Home » Spenninger mellom Russland og Ukraina: Hvordan Nord Stream 2-gassrørledningen var kontroversiell fra starten | utenriksnyheter

Spenninger mellom Russland og Ukraina: Hvordan Nord Stream 2-gassrørledningen var kontroversiell fra starten | utenriksnyheter

by Peter Østbye

Nord Stream 2 er en ny gassrørledning som forbinder Russland med Europa – men midt i spenningen mellom Russland og Ukraina øker bekymringene for energiforsyningen.

Vi undersøker rørledningen, dens rolle i de nåværende spenningene, og hvordan den fortsatt er et kontroversielt prosjekt.

Hva er NordStream 2?

Eksportrørledningen krysser Østersjøen og starter nær Narva-bukten i Ust-Luga-området i Kingisepp-distriktet i Russlandav Leningrad-regionen.

Han landet i Lubmin, en tysk by på nordkysten nær Greifswald.

Prosjektet på 11 milliarder dollar (8 milliarder pund) vil støtte gassetterspørselen L’Europe , hvor økende import kan forventes.

Rørledningen er konstruert, men har ennå ikke fått myndighetsgodkjenning for idriftsettelse.

En beslutning fra den tyske energiregulatoren om sertifisering av rørledningen er ikke ventet før tidligst i andre halvdel av 2022.

Sammen med gassrørledningen Nord Stream 1, som åpnet i 2012, vil prosjektet øke Russlands årlige eksportkapasitet til 110 milliarder kubikkmeter, omtrent halvparten av hva det selger til Europa hvert år.

Operatøren, Gazprom, er et statskontrollert energiselskap med hovedkontor i St. Petersburg og sier at det selger mer enn halvparten av gassen sin til russiske forbrukere og eksporterer til mer enn 30 land.

Hvorfor er prosjektet kontroversielt?

Amerikanske tjenestemenn hadde motsatt seg prosjektet, som ville tillate Russland å eksportere gass direkte til Tyskland og potensielt kutte andre nasjoner.

Det er frykt for at dette vil gi Russland for mye makt over europeiske gassforsyninger – og det har vært spesielt sterk motstand mot prosjektet i forente stater, Ukraina og Polen.

Østersjøen går utenom Ukraina, som tradisjonelt har vært den viktigste transportveien for russisk gass.

Mer enn en tredjedel av Europas gassbehov er allerede dekket av Gazprom.

USA og Tyskland har lovet å pålegge Russland kostnader for å hindre dem i å bruke rørledningen som et politisk våpen.

I 2019 stanset en stor entreprenør arbeidet med prosjektet etter at USA innførte sanksjoner mot de involverte selskapene.

utenriksminister Liz Truss uttrykte alvorlig bekymring for Europas avhengighet av russisk gass.

Hun sa også at Nord Stream 2 ikke bør gå videre hvis Russland angriper Ukraina.

Bilde:
Anlegget i Lubmin, Tyskland, der Nord Stream 2-gassrørledningen går i land

Hva skjedde under eskalerende spenninger mellom Russland og Ukraina?

Bekymringene vokser i det europeiske gassmarkedet over russiske forsyninger i verste fall med et angrep som forstyrrer strømmene.

Den amerikanske presidenten Joe Biden og andre vestlige ledere har truet Russland med økonomiske sanksjoner dersom det angriper Ukraina.

Europa har slitt med russiske gassstrømmer under gjennomsnittet i flere måneder.

Hvordan er det forskjellig fra andre russiske gasseksportprosjekter der Europa er involvert?

I tillegg til Nord Stream-prosjektene er det to andre rørledninger som transporterer gass fra Russland til det europeiske markedet.

Brorskapets rørledning går gjennom Ukraina.

Gassrørledningen Yamal-Europa krysser Hviterussland og Polen.

Bruk Chrome-nettleseren for mer tilgjengelig videospiller

Innbyggerne i Ukrainas nest største by er redde, men fast bestemt på å avvise enhver russisk invasjon.

Hva kan gå galt?

Kansler Olaf Scholz Tyskland er klar til å snakke om å suspendere Nord Stream 2-prosjektet hvis Moskva angriper Ukraina.

Russland sa at Europa og Russland ville dra nytte av Nord Stream 2 og at Tyskland ikke burde «politisere» prosjektet.

For noen land er det andre gassalternativer. For eksempel kan Tyskland, den største forbrukeren av russisk gass, også importere Norge, Nederland, Storbritannia og Danmark via rørledninger.

Hva skjer på den russisk-ukrainske grensen?

Men Norge, Europas nest største leverandør, leverer naturgass til Europa med full kapasitet, og det kan ikke erstatte manglende forsyninger fra Russland, sa statsministeren.

I løpet av de siste 15 årene har det vært flere gasskonflikter mellom Russland og Ukraina, hovedsakelig knyttet til prisen Ukraina har betalt under kontrakter for drivstoff.

I 2006 suspenderte Gazprom forsyningene til Ukraina i en dag. Vinteren 2008-2009 ble russiske forsyninger til Ukraina stanset på grunn av uenigheter om utestående gjeld og priser, en situasjon som spredte seg over hele Europa.

I 2014, i kjølvannet av Russlands annektering av Krim, stanset Russland forsyningene til Kiev.

You may also like

Leave a Comment