Home » Russland-Ukraina-konflikten: akselerasjonene de siste timene før intervjuet mellom Emmanuel Macron og Vladimir Putin denne lørdagen

Russland-Ukraina-konflikten: akselerasjonene de siste timene før intervjuet mellom Emmanuel Macron og Vladimir Putin denne lørdagen

by Peter Østbye

De siste timene har spenningen mellom Russland og Vesten økt med et hakk.

Titusenvis av russiske soldater har startet storstilte øvelser i Hviterussland, et land som grenser til Ukraina, som teoretisk sett skulle vare til 20. februar.

Ifølge Vesten forbereder Russland en forestående invasjon av Ukraina som en øvelse, noe Moskva benekter.

Russiske manøvrer og øvelser i Hviterussland og på grensen til Ukraina

Mens Russland har gjennomført store manøvrer i Hviterussland, et land som grenser til Ukraina, siden torsdag, har Moskva annonsert ytterligere treningsøkter «kampoppdrag» i den russiske grenseregionen Rostov med hundrevis av soldater og stridsvogner. I tillegg gjennomfører den russiske marinen manøvrer i Svartehavet, som også grenser til Ukraina.

Men denne fredagen 11. februar gjentok sjefen for den norske militære etterretningstjenesten at fra et operativt synspunkt er alt klart for et bredt spekter av russiske militære operasjoner i Ukraina, og presiserte at beslutningen nå kun ligger hos Kreml.

russere «har alt de trenger for å få til alt fra en liten invasjon i øst, små angrep over hele Ukraina til en fullskala invasjon med mulig okkupasjon av hele eller deler av Ukraina.» av landet, sa viseadmiral Nils Andreas Stensønes. «Nå er det først og fremst opp til president Putin å bestemme om han vil gjøre det eller ikke.»han la til.

EU truer med sanksjoner

Vestlige ledere inkludert USAs president Joe Biden, Tysklands kansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet «raske og drastiske» sanksjoner mot Moskva dersom Russland invaderer Ukraina. De møttes i dag da europeiske diplomatiske forsøk på å forhindre at den russisk-vestlige krisen i landet utarte seg til krig har stoppet opp.

«Allierte er forpliktet til å samarbeide for å umiddelbart innføre drastiske sanksjoner mot Russland i tilfelle ytterligere brudd på Ukrainas territorielle integritet og suverenitet.»Kanslerens talsmann tvitret etter møtet. «All diplomatisk innsats er rettet mot å overtale Moskva til å deeskalere. Målet er å forhindre en krig i Europa.»

I tillegg til herrer Biden, Scholz og Macron, brakte telefonkonferansen inn NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Europarådets president Charles Michel, samt Storbritannias statsminister Boris Johnson, Polens president Andrzej Duda eller til og med presidenten sammen for det italienske rådet Mario Draghi og den kanadiske statsministeren Justin Trudeau. Det sa den britiske statsministeren Boris Johnson til sine allierte «frykt for Europas sikkerhet».

«President von der Leyen forklarte statusen til sektor- og individuelle sanksjoner i tilfelle en ny russisk militær aggresjon mot Ukraina. Hun gjentok at alle alternativer er på bordet og at sanksjonene også påvirker finans- og energisektorene som eksport av høyteknologiske produkter.»sa tjenestene i en pressemelding.

Washington advarer om at risikoen for krig i Europa er større enn noen gang

Torsdag 10. februar kunngjorde det amerikanske luftvåpen ankomsten av B-52 strategiske bombefly til Storbritannia for «lenge planlagte» manøvrer, mens den amerikanske marinen kunngjorde tilstedeværelsen av fire destroyere i det europeiske krigsteateret, dedikert til Forsterkninger av den amerikanske sjette flåten ankom. USAs president Joe Biden har sendt 3000 amerikanske soldater til Tyskland, Polen og Romania for å berolige NATO-allierte på den østlige flanken mens vestlige frykter en russisk invasjon av Ukraina.

Dagen etter disse kunngjøringene beskrev det amerikanske militæret overføringen til Romania av en skvadron med F-16 jagerfly som normalt er basert i Tyskland.å styrke regional sikkerhet» i full spenning med Russland om Ukraina. Disse F-16-ene, hvor antallet ikke er spesifisert, skal etter planen ankomme fredag ​​til den rumenske flybasen Fetesti, mindre enn 100 km fra Svartehavet, hvor de vil slutte seg til de italienske jagerflyene som allerede er stasjonert der. sa i en pressemelding kommandoen til det amerikanske luftvåpenet i Europa med base i Tyskland. Spesielt vil de være ansvarlige for å beskytte NATOs luftrom i denne regionen nær Krim annektert fra Moskva i 2014.

Vi ser fortsatt tegn til russisk eskalering

Fordi en russisk militær invasjon av Ukraina, preget av en massiv luftangrepskampanje og «rask angrep» på Kiev, er en «veldig reell mulighet» I de kommende dagene har Det hvite hus advart amerikanere og oppfordret dem til å forlate landet «innen 24 til 48 timer». «Vi fortsetter å se tegn på russisk eskalering, inkludert ankomsten av nye styrker ved den ukrainske grensen.»sa Joe Biden nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Denne invasjonen kan «gripe inn når som helst», inkludert før slutten av OL i Beijing planlagt til 20. februar, la han til pressen. I denne sammenhengen med økte spenninger nådde de allierte en «Bemerkelsesverdig nivå av enhet» mot Russland, forsikret Jake Sullivan, og advarte Russland om at dets innflytelse ville bli «minsket» hvis det bestemmer seg for å invadere Ukraina.

Til tross for å bruke mye mer alarmistisk vokabular, klargjorde Det hvite hus nasjonale sikkerhetsrådgiver at USA ikke gjør det «ikke sagt» så lenge Vladimir Putin tok sin endelige avgjørelse. «Vi sier ikke at en avgjørelse er tatt, at en endelig beslutning er tatt av president Putin.han mildnet, og trodde at en vei til deeskalering fortsatt var mulig, spesielt gjennom diplomati. «Jeg forventer at president Biden ringer president Putin, men jeg har ingenting å kunngjøre på nåværende tidspunkt.»sa han til pressen

Storbritannia, Norge og Israel evakuerer statsborgere

Etter anbefalingene til amerikanske statsborgere tok den israelske regjeringen en avgjørelse fredag ​​11. februar «å evakuere familiene til diplomater og ansatte ved deres ambassade i Ukraina» på grunn av eskaleringen av russisk-vestlige spenninger i landet. I en uttalelse anbefalte også Utenriksdepartementet at israelske statsborgere gjør det samme «Foreløpig avstå fra å reise til Ukraina» og ba om sine statsborgere som bor der «arnested for spenning» Fordi «forverring av situasjonen».

Etter den tilsvarende amerikanske avgjørelsen har Norge bedt sine statsborgere om å forlate Ukraina umiddelbart «på grunn av en alvorlig og uforutsigbar situasjon» i landet der titusenvis av russiske soldater er samlet. Utenriksdepartementet oppfordret også nordmenn til å unngå enhver reise eller opphold i alle områder av Russland mindre enn 250 km fra den ukrainske grensen, samt enhver reise til Hviterussland unntatt Minsk. Disse tipsene trer i kraft»samtidig»sa departementet i en uttalelse.

Elysée kunngjør fredag ​​kveld at Frankrikes president Emmanuel Macron lørdag ettermiddag vil snakke med sin russiske kollega Vladimir Putin om krisen på den russisk-ukrainske grensen, som vestlige mennesker ønsker å løse. «Diplomatiske midler, dialog og avskrekking».

You may also like

Leave a Comment