Home » To overlevende fra Utøya-massakren og et flertall av kvinner i den nye norske regjeringen

To overlevende fra Utøya-massakren og et flertall av kvinner i den nye norske regjeringen

by Thure Lindhardt

Den nye norske statsministeren, Ap Jonas Gahr Støre, presenterte torsdag (14. oktober) sitt team som inkluderer to overlevende fra Utøya-massakren og et absolutt flertall av kvinner.

Ny koalisjon tiltrer mens landet sørger over en tragedie: Onsdag drepte en mann bevæpnet med pil og bue fem mennesker og skadet to andre i Kongsberg, en by i Sørøst-Norge. Ifølge politiet er den pågrepne mistenkte en 37 år gammel danske som har konvertert til islam og er mistenkt for radikalisering tidligere.

10 av 19 ministerposter med kvinner

Ti av de 19 departementene skal holdes av kvinner, inkludert Utenrikskontoret, som eies av Anniken Huitfeldt, Energi og justis. Det er ikke første gang at 53 prosent av stillingene i Norge er gitt til kvinner, og – kort sagt – to ganger under Jens Stoltenberg, Støres forgjenger mellom 2005 og 2013, som siden har blitt sjef for NATO.

Et annet særtrekk ved den nye regjeringen er to personer i dens rekker som var på øya Utøya da høyreekstremisten Anders Behring Breivik åpnet ild der 22. juli 2011 på et møte med ungarbeiderne og drepte 69 mennesker er Tonje. Brenna, 33 år, tilsatt i Kunnskapsdepartementet, og Jan Christian Vestre, 35, som får ansvar for næringslivet.

«Nå som disse talentfulle unge politikerne bærer denne fortiden, føler jeg at vi har tatt nok et viktig skritt, og jeg er veldig stolt av det.sa Støre. Minoritet i parlamentet, den nye regjeringen, vinnere av parlamentsvalget 13. september, forener Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som i hovedsak representerer territorienes interesser. Totalt ble 77 mennesker drept i angrepene 22. juli 2011, og ytterligere åtte ble drept i et angrep fra Breivik samme dag på regjeringssetet i Oslo.

You may also like

Leave a Comment