overtale russere og EM

by Erlend Loe
Raimeda Bučinskyte. FOTO: Jūratė Povilaitienė.

Den litauiske skytteren Raimeda Bučinskytė går til startstreken i kampen om sin nye drøm – en billett til 2024. Paralympiske sommerleker i Paris. Den første internasjonale konkurransen denne sesongen – EM i skyting – vil finne sted fra 13. til 20. mars. finner sted i Hamar, Norge. Disse mesterskapene vil bli holdt uten russiske og ukrainske idrettsutøvere, hvis land er i krig for tredje uke på rad.

R. Bučinskytė fra Šiauliai dro til Norge på søndag, og den eneste starten venter henne på onsdag.

Selv om alle R. Bučinskytės tanker nå bør fokuseres på neste ukes EM, innrømmer skytteren at krigen i Ukraina er svært bekymringsfull og det er umulig å fokusere kun på sport. Raimedas dag begynner og slutter med nyheter om krigen.

«Å, og nå, før samtalen vår, så jeg på Vladimir Putins tale.» Vel, hvorfor har du ikke sett hvilket tull han ville finne på? Jeg ser og mumler under nesen min hvilket tull han sier … Han er fullstendig løsrevet fra virkeligheten, lever i et kongerike av buede speil,” sa R. Bučinskytė.

Medlemmet av det litauiske paralympiske landslaget har mange bekjente på det russiske landslaget som ikke vil være tilstede i dette europamesterskapet. R. Bučinskytė ble sjokkert over nylige samtaler med rivaler fra det landet.

«På det russiske landslaget innser kanskje to av tretti personer at det virkelig skjer. Alle andre prøvde å overbevise meg om at det som skjedde må ha skjedd for lenge siden, at det var bra. De sendte meg videoer og forklarte at her er jeg fortapt i tid og rom og forstår ikke virkeligheten.

«Under disse samtalene mistet jeg roen fullstendig, kanskje til og med for sent, og prøvde å forklare hvordan det egentlig er, hvorfor jeg ikke støtter krigen og hvorfor jeg er venn med ukrainerne,» sa R. Bučinskytė.

Utøveren forteller at det ukrainske paralympiske skytterlaget i Odessa, hvor laget slo leir og forberedte seg til europamesterskapet, ble rammet av krigen.

På grunn av russisk aggresjon gjensto spørsmål om deltakelse i konkurransen. Hovedmålet for idrettsutøvere med nedsatt funksjonsevne var å unnslippe krigen ytterligere. Dette skyldtes ikke direkte beskytningen av russiske krigsskip og forstyrrelse av transportlinjer.

«Jeg samhandler med den ukrainske skytteren, verdensmesteren Irina Liakhu, jeg vet alt fra første hånd. Da hun var i Odessa, fortalte jeg henne også at huset mitt var åpent for henne, at det ville være nok plass og brød. Imidlertid fortalte Irina meg at hun ville reise hjem med moren sin til Dnepr.

Forståelig nok ønsker de nå å være så nær sine kjære som mulig. Vi holder kontakten med Irina hver dag. Så vidt jeg vet ble ingen av utøverne på landslaget deres skadet i krigen. Alt hjemme, men egentlig ingen sjelefred. Etter slike samtaler kan du ikke holde deg rolig fordi du ser hva som er galt», sa skytteren.

Ikke bare ukrainske krigsfanger, men også uønskede russiske idrettsutøvere vil ikke være til stede under EM. Men ifølge R. Bučinskytė har russiske skyttere ennå ikke funnet en årsak-og-virkning-sammenheng.

«De sier at de ikke er på svartelistene, men på de hvite fordi de ikke har lov til å konkurrere fordi de er for sterke. De forstår ikke at verden blir marginalisert. «De sendte meg en video av dem som verbalt synger salmer og prøver å åpne hele verden for deres skjeve sannheter,» sa skytteren.

For R. Bučinskyte er det kommende EM i Norge en symbolsk start på en ny drøm – en billett til 2024. Paralympiske sommerleker i Paris.

«Hvis jeg ikke dro til Tokyo-kampene, så jeg dem fortsatt, selv om jeg lovet å ikke gjøre det.» Det var sinne på meg selv fordi jeg ikke forsto, tårene rant til og med.

Jeg prøver imidlertid å snu dette til positiv energi og en enda større motivasjon for å komme til Paris. Jeg har et veldig sterkt ønske om å konkurrere og jeg tror dette vil bli et vendepunkt for meg ettersom jeg blir en gjenganger i finalen. Fordi jeg bare virkelig vil ha det, ”viste den litauiske representanten sin entusiasme.

For å nå sportslige mål bruker R. Bučinskytė bagasjen av psykologisk kunnskap og anvender denne kunnskapen i praksis – på trening, i konkurranser, til og med i hverdagen.

«Jeg har bestemt meg for å belønne meg selv for hver prestasjon. Lykkes jeg i dette EM har jeg lovet at jeg ikke skal tillate meg å kjøpe parfyme.

Jada, jeg kunne sikkert gjort det i dag, men jeg tror det må være en pris for noe du skulle ønske ikke bare var for deg selv. Dette er en ekstra motivasjon.

Skyttene snakker hele tiden med seg selv, krangler, blir til og med sinte på seg selv. Det ser ut til at du vet hva du skal gjøre i skytespillet, men det går ikke alltid, og da blir du sint på deg selv. Vi, skytterne, ville sannsynligvis vært interessant. prøver for psykiatere,” smilte R. Bučinskytė.

paralympics.lt

You may also like

Leave a Comment