Home » virtuell kunst blir virkelig i Miami

virtuell kunst blir virkelig i Miami

by Thure Lindhardt
Par stéphanie chayet

Lagt ut klokken 05.00 i dag.

onsdag 1er Desember. Det er VIP-dagen i Art Basel Miami utstillingssenter, tilbake etter solformørkelsen i 2020 på grunn av en pandemi. Det er ennå ikke middag, men samlere slipper allerede løs som moiré-sommerfugler i den amerikanske badebyen. En fotograf ute gate stil prøver å fange de som myldrer rundt Bass Museum «Kunst i NFTs tidsalder», en samtale moderert av kunstsamleren og forhandleren Adam Lindemann.

Innvendig tikkende hæler, silkemyke kjoler, godt skreddersydde dresser. Uventet: en «Crypto Babe» T-skjorte, tatoveringer, hatter, jeans med hull. Museet inviterte en legende, Peter Saul, en av popkunstens siste samtidige, men rommet er ikke fullt for ham. Vi kommer for å se overraskelsesstjernen i 2021: Mike Winkelmann aka Beeple.

Et debutalbum solgt for 69,3 millioner dollar

Ukjent for kunstverdenen i fjor, er den 40 år gamle amerikanske grafiske designeren nå den tredje dyreste nålevende kunstneren etter Jeff Koons og David Hockney. Den 11. mars, på et marked som ble hemmet av kanselleringen av messer og samlernes ubeveglighet, var arbeidet hans ferdig. Hverdagen: de første 5000 dagene, Sammensatt av 5000 digitale bilder av skapelsen hans, ble den auksjonert online for 69,3 millioner dollar til to indiske milliardærer i Singapore.

Kunstner Mike Winkelmann, alias Beeple, ved Art Basel Miami.  I mars ble den amerikanske grafikerens arbeid, som samlet 5000 digitale bilder, auksjonert på nett for 69,3 millioner dollar.

Det de kjøpte til den prisen var ikke så mye filene til dette uendelig reproduserbare verket, men et digitalt eierskapssertifikat, hvis ekthet er bekreftet av blockchain-teknologi: den berømte NFT, eller «ikke-fungible token» på fransk. Som kjent er blokkjeder databaser som registrerer det forfalskningssikre sporet etter eventyrene til immaterielle varer. Det er oppdaget at mennesker er i stand til å knytte seg til virtuelle objekter når de er garantert besittelse.

På det kunstneriske feltet gjør dette det mulig for sjangere som er vanskelige å tjene penger på – digital kunst, men også en del av konsept- eller performancekunst – å utvide markedet sitt. Som den unge Christies-ansatte som håndterte dette historiske salget oppsummerte, «Det er et før og et etter-pip, akkurat som det er et før og et etter Jesus Kristus».

også lese Digitale kunstverk selges for 69,3 millioner dollar på Christie’s, det veltede kunstmarkedet

Under diskusjonen ruller verk av den interesserte i lysbildefremvisningsmodus. Vi ser Abraham Lincoln banke opp en avkledd Donald Trump, Tom Hanks som kjemper mot et enormt koronavirus, Ronald Reagan utsmykket med bryster. Håret som Riquet med en dusk, forteller Winkelmann at mens han studerte datamaskiner, begynte han å lage digitale bilder, en daglig praksis som han aldri har gitt opp til tross for at han jobbet fulltid «betal regningene». I løpet av årene har fanklubben hans på Instagram vokst og nådd 2,3 millioner abonnenter, fem ganger mer enn Jeff Koons.

Du har lest 84,46% av denne artikkelen. Resten er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment