Null utslipp og snart ingen mannskap: Verdens første 100 % elektriske og autonome lasteskip ble sjøsatt i Norge denne fredagen. Ved å frakte opptil 120 containere med gjødsel sjøveien fra en fabrikk i Porsgrunn (sørøst) til Brevik havn rundt ti kilometer unna slipper «Yara Birkeland» nesten 40.000 lastebilturer.678 tonn CO2 spares.
Med en lengde på 80 meter og en transportkapasitet på 3200 tonn gods starter Yara Birkeland en toårig testkampanje for gradvis å lære seg å klare seg uten mannskapet. Om bord ble det tradisjonelle maskinrommet erstattet av åtte batterikledde rom, som gir skipet en kapasitet på 6,8 MWh. «Det tilsvarer hundre Tesla,» sier Jostein Braaten, prosjektleder i Yara. «Mange hendelser på skip kan spores tilbake til menneskelige feil, for eksempel tretthet. Autonom drift garanterer trygg reise, fortsetter han. På den annen side vil det første autonome frakteskipet ikke reise lange avstander: det vil sikre sin daglige reise på 7,5 nautiske mil til kystfabrikkene i regionen.
For Tuva Flagstad-Andersen, regiondirektør i det maritime sertifiseringsorganet, er generaliseringen av 100 % elektrisk til sjøs på korte turer også vesentlig. – Det er veldig viktig at det er mulig å levere eiendommer sjøveien og dermed redusere CO2-utslippene drastisk, forklarer hun. Men det er en annen fisk å handle over veldig lange avstander der 100% elektrisk ikke fungerer like bra. For å bli grønne, vil transoceaniske skip være mer avhengig av andre teknologiske løsninger som e-metanol eller hydrogen.
Den globale maritime sektoren er ansvarlig for nesten 3 % av alle menneskeskapte utslipp og har økt sine utslipp på tvers av alle aktiviteter i løpet av seks år. I følge de siste tilgjengelige tallene fra International Maritime Organization (IMO), steg de fra 962 millioner tonn klimagasser i 2012 til over 1 milliard tonn i 2018.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»