Home » Darius Vaičiulis overvant den første fasen av ekspedisjonen: han nådde toppen av Axel Haiberg-breen – Respublika.lt

Darius Vaičiulis overvant den første fasen av ekspedisjonen: han nådde toppen av Axel Haiberg-breen – Respublika.lt

by Thure Lindhardt
5 bilder

Darius Vaičiulis overvant den første fasen av ekspedisjonen: han nådde toppen av Axel Haiberg-breen. Foto fra det personlige arkivet til Darius Vaičiulis.

D. Vaičiulis og tre andre reisende besteg isbreen 14. desember på litauisk tid. Om kvelden. Det er symbolsk fordi det er nøyaktig 110 år siden det første mennesket nådde Sydpolen, en reisende fra Norge, Roal Amundsen. D. Vaičiulis» ekspedisjon til det sørligste punktet på jorden følger samme rute som nordmennene reiste for mer enn et århundre siden.

«Endelig, endelig! 2 uker etter landing på Rosahavets is nådde vi toppen av breen. Farvel fjell og dype ansikter, velkommen til polarplatået! Vi har sjansen til å feire fordi kun 22 personer har klatret til toppen av skiene våre. Uvirkelig følelse. I tillegg er det nøyaktig 110 år siden R. Amundsen nådde Sydpolen, og vi føler oss nå som en del av denne historien,” sa D. Vaičiulis, og delte sine inntrykk i en satellittmelding.

Ytterligere 500 km til Sydpolen

Ekspedisjonsmedlemmene fortsetter turen på polarplatået – den praktiske prøven i fjellet er over, nå er det tid for kamp mot blindtåke, kulde og motvind. Ekspedisjonsdeltakerne skal stå på ski 7-10 timer om dagen og trekke sine 80 kg pulker.

«Etter at vi klatret til toppen av isbreen, nådde vi 86 paralleller. Vi vil nå finne de resterende matforsyningene i nærheten og begynne den andre fasen av ekspedisjonen. Deretter – 500 kilometer på polarplatået mot Sydpolen. For tiden være, ikke direkte mot sør, men utenom Djevelens bankettsal, så i 4 dager mot sørvest.» Noen dager før målet for ekspedisjonen ser vi forskningsstasjonen Amundsen-Scotto i horisonten på Sydpolen. Vi må vente 3 uker på denne videoen», sier D. Vaičiulis om utfordringene i andre fase av ekspedisjonen.

Du kan følge fremgangen til ekspedisjonsdeltakerne live her: https://bit.ly/coasttopole

Bærer et viktig budskap

Etter å ha nådd Sydpolen, heiser D. Vaičiulis flagget til den ikke-statlige organisasjonen «Redd Barna» og tar initiativ med NGO Redd Barna «For formålet med hvert litauisk barn!».

Tiltaket tar sikte på å bringe samfunn og næringsliv sammen med det felles målet om å samle inn midler til 49 Redd Barna barnehager for å gi undervisning av høy kvalitet. I dag er det stor mangel på barn. 30-årsjubileet for aktiviteter i Litauen markeres.

«Takk alle sammen for støtten og gratulasjoner. Din støtte betyr mye for meg og gir meg ekstra styrke. Men det betyr like mye for barn som lever i vanskeligstilte miljøer. Sammen kan vi hjelpe dem med å nå sine mål og drømmer, sa D. Vaičiulis, initiativets ambassadør, via satellitt.
Du kan bli en virtuell deltaker i Antarktisekspedisjonen ved å besøke HERog å bidra til gjennomføringen av tiltaket i en spesiell Aukok.lt-konto.

Om Darius Vaičiulis:

Darius Vaičiulis, ambassadør for initiativet «For ethvert litauisk barn for et formål i livet!», Er en gründer og flere forkjempere for litauiske og internasjonale orienteringskonkurranser. Darius Vaičiulis er en av få som har mestret «Seven Peaks»-utfordringen – å bestige den høyeste toppen på alle kontinenter.

You may also like

Leave a Comment