Home » Skandinavene begrenser bruken av Moderna-vaksinen: Den tilbys for boostervaksinasjon i Litauen

Skandinavene begrenser bruken av Moderna-vaksinen: Den tilbys for boostervaksinasjon i Litauen

by Thure Lindhardt

I forrige uke kunngjorde de skandinaviske landene en etter en at de midlertidig suspenderte vaksinasjon med Spikevax på grunn av en mulig bivirkning av økt risiko for myokarditt.

En av de første som bestemte seg for å stanse bruken av Moderna-vaksinen mot koronaviruset hos unge voksne innen 1. desember, sa det svenske helsedepartementet.

En lignende beslutning ble kunngjort av Danmark, Norge og Finland. I sistnevnte land er det bestemt at denne vaksinen ikke skal brukes til å vaksinere menn under 30 år.

Island Moderna stoppet fullstendig koronavirusvaksinen sist fredag ​​på grunn av økt risiko for myokarditt.

Mens det er motstridende anmeldelser av denne vaksinen.

New York Times rapporterte at Moderna-vaksinen var spesielt ønskelig ettersom den sannsynligvis ville gi den beste beskyttelsen mot koronaviruset. Og en studie publisert for en måned siden av U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sier at vaksinen gir bedre langsiktig sykehusinnleggelsesbeskyttelse enn Comirnaty mRNA-vaksinen, også laget av Pfizer og BioNTech. Forøvrig er både Moderna og Pfizer vaksiner tilgjengelige for boostervaksinasjoner. Det ble kunngjort på mandag at en boosterdose av koronavirusvaksinen vil bli gitt til hele den litauiske befolkningen i nær fremtid.

Så hvor spesifikk er denne vaksinen og bør dens reelle risiko for myokarditt føre til at vaksinasjon av visse medlemmer av samfunnet avbrytes?



Ligita Jančorienė

Professor Ligita Jančorienė, leder for infeksjonssykdomssenteret ved Santara Clinics, Vilnius universitetssykehus, medlem av Advisory Board of Independent Experts, sa: «Myokarditt er kjent for å være en av de sjeldne komplikasjonene. Fra dataene som ble samlet inn, var det flere tilfeller av myokarditt etter mRNA-informasjonsvaksinen og flere etter Moderna-vaksinen. Dette var mer vanlig etter den andre dosen.

Angående Skandinavias hastverk med å avslutte vaksinasjon med Moderna, bemerket L. Jančorienė: «Skandinavene reagerte på samme måte som AstraZenecas problemer med trombose og trombocytopeni. Det er rikelig med bevis senere på at slike komplikasjoner er veldig sjeldne.»

Professoren nevnte at spørsmålet om bruk av Moderna-vaksinen også ble diskutert i det rådgivende utvalget for uavhengige eksperter.

«Men det er svært lite data igjen, så det er usannsynlig at det blir tatt kategoriske avgjørelser. Det er nå verdt å vente på avgjørelser om den tredje dosen av Moderna og en beslutning kan tas om å ta en ny dose og legge til Pfizer, sa hun.

Aistė Tautvydienė, en talskvinne for State Medicines Control Agency (IARC), fortalte Delfi-portalen at IWT hadde mottatt totalt to rapporter om hjerteinfarkt hos voksne vaksinert med Spikevax.

En melding ble mottatt i mai. Myokarditt er rapportert hos en 19 år gammel mann som ble vaksinert med den første dosen Spikevax.


Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt

Det ble også rapportert om en 55 år gammel mann i juni som også hadde myokarditt etter første dose med Spikevax.

Per 30. september hadde ICD mottatt totalt 528 rapporter om bivirkninger etter administrering av denne vaksinen. Av disse ble 25 klassifisert som vanskelige.

«De vanligst rapporterte tilfellene er feber, smerter på injeksjonsstedet, hodepine, generell svakhet, armsmerter, frysninger, muskelsmerter, rødhet på injeksjonsstedet, svimmelhet, parestesi (hender, føtter, ansikt). Andre rapporter ble sendt inn av kvinner, ”avklarte A. Tautvydienė.

På spørsmål om det var noen planer om å oppdatere retningslinjene for bruk av denne vaksinen, sa respondenten: «Spikevax ble godkjent gjennom en sentralisert markedsføringstillatelse, med myokarditt og perikarditt nevnt i pakningsvedlegget som mulige sjeldne bivirkninger.

European Medicines Agency (EMA) overvåker kontinuerlig fordelene og risikoene ved medisiner, inkludert vaksiner, og oppdaterer dem etter behov.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment