Home » Den olympiske mesteren vil tilbake til spillet. Overvekt er en hindring

Den olympiske mesteren vil tilbake til spillet. Overvekt er en hindring

by Erlend Loe

Sydney Olympic Wrestling Champion (2000) Amerikaneren Rulon Gardner er tilbake på matten, og til tross for at han ble 51 år i fjor, ønsker han å kjempe om opprykk til Paris 2024-OL i US Open.

Gardner var på startlisten til US Open, men en innveiing viste at han var 15 pund over tungvektsgrensen (130 kg, 286 lb). Amerikaneren slet med lignende problemer i 2012 da han kjempet om en plass i London-OL. Han konkurrerte ikke på de amerikanske olympiske kvalifiseringene i Iowa City da han overskred vektgrensen i sin kategori med 5 pund.

SE OGSÅ: Polakken skal lede det norske laget. Tidligere har han trent nederlendere

– Jeg er tilbake i trening, jeg skal fortsette å kjempe, men jeg husker også ordene til søsteren min, som er kardiolog, og hun sa at jeg kunne dø på matten. Bryting er viktig for meg, men det er ikke verdt å miste livet, sa Gardner på olympics.nbcsports.com.

Ved de olympiske leker i Sydney (2000) vant han gullmedaljen i tungvekt bryst (da var grensen 130 kg) og beseiret Alexander Karelin, ubeseiret siden 1987, i finalen. Fire år senere tok han bronse (opptil 120 kg) i Athen og avsluttet karrieren. Han var 33 da.

Etter åtte år borte bestemte Gardner seg for å gå tilbake til matten, noe som var en skikkelig utfordring med tanke på at han fortsatt veide 450 pund og så ut som en sumobryter. Men etter noen måneder veide han bare over 130 kg. Han lyktes imidlertid ikke med å redusere vekten til de 120 kg som kreves den gangen.

Amerikaneren var kjent for sin tapperhet på brytematten og i hverdagen. Han ble født og oppvokst på en gård i Star Valley, Wyoming, og hadde mange dramatiske øyeblikk i livet. Falt ut av en bil som tenåring (han var den yngste av ni søsken). Han hadde et grusomt «eventyr» i 2002 da han tilbrakte 18 timer i kulden etter å ha gått seg vill mens han kjørte snøscooter. Han mistet en finger på grunn av frostskader. To år senere hadde han en alvorlig motorsykkelulykke.

I 2007 overlevde han en flyulykke (et lite fly med tre personer om bord falt i vannet) og etter å ha tilbrakt en natt i et avsidesliggende område ble han reddet av en fisker.

– Puh, jeg har klart å unnslippe døden nok en gang – sa Gardner da, etter å ha nådd kysten av Bay of Good Hope.

fdz, PAP

You may also like

Leave a Comment