Home » Taromater vil bli installert i Latvia neste år. Hvor mange øre får vi for hver flaske vi leverer?

Taromater vil bli installert i Latvia neste år. Hvor mange øre får vi for hver flaske vi leverer?

by Thure Lindhardt

Kampanjebilde

Siegfried Dzedulis, «Latvijas Avīze», JSC «Latvijas Mediji»

I neste år planlegges det å installere rundt 1000 tomme emballasjesystemer eller taromater importert fra Norge for levering av tomme beholdere til drikkevareutsalg.

Historier

I Bigauņciems vasket havet bort likene til soldater i en stor flom under en sterk nordveststorm

1 dag

Nyhetene

— Sykehuset blir mer hygienisk enn skolelæreren. Kreituse anslår nasjonalbudsjettet for 2022

13 timer

cocktail


FOTO. Politikeren Ramona Petraviča unnet seg selv en erotisk fotoseanse på sidene til et manneblad

1 dag

Les andre nyheter

Fra 1. februar 2022 kan innbyggere i Latvia levere inn tomme glass- og plastflasker, samt alle typer blikkbokser.

Ved utlevering av emballasjen får beboerne en kupong på antall utleverte flasker eller bokser og beløp som brukes til å handle i butikken eller trekkes kontant. For hver tom flaske eller boks levert, som er utstyrt med en spesiell identifikator og en strekkode, får beboeren ti øre tilbake, som ble lagt til salgsprisen på en flaske eller boks øl, andre alkoholholdige og alkoholfrie drikkevarer.

ANDRE LES NÅ

Over tid kan nye muligheter redusere den dårlige vanen med å dumpe tomme flasker og bokser i grøfter, skoger, elver og innsjøer og forurense miljøet.

Tarotmaskiner sendt fra Norge vil bli installert i utsalgssteder hvor antall flasker og bokser som skal leveres vil være minst 3000 per måned. I andre, hvor antallet ikke overstiger 3000 per måned, aksepteres emballasjen av butikkpersonalet.

Det er ennå ikke mulig å overføre fem-liters plastflasker samt flasker med vodka og annen brennevin til alle typer glass-, plast- og metallbeholdere opptil to liter.

I oktober 2020 vedtok regjeringen reglene for pantesystemet for drikkevareemballasje. To budgivere har søkt på anbudet utlyst av Statens miljøtjeneste (SES): SIA «Depozīta Package Operator», en av de største drikkevareprodusentene; SIA «Nulles depozīts», hvis eiere er representanter for kommunal avfallshåndtering.

Imidlertid anså SES at selskapets «pantemballasjeoperatør» var best egnet.

Pantesystemet for drikkevareemballasje, som lenge har vært innført i mange medlemsland i EU, har vært diskutert i Latvia i minst ti år. I 2013 så det ut til at regjeringen støttet denne ideen, og et lovforslag hadde til og med blitt sendt til Saeima, men det ble ikke skjøvet frem på flere år.

I 2015 sa Miljø- og regionaldepartementet (MEPRD) at denne ideen bør forlates og kommunal avfallssortering bør utvikles i stedet. Det er godt mulig at arbeidsgruppen som ble nedsatt av MEPRD for å diskutere pantesystemet for drikkevareemballasje ble dominert av kommunale søppelinnsamlere og deponioperatører som ikke var interessert i å gi opp denne svært lukrative virksomheten.

Mens tjenestemenn fra MEPRD og andre departementer snakket om nytten av pantesystemet for drikkevareemballasje i ti år, var det vellykket på Island, Norge, Sverige, Finland, Danmark, Kroatia, Tyskland og Nederland, samt i andre europeiske land. . Dette systemet har vært i drift i Estland og Litauen siden henholdsvis 2005 og 2016.

Innføringen av det etterlengtede og planlagte pantesystemet for drikkevareemballasje gikk ikke upåaktet hen under vedtaket. Med følelsen av at fortjenesten sklir ut av hendene hans – flere titalls millioner euro hvert år – saksøkte SIA «Nulles depozīts» for retten, bestred budgiverens utvelgelsesprosess og krevde at SES-beslutningen ble annullert.

I begynnelsen av dette året signerte imidlertid SES en kontrakt med «pantemballasjeoperatøren» som nå har kommet til enighet med det norske «Tomra Systems»-konsernselskapet SIA «Tomra Collection Latvia» om utleie av automatiserte pantepakkeri.

RELATERTE ARTIKLER

I følge Firmas.lv ble SIA “Depozīta Package Operator” registrert i juni 2020 og aksjekapitalen er 124 500 euro. Eierne er «Bier and Beverage Packaging Union» (18,07%), «Coca-Cola HBC Latvia» (18,07%), «Cēsu alus» (12,05%), «Cido grupa» (12,05%), PET Baltija (12,05% ). ), Aldaris (12,05%), Latvian Retail Association (9,64%) og Latvian Brewery Association (6,02%).

SIA «Tomra Collection Latvia» ble registrert 7. juli i år med en aksjekapital på syv millioner euro. SIA eies av Tomra Collection Holding, et selskap registrert i Estland, men den faktiske mottakeren er Ēro Nogene, en estisk statsborger.

fag

You may also like

Leave a Comment